Ekonomija
“GOSPODARSTVO ISTOČNE HRVATSKE - VIZIJA I RAZVOJ”

Izlaskom istoka Hrvatske iz NUTS 2 regije bolji uvjeti za slavonske poduzetnike
Objavljeno 25. svibnja, 2018.

Moramo početi razmišljati na jedan drukčiji način, na način da su problemi s kojim se susrećemo rješivi onda kada mi odlučimo da ih riješimo. Moramo razmišljati u drukčijem smjeru - nije važno tko i koja politička opcija je predložila određeni projekt, nego je važnije što nam taj projekt svima donosi. Dio je ovo poruka koje je osječko-baranjski župan Ivan Anušić jučer poslao s otvorenja 7. Međunarodnog znanstvenog simpozija “Gospodarstvo istočne Hrvatske - vizija i razvoj”, koji je započeo u Osijeku. Župan Anušić ujedno je bio i izaslanik Kolinde Grabar Kitarović, predsjednice Republike Hrvatske.

Sedmo je to izdanje ovog simpozija u organizaciji Ekonomskog fakulteta Osijek, koji je od prvog izdanja s 40-ak prijavljenih radova došao do broja od 120 radova gotovo 300 autora koji dolaze iz ukupno 13 zemalja.

- To je znak da su mladi znanstvenici zainteresirani za sudjelovanje u kreiranju strategije razvoja ove regije - rekla je prof. Anka Mašek Tonković, predsjednica Organizacijskog odbora i idejna začetnica ovog simpozija.

Ona je izvijestila kako je najviše radova pristiglo iz tematskog područja Regionalni razvoj - izazovi i prilike, a najmanje u Društveno odgovornom poduzetništvu i Međusektorskom suradnjom i partnerstvom.

- To je nažalost znak da u nas još uvijek nije sazrelo vrijeme za udruživanje u poduzetništvo kao i uloge nevladinih institucija u gospodarskom sektoru - upozorila je Mašek.

Za dekana Ekonomskog fakulteta, Borisa Crnkovića, vrijednost radova očituje se u njihovoj indeksaciji u najznačajnijim znanstvenim bazama.

U ime Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Dragan Jelić, pomoćnik ministrice Gabrijele Žalac, najavljuje kako se radi na promjeni NUTS 2 regija, što će omogućiti da poduzetnici iz istoka Hrvatske ostvare znatno viši postotak EU sufinanciranja nego što je u sadašnjoj situaciji. Simpozij traje tri dana.

Dario KUŠTRO
POSJET VALPOVU

Kao i uvijek, bit će ovo prigoda i za promocijom kulturnih bogatstava Slavonije. Ovaj put organizatori su predvidjeli da prezentacija dijela radova bude u Valpolu. Stoga je planiran i obilazak dvorca Prandau-Normann i okolnih valpovačkih znamenitosti.

U OSIJEKU UGAŠENO 170 TVRTKI

Goste je s govornice pozdravio i Tomislav Krolo, pročelnik Ureda za gospodarstvo Grada Osijeka, koji je rekao kako je od početka godine do danas u Osijeku evidentirano 340 novootvorenih tvrtki, što je puno bolje nego prošle godine. Isto tako broj od 170 ugašenih tvrtki manji je nego u istom razdoblju prošle godine.

Možda ste propustili...

REKORDNE CIJENE I INFLACIJA SMANJILE KUPOVNU MOĆ GRAĐANA

Potrošnja vina na najnižim razinama

ZAHVALJUJUĆI ELEKTRIČNIM VOZILIMA

Potražnja za bakrom snažno će porasti

Najčitanije iz rubrike