Novosti
PREDSTAVLJENA NOVA KADROVSKA RJEŠENJA U VLADI

Horvat novi ministar gospodarstva, Tolušić potpredsjednik Vlade
Objavljeno 21. svibnja, 2018.

Darko Horvat kandidat je za novog ministra gospodarstva, a ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić preuzet će i dužnost potpredsjednika Vlade te će koordinirati resore iz područje gospodarstva. Nova kadrovska rješenja u Vladi predstavio je premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, nakon sjednice predsjedništva svoje stranke.

Podsjetimo, Horvat će na čelu Ministarstva gospodarstva zamijeniti Martinu Dalić koja je prije tjedan podnijela ostavku zbog afere “Hotmail” u kojoj se našla nakon što je portal Index objavio komunikaciju između nje i autora “lex Agrokor”. Horvat je u vladi Tihomira Oreškovića bio ministar poduzetništva i obrta, šef je međimurskog HDZ-a i član užeg vodstva stranke. Novi dužnosnici u utorak će biti predstavljeni koalicijskim partnerima, a u petak se očekuje glasovanje u Hrvatskom saboru.

Horvat je novinarima rekao kako je pred njim jako puno izazova i velika želja da se barem neki od problema počnu pozitivno rješavati, uključujući i Agrokor. Priznao je da ga je poziv premijera malo iznenadio i da mu je prvi zadatak upoznati situaciju u Ministarstvu i s koalicijskim partnerima pronaći zajednički stav.

Gordan Jandroković, predsjednik Sabora, upitan uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a, je li uzdrmana pozicija premijera Plenkovića u stranci, odgovorio je kako će Sabor HDZ-a u subotu pokazati zajedništvo i snagu i očekuje snažnu potporu Plenkoviću. Potpredsjednica HDZ-a Ivana Maletić, upitana je li zbog afere poljuljano povjerenje HDZ-a u predsjednika Plenkovića, rekla je kako vjeruje da je imao dobre namjere i ciljeve te da nije u to upleten. Tri institucije to istražuju i pokazat će se je li bio ili nije u to upleten, zaključila je Maletić.

Plenković je u ponedjeljak navečer komentirao i informacije koje je objavila Televizija N1 o snimanju spota HDZ-a uoči parlamentarnih izbora 2016. godine u odvjetničkom uredu Šavorić i partneri u Zagrebu. Odvjetnik Boris Šavorić je, prema objavljenoj prepisci u aferi “Hotmail”, jedan od autora “lex Agrokor”.

“Točno je, dio spota snimali smo na lokaciji koja je ured gospodina Šavorića. To je bilo na inicijativu agencije koja je vodila zakup medijskoga prostora. Nije to jedina lokacija, bili smo u Slavoniji, u Dalmaciji...”, rekao je Plenković. Podsjetio je da Šavorića poznaje još iz srednje škole. “Išli smo u istu srednju školu i na fakultet, slična smo generacija, znamo se, ali nismo bliski prijatelji. On je bio jedan od pravnika koji je bio pozvan na zahtjev ekonomskih stručnjaka, pristupio je iz dobre volje, htio je pomoći sa svojim znanjem. On je ugledan odvjetnik i sigurno je pazio što radi na izradi zakona”, rekao je Plenković. D.Pav./H

SJEDNICA VNS-a 28. SVIBNJA

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i premijer Andrej Plenković sastali su se u nedjelju navečer i dogovorili da sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost bude 28. svibnja, doznaje se neslužbeno. Predsjednica i premijer također su se dogovorili da se još jednom sastanu tijekom ovog tjedna.

Možda ste propustili...