Ekonomija
KVALITETOM U EUROPSKOM VRHU

U Slavoniji i Podravini počinje sadnja duhana
Objavljeno 17. svibnja, 2018.

Na sirovinskom području proizvodnje duhana u Slavoniji i Podravini u tijeku je rasađivanje duhana na ukupno ugovorenim ovogodišnjim proizvodnim površinama od oko 4000 hektara. Iz 500.000 hidroponskih plitica rasadit će se 90 milijuna prijesadnica duhana. Agronomski stručnjaci za duhan ističu kako ove godine vremenske prilike pogoduju sadnji duhana i ako one potraju, sadnja duhana na cijelom sirovinskom području mogla bi biti završena za desetak dana. U ovogodišnjoj proizvodnji, ako budu povoljne vremenske prilike, može se očekivati ukupni urod od 9,5 milijuna kilograma suhog duhanskog lista u ukupnoj vrijednosti većoj od 200 milijuna kuna.

- Isti taj duhan, a u skladu sa zakonskim propisima, završit će na domaćem tržištu u duhanskim proizvodima, gdje će njegova ukupna vrijednost narasti na gotovo 8 milijardi kuna, a 70 % te vrijednosti završit će u državnom proračunu - istaknuo je Željko Aragović, predsjednik Hrvatske udruge proizvođača duhana “Krupan list”, dodajući kako je primarna proizvodnja duhana jedina poljoprivredna kultura u Hrvatskoj, koja zauzima značajan udio od 5 % u europskoj proizvodnji duhana.

U posljednjem desetljeću hrvatski duhani svojom kvalitetom nalaze se u samom vrhu europskih duhana. Nažalost, domaći kupci nisu prepoznali važnost i kvalitetu hrvatskog duhana, pa je već godinama uništavaju niskim otkupnim cijenama.

Najavom Ministarstva poljoprivrede i Vlade Republike Hrvatske o usklađivanju Zakona o duhanu s pravnom stečevinom EU-a, proizvođačima duhana omogućila bi se prodaja duhana na cjenovno kvalitetnijem europskom tržištu. Spomenuti zakon trebao bi se uskladiti s pravnom stečevinom EU-a do kraja godine, a najava njegova usklađenja i otvaranje tržišta sirovim duhanom u Hrvatskoj pozitivno je odjeknulo kod primarnih proizvođača duhana. Na taj će način konačno biti ukinut monopolisitički položaj otkupljivača duhana koji je bio u praksi više od 60 godina. Sve to pridonijelo je, optimistički ocjenjuju u Udruzi hrvatskih proizvođača duhana “Krupan list”, da se i ukupne ovogodišnje proizvodne površine pod duhanom u Slavoniji i Podravini, koje su niz godina opadale, stabiliziraju te kako se sljedećih godina može očekivati i njihov znatniji rast.AGM Kruna

9500

tona suhog duhanskog lista u vrijednosti većoj od 200 milijuna kuna očekivani je ukupni urod s ovogodišnjih proizvodnih površina

Možda ste propustili...

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

IZGRADNJA DALEKOVODA I TRANSFORMATORSKE STANICE

Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji

Najčitanije iz rubrike