Kultura
SAKSOFONIST I PIJANIST

Prvi pravi zajednički cjelovečernji koncert Detonija i Jurkovića
Objavljeno 17. svibnja, 2018.

SLATINA - Glazbena škola Milka Kelemena svojim je učenicima, ali i ostalim ljubiteljima ozbiljne glazbe, u suradnji s Ministarstvom kulture organizirala koncert dvojice sjajnih umjetnika, saksofonista Gorana Jurkovića i pijanista Danijela Detonija.

– Danijel i ja prvi put sviramo cjelovečernji koncert. Nekoliko smo puta svirali zajedno jednu ili dvije kompozicije na koncertu, čak i jedan cjelovečernji koncert, no više pojedinačno nego zajedno. Jako nam je drago što u Slatini imamo priliku svirati cijeli koncert - rekao je Jurković.

Slatinski koncert počeo je Sonatom za violončelo i klavir u a-molu, op. 36 Edvarda Griega, koju je Jurković obradio za bariton-saksofon.

– Ovu smo sonatu sada prvi put izveli u ovom sastavu. Moja je dugogodišnja želja bila na bariton-saksofonu svirati literaturu za čelo i nadam se da sam uspio i da ćemo to češće raditi. Literature za saksofon u posljednjih 20-30 godina ima sve više. Naš posao je stupiti u kontakt s kompozitorima, kolegama, da bismo saksofonu, koji je relativno mlad instrument, proširili repertoar - pojasnio je Jurković.

Izveli su potom skladbu Gordana Tudora dA-Da minijature za tenor-saksofon i klavir, nastalu na Jurkovićev poticaj prije 11 godina, a na programu su bile i klavirske izvedbe Impromptu u As-duru (op. 142, br. 2) i u f-molu (op. 142, br. 4) F. Schuberta, kojega pijanist Detoni naziva jednim od najvećih majstora pjesme.

Dvojica su glazbenika potom vrhunski usklađeno izveli suvremenu skladbu Eppur su muove za alt-saksofon i klavir Dubravka Detonija. Zanimljiv 'razgovor' njihovih instrumenta, od nježnog i skladnog šaputanja, do prepirke, pa i vrištave svađe, publika, koju su najvećim dijelom činili učenici Glazbene škole, nagradila je burnim aplauzom. Koncert je završio Scaramoucheom za alt-saksofon i klavir Dariusa Milhauda pa je dopadljiva završna samba ponovno izazvala oduševljenje publike.

GŠ Milka Kelemena, u suradnji s Ministarstvom kulture, od 2011. organizira koncerte vrsnih glazbenih umjetnika iz Hrvatske.

– Cilj je tih koncerata predstaviti učenicima vrhunsku glazbu, ali i predstaviti osobe koje su krenule u svijet glazbe poput njih, nakon srednje glazbene škole završili su i akademiju pa mogu poslužiti kao uzori - rekao je ravnatelj škole Antonio Brzica. P.Žarković

Najčitanije iz rubrike