Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Fond-menadžeri podigli domaće tržište kapitala
Objavljeno 16. svibnja, 2018.

Fond-menadžeri prošlog su tjedna bili aktivni na domaćem tržištu kapitala, što je dovelo do rasta dionica i indeksa Crobex, koji je uplovio u pozitivan trend u četvrti tjedan uzastopno. Ukupni redoviti tjedni promet iznosio je 99,3 milijuna kuna. Dionicama se ostvarilo 53,0 i obveznicama 46,3 milijuna kuna tjednog prometa. Prosječni dnevni promet dionicama iznosio je 10,6 milijuna kuna. To je po trgovinskom danu u prosjeku 3,4 milijuna kuna, ili 47,2 posto više nego tjedan prije. U ponedjeljak su cijene dionica na Zagrebačkoj burzi potonule i indeks Crobex se spustio na 1830 bodova (pad za 0,4 posto). Ulagačima su jedinu nadu pružali fond-menadžeri koji su u ponedjeljak aktivno trgovali dionicama Viktor Lenac i ostvarili 7,7 te vrijednosnicama Podravke 1,2 i povlaštenim dionicama Adris grupe 1,4 milijuna kuna dnevnog prometa. Dionice Viktor Lenac prodavala je Tankerska plovidba, a stjecatelj vrijednosnica bio je Interkapital vrijednosni papiri. Vrijednosnice Podravke kupovao je PBZ/CO obvezni mirovinski fond B-kategorije. Utorak je donio nastavak pada dionica. U središtu je bila dionica HT-a kojom se od utorka trgovalo bez prava na isplatu 6,00 kn dividende (ex-dividend day) za prošlu godinu, tako da joj je cijena smanjena na 158,00 kn (dnevni pad za 3,1 posto).

Težinski ponder

Dionica HT ima najveći težinski ponder u strukturi indeksa Crobex. Niža cijena dionice HT spustila je u utorak indeks Crobex na 1824 boda (pad za 0,3 posto). Stvar su spasili fond-menadžeri koji su u utorak međusobno trgovali dionicama Podravke kroz blok-transakciju (2,1 milijuna kuna) i kupovali povlaštene dionice Adris grupe u redovitom prometu (1,2 milijuna kuna) za potrebe trezorskog računa rovinjske tvrtke. Aktivnosti fond-menadžera potaknule su rast dionica Podravke i Adris grupe, što je ublažilo potonuće indeksa Crobex u utorak. Srijeda je donijela novo smanjenje cijena dionica i indeks Crobex se spustio na 1821 bod (pad za 0,2 posto). Fond-menadžeri trgovali su dionicama Viktor Lenac (7,0 milijuna kuna), povlaštenim dionicama Adris grupa (1,6 milijuna kuna) te kroz blok-transakciju dionicama HT (2,5 milijuna kuna). U četvrtak je došlo do naglog buđenja domaćeg tržišta kapitala, pri čemu su povećane cijene dionica i indeks Crobex je dohvatio 1831 bod (rast za 0,5 posto). Najviše se trgovalo dionicama Hotelsko-ugostiteljskog poduzeća Zagreb -HUPZ.

Rast Crobexa

Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 1845 bodova. To je 8 bodova, ili 0,4 posto više nego na početku tjedna. Od dvadeset i dvije dionice u sastavu indeksa Crobex devet je zabilježilo rast i jedanaest pad cijene, dok su se Kraš i Luka Rijeka zadržali na početnim tjednim razinama. Tjedan su obilježile dionice Viktor Lenac, HT, Podravka, Adris grupa i Zagrebačka banka-ZABA. Među tjednim dobitnicima rastom cijene za 5,3 posto na 60,00 kn istaknula se dionica Zagrebačka banka-ZABA te Podravka (rast za 4,3 posto) i povlaštena dionica Adris grupe (rast za 1,9 posto). Dionice Zagrebačke banke-ZABA kupovao je britanski T. Rowe price funds Sicav i podigao cijenu na 60,00 kn. Najviše prometa ostvarilo se dionicama Viktor Lenac. Medijske spekulacije kako država planira prodaju svog udjela u koprivničkoj tvrtki podigle su cijenu dionice Podravke na 315,00 kn (tjedni rast za 4,3 posto). Fond-menadžeri su u utorak kroz blok-transakciju razmijenili 7000 vrijednosnica Podravke po prosječnoj cijeni od 300,00 kn. Odluka uprave HT o ulaganje sredstava u kupnju obveznica Deutsche Telekom s malom stopom prinosa razočarala je ulagače. To se odrazilo na cijenu dionice HT koja se u petak spustila na 156,50 kn, što je 9,00, ili 5,4 posto manje nego na početku tjedna. Uvaži li se činjenica da stjecatelji dionica HT od utorka nemaju pravo na isplatu 6,00 kn dividende za prošlu godinu, očito da je vrijednosnica u tjedan dana izgubila dodatne 3,00 kn od početne vrijednosti.

Autor je vlasnik dionica HT spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.

Stanko DABIĆ

ULAGAČI, DOMAĆE TRŽIŠTE KAPITALA NALAZI SE U POZITIVNOM TRENDU, ALI DNEVNI PROMETI I DALJE POZIVAJU NA OPREZ

TJEDNI PROMET VEĆI OD DVA MILIJUNA KUNA

Viktor Lenac 15,0 mil. kuna Podravka 7,1 mil. kuna HT 5,6 mil. kuna Adris grupa 5,4 mil. kuna Valamar Riviera Poreč 4,6 mil. kuna Hotelsko-ugostiteljsko poduzeće Zagreb-HUPZ 4,4 mil. kuna

Najčitanije iz rubrike