Novosti
VLADA PREDLOŽILA NASLJEDNIKA DINKA CVITANA

Čak se i SDP slaže: Jelenić je dobar kandidat za državnog odvjetnika
Objavljeno 17. travnja, 2018.

Vlada je na sjednici u utorak predložila da Dražen Jelenić, dosadašnji zamjenik glavnog državnog odvjetnika, postane novim glavnim državnim odvjetnikom, izvijestio je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

“Jelenić danas obnaša funkciju prvog zamjenika glavnog državnog odvjetnika. Znamo da je bio predsjednik Državnog odvjetničkog vijeća i cijelu je profesionalnu karijeru prošao u Državnom odvjetništvu, sve stepenice – vježbenika, općinskog državnog odvjetnika, županijskog državnog odvjetnika, i smatramo da on doista poznaje sustav i sve procese unutar Državnog odvjetništva te da će odgovoriti svim zadaćama”, rekao je Bošnjaković novinarima na Markovu trgu. Prijedlog je u utorak poslan Hrvatskom saboru. Vlada očekuje odmah sjednicu Odbora za pravosuđe, koji daje prethodno mišljenje, nakon čega će se ta točka uvrstiti u saborski dnevni red te o njoj provesti rasprava i glasovanje.

“Mislim da ćemo to sve realizirati do 24. travnja, kada sadašnjem državnom odvjetniku Dinku Cvitanu prestaje mandat”, rekao je Bošnjaković. Na pitanje o Cvitanovu radu Bošnjaković je kazao kako je njemu mandat završen, a pravo je Vlade da predloži nekog drugog. “Mi smatramo da će doći do nove energije i novijeg pristupa. To su složene i odgovorne funkcije”, rekao je Bošnjaković o Cvitanovu nasljedniku. Od novog državnog odvjetnika očekuje odgovoran i savjestan pristup radu, kao i da “sve više toga vezano uz kazneni segment dobije sudski epilog”.

“Nije samo državni odvjetnik odgovoran za procese koji nas muče i koji su pod povećalom javnosti. Radit ćemo novi zakon o kaznenom postupku, gdje ćemo pokušati propisati nove rokove i utvrditi gdje nam je procedura manjkava”, najavio je Bošnjaković.

Komentirajući Vladin prijedlog da dosadašnji zamjenik glavnog državnog odvjetnika Dražen Jelenić postane novi glavni državni odvjetnik, član Predsjedništva SDP-a Peđa Grbin ocijenio je da je riječ o “dobrom kandidatu”.

“Dražen Jelenić dobar je kandidat, koji je preko četvrt stoljeća u državnoodvjetničkoj službi i koji je prošao sve razina rada i odlučivanja i za kojeg sam siguran da će biti u stanju odgovorno i kvalitetno obnašati dužnost glavnog državnog odvjetnika”, ustvrdio je Grbin. Na pitanje hoće li SDP u Saboru glasati za Jelenića, Grbin je odgovorio da su “u SDP-u, kao i čitava javnost, za ovaj prijedlog saznali tek jutros, pa će danas i sutra na tijelima stranke definirati stav kako će glasati o tom prijedlogu. Ali, dodao je, mogu reći da sam razgovarao s kolegama, koji se, poput mene, bave pravosuđem i da imamo dosta visoko i usklađeno mišljenje o gospodinu Jeleniću”.

“Jako je loše što smo dovedeni u situaciju da o osobi glavnog državnog odvjetnika raspravljamo doslovno u posljednji trenutak. Žao mi je što je bila potrebna intervencija s naše strane da se vladajući konačno zbroje i predlože kandidata, ali, što je, tu je”, napomenuo je Grbin.

Živi zid, najavio je njegov predsjednik Ivan Vilibor Sinčić, neće dati potporu Draženu Jeleniću jer smatra da “treba presjeći kontinuitet koji ne daje rezultate”.

I predsjednik Hrvatske narodne stranke - liberalnih demokrata Ivan Vrdoljak komentirao je u utorak Vladin prijedlog.

“Prema onoliko informacija koliko imam o kandidatu za šefa DORH-a, to je čovjek iz sustava s dugogodišnjim iskustvom, koji je prošao sve korake razvoja unutar DORH-a i siguran sam da će stručno i profesionalno raditi taj posao”, rekao je Vrdoljak. H

Podrška i predsjednikA Odbora za pravosuđe Orsata Miljenića

Grbinov stranački kolega i predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe Orsat Miljenić na Twitteru je prokomentirao Vladin prijedlog riječima: “Kada se već odlučila da Dinko Cvitan neće ostati glavni državni odvjetnik, Vlada je predložila, po mom sudu, vrlo dobrog kandidata Dražena Jelenića, dosadašnjeg prvog zamjenika glavnog državnog odvjetnika.”