Novosti
U POSLJEDNJEM TROMJESEČJU 2017.

Cijene stanova u EU najviše porasle u Hrvatskoj
Objavljeno 13. travnja, 2018.

U posljednja tri mjeseca prošle godine, u odnosu prema prethodnom tromjesečju, cijene stambenih nekretnina u Sloveniji porasle su najviše u Europskoj uniji, za 3,7 posto, a slijedi Hrvatska s rastom od 3,2 posto. Na tromjesečnoj je razini, naime, rast cijena stambenih nekretnina u EU u tom razdoblju oštro usporio, na 0,7 posto, s 1,6 posto u prethodnom tromjesečju.

U EU su cijene stambenih nekretnina u četvrtom lanjskom tromjesečju na godišnjoj razini porasle za 4,5 posto, istim tempom kao i u razdoblju od srpnja do rujna, pokazali su podaci koje je objavio Eurostat. Cijene stambenih objekata u Hrvatskoj na godišnjoj su razini porasle čak za 7,6 posto, dvostruko brže nego u prethodnom kvartalu, pokazuju pak podaci Državnog zavoda za statistiku. U četvrtom lanjskom tromjesečju novi stambeni objekti poskupjeli su u prosjeku za jedan posto u odnosu prema prethodnom kvartalu, dok su u odnosu prema četvrtom tromjesečju 2016. cijene ojačale za 4,1 posto. Postojeći stambeni objekti zabilježili su, pak, prosječni rast cijena za 3,6 posto na kvartalnoj i 8,3 posto na godišnjoj razini.

Cijene stambenih objekata u četvrtom tromjesečju prošle godine u odnosu prema prethodnom tromjesečju u prosjeku su više za Grad Zagreb 3,8 posto, za Jadran 3 posto, dok su za ostala područja više 2,1 posto. I na godišnjoj su razini cijene stambenih objekata porasle u Zagrebu, u prosjeku za 9,8 posto, na Jadranu za 7,2 posto, a u ostalim su područjima prosječno porasle za 4,1 posto.I.Bošnjak/H

cijena novih stanova u padu

Izvješće DZS-a pokazuje i da su cijene stambenih objekata, mjerene indeksom cijena stambenih nekretnina, u cijeloj prošloj godini porasle za 3,8 posto u odnosu prema 2016. godini. Pritom su cijene novih stambenih objekata skliznule za 0,1 posto, dok su cijene postojećih objekata porasle za 4,6 posto.

Možda ste propustili...

IVAN ANUŠIĆ SLAVONSKI LIDER HDZ-A O POSTIZBORNIM PREGOVORIMA

Formirat ćemo novu vladu, pregovori neće dugo trajati