Crna kronika
UZROK NESREĆE NA AUTOCESTI A3

Vozač šlepera (60) bio je teško pijan
Objavljeno 13. travnja, 2018.

Teško pijanstvo 60-godišnjeg vozača šlepera uzrok je prometne nesreće koja se u srijedu oko 11.10 dogodila na autocesti A3 kod Brodskog Stupnika. Iako je šleper probio središnju ogradu i završio na travi suprotnog kolničkog traka, samo pukom srećom izbjegnut je nalet na druga vozila pa tako i moguća tragedija.

Kako stoji u priopćenju Policijske uprave brodsko-posavske, do nesreće je došlo kada je 60-godišnjak s 1,99 promila alkohola u krvi vozio šleper južnim trakom autoceste A3 iz smjera Nove Gradiške prema Slavonskom Brodu. Zbog pijanstva i neprilagođene brzine, u jednom je trenutku izgubio kontrolu nad upravljačem, nakon čega je šleper nekontrolirano skrenuo ulijevo, prešao u obilazni trak i potom se zabio u središnju ogradu. Šleper se u nastavku kretanja okrenuo na bok i u klizanju završio na travi uz rub sjevernog kolničkog traka. U trenutku nesreće, na inače prometnoj autocesti A3, nije bilo drugih vozila, pa je izbjegnuta tragedija. Prvi se na mjestu nesreće zaustavio vozač šlepera turskih registracija, koji je, vidjevši da je vozač u prevrnutom šleperu ozlijeđen, razbio vjetrobransko staklo i izvukao 60-godišnjaka. Teško ozlijeđenog vozača potom su preuzeli pristigli djelatnici Hitne pomoći i odvezli ga u slavonskobrodsku bolnicu, gdje je zadržan na liječenju. Iz bolnice je policija, nakon analize krvi i mokraće, dobila informaciju o stupnju alkoholiziranosti vozača.

U prevrtanju šlepera iz poluprikolice je na kolnik ispao građevni materijal, vreće cementa i maltera. Zbog rasutog tereta, ali i prevrnutog kamiona uz cestu promet sjevernim kolničkim trakom u smjeru Zagreba bio je u prekidu sat vremena, pa je policija vozila, uz malu brzinu, propuštala preticajnim trakom. Promet je bio usporen i na južnom kolničkom traku autoceste.

Nakon obavljenog očevida i saznanja da je 60-godišnji vozač kamiona bio pijan policija je protiv njega podnijela odgovarajuću prijavu. Sasvim sigurno, i nakon oporavka duže vrijeme neće smjeti sjesti u kamion. Sama informacija da je 60-godišnjak s 1,99 promila alkohola u krvi vozio kamion je šokantna, jer je riječ o iskusnom vozaču s dugogodišnjim stažom za upravljačem kamiona. Profesionalni vozači, treba znati, nemaju toleranciju na alkohol, moraju ga imati 0,0 promila. Tako 60-godišnjeg vozača osim zabrane vožnje očekuje i visoka novčana kazna. Također, popravak središnje ograde koja dijeli sjeverni i južni kolnički trak autoceste A3 ići će na njegov račun.

Milan BUGARIĆ
ČIŠĆENJE I PRANJE KOLNIKA

Nakon saznanja o prevrtanju šlepera kod Brodskog Stupnika i rasipanja tereta po kolniku na mjesto nesreće izišli su i djelatnici Hrvatskih cesta te Javne vatrogasne postrojbe Slavonski Brod. Čišćenje i pranje kolnika potrajalo je sat vremena, nakon čega je promet normaliziran.

probio ogradu

PUKOM SREĆOM NIJE BILO TRAGEDIJE

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike