Sport
REAL MADRID I BAYERN U POLUFINALU LIGE PRVAKA

Buffon: Sudac nema srce, nego kantu za smeće
Objavljeno 12. travnja, 2018.

Bayern i Real Madrid preostala su dva sudionika polufinala Lige prvaka te će se naći u današnjem ždrijebu (13 sati) u Nyonu. I njemačkom i španjolskom prvaku presudne su bile prošlotjedne gostujuće pobjede protiv Seville odnosno Juventusa, no aktualni je europski prvak visio do duboko u sudačkoj nadoknadi, a osmo uzastopno polufinale izborio je tek nakon kontroverzne odluke engleskog suca Olivera.

Vjerojatno ni najvatreniji navijači “stare dame” nisu nakon torinskih 0:3 vjerovali u čudo, nadali su se tek dostojnom oproštaju od Lige prvaka, no na kraju će se svi dugo sjećati kako su ih sekunde dijelile od produžetaka i možda najzahtjevnijeg preokreta u povijesti natjecanja. I proklinjati engleskog suca. Iako je Barcelona lani postavila rekord nadoknadivši četiri pogotka zaostatka, dostizanje tri pogotka minusa, i to na terenu aktualnog europskog prvaka, još je veća “nemoguća misija”. A Juventus je bio nadomak pothvatu. Na pogon Marija Mandžukića, koji je ranim pogotkom unio nervozu u redove Reala, čijim igračima kao da nije bila dovoljna Barcelonina pouka od dan prije. Hrvatski je reprezentativac do odmora zabio i drugi pogodak, postavši prvi gostujući igrač koji je na Santiago Bernabeuu zabio dva gola u Ligi prvaka u prvih 45 minuta. Za svoje je izdanje bio najbolje ocijenjen Juventusov igrač, a kada je u nastavku Matuidi iskoristio poklon Navasa i povećao na 3:0, čudo je gostima bilo nadohvat ruke. Imali su Madriđani prilika, no nisu uspijevali zabiti, ali su se na kraju uspjeli spasiti, kada su samo sekunde ostale do produžetaka. Dvoboj Vazqueza i Benatije sudac Oliver okarakterizirao je kao prekršaj za najstrožu kaznu, na što je doslovce skočila i poludjela cijela gostujuća momčad. Ceh je platio kapetan Buffon, kojeg je Oliver isključio zbog burnih prigovora, a potom je Ronaldo sigurno realizirao najstrožu kaznu, zabivši svoj deseti pogodak Juventusu. To je rekord Lige prvaka protiv jednog kluba, a rekorder po broju golova u ovom natjecanju nastavio je svoj sjajni niz zabivši u 150. nastupu u Ligi prvaka i 11. uzastopnom susretu.

“Kakva pljačka”, “Krađa stoljeća”, “Sudac bi se trebao sramiti”... jasno opisuju kako su talijanski mediji vidjeli odluku engleskog suca. Benatia se kune da nije skrivio prekršaj, Chiellini je u bijesu pitao igrače Reala koliko su platili suca, no najžešči je bio Buffon, koji se na tužan način oprostio od ovog natjecanja.

- Ovo je bila desetina penala. Definitivno je dvojbena odluka, pogotovo nakon što nama u Torinu u 95. nisu svirali kazneni udarac. Dobar sudac neće srušiti san momčadi koja je dala sve tijekom 90 minuta. Htio je biti glavni akter. Ako nemaš čvrst karakter za suđenje ovakve utakmice na ovakvom stadionu, onda ti je mjesto na tribinama sa ženom i djecom, Spriteom i čipsom u ruci. Ne možeš uništiti nečije snove na taj način, umjesto srca ima kantu za smeće. Čovjek bez karaktera ne smije suditi ovakve susrete. Ako dosudiš ovakav penal u 93. minuti, ako isključiš igrača koji nikada u karijeri zbog prigovora nije isključen, u njegovoj posljednjoj utakmici u ovom natjecanju, onda si životinja. Moraš biti ubojica da bi donio posljednje dvije odluke kao što je on napravio - rigao je “Gigi” vatru, koji u svom bijesu nije zaboravio čestitati Realu na zasluženom prolasku. Predsjednik Juventusa Agnelli zaziva uvođenje VAR-a u Ligu prvaka, a otišao je tako daleko da čak sumnja i u antitalijansku urotu sudaca, s obzirom na brojne pogreške protiv talijanskih klubova ove sezone u europskim natjecanjima. I dok će tako legendarni talijanski vratar bogatu karijeru završiti bez najprestižnijeg klupskog trofeja, za dobar dio španjolskih medija dvojbe oko penala nije bilo. Ističe se kako je Real nakon panike prošao dalje, ali zasluženo gledajući obje utakmice, a tako misli i Ronaldo.

- Morate se boriti do kraja u nogometu. Bio je kazneni udarac, ne znam zašto se bune. Benatia je dijelio puno udaraca tijekom utakmice s leđa i bila je to dobra odluka. Bila je ovo teška noć za nas, nismo bili dobri u prvom poluvremenu i ovo će nam biti prava lekcija - rekao je Portugalac, koji se u miks-zoni izgrlio s Buffonom.

Bayern je remijem bez pogodaka protiv Seville izborio svoje šesto polufinale u posljednjih sedam sezona. Nisu gosti bili bez prilika za povijesni uspjeh, pogodili su i gredu, no na kraju su se oprostili od natjecanja.

- Ovih 0:0 možda nije rezultat kakvom su se nadali navijači, ali kad pogledate ostale rezultate, morate biti svjesni da se sve može dogoditi u nogometu. Sretni smo što smo u polufinalu, ali to je samo dio plana, ova momčad ima velike ciljeve - poručio je kapetan Bavaraca Müller. G. Roguljić

Rezultati

Bayern - Sevilla 0:0. Ukupno 2:1 za Bayern

Real Madrid - Juventus 1:3 (Ronaldo 90+8 - 11 m; Mandžukić 2, 37, Matuidi 61). Ukupno 4:3 za Real

Hrvati u ligi prvaka

Mario Mandžukić (Juventus) - zabio prva dva pogotka, najbolje ocijenjeni igrač “stare dame”, odigrao cijeli susret

Luka Modrić (Real Madrid) - igrao do 75. minute

Mateo Kovačić (Real Madrid) - igrao od 75. minute

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike