Ekonomija
ZAŠTIĆENI PROIZVOD BRŽE PRONALAZI PUT DO TRŽIŠTA

Promet izvornim proizvodima u EU-u veći je od 50 milijardi eura
Objavljeno 13. travnja, 2018.

Kako izvorni hrvatski pekarski i pekarsko-slastičarski proizvod staviti na gastronomski i turistički stol? Ima li Hrvatska favorite među izvornim pekarskim proizvodima? - neka su od pitanja na koja odgovore treba dati 18. internacionalni kongres pekarstva, mlinarstva i slastičarstva „Hrvatski pekar“ koji će se pod pokroviteljstvom Varaždinske županije održati u Varaždinu 13. travnja. Stručni pokrovitelj je PBF – Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb, inozemni pokrovitelj Labena Ljubljana, a organizator Novinsko-nakladničko poduzeće Robinson iz Zagreba. Kako navode iz udruge Robinson, godišnji promet na području Europske unije s izvornim proizvodima je veći od 50 milijardi eura, a ta se brojka iz godine u godinu sve više povećava. - Dok su brojne europske zemlje našle svoju šansu u području pekarskih i pekarsko-slastičarskih proizvoda, Hrvatska tu poprilično zaostaje. Naročito je velik raskorak u broju zaštićenih izvornih pekarskih proizvoda između Hrvatske i ostalih članica EU-a. Zaštićeni proizvod brže pronalazi put do tržišta, posebno u turističkoj ponudi. Toga su hrvatski pekari itekako svjesni, no brojne nagomilane poteškoće u proizvodnji, nedostatku stručnog kadra i radne snage, problem nelojalne konkurencije, sve jača inozemna konkurencija, zaštita izvornosti te plasman izvornog, domaćeg proizvoda pada u drugi ili treći plan – ističe Stjepan Odobašić, direktor Novinsko-nakladničkog poduzeća Robinson. Z.Rupčić

Hrvatsko pekarstvo suočava se s nedostatkom stručnog kadra i problemom nelojalne konkurencije

Možda ste propustili...

OPORAVAK USLUŽNOG SEKTORA

Poslovna aktivnost u eurozoni porasla

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

Najčitanije iz rubrike