Ekonomija
NA MJERI 6.1.1. PROŠLO 160 PROJEKATA IZ SLAVONIJE

Slavoncima polovina od nepovratnih potpora za mlade poljoprivrednike
Objavljeno 13. travnja, 2018.

Gotovo 50 posto novca iz natječaja za operaciju 6.1.1. - Potpora mladim poljoprivrednicima, a s čijim je izdavanjem konačnih odluka Agencija za plaćanja u poljoprivredi krenula početkom travnja, ide u Slavoniju.

Od 366 projekta koji će se financirati u okviru ove potpore njih 157 je iz Slavonije, a njihovi korisnici dobit će gotovo 60 milijuna, točnije 58.400.000 kuna, dok je ukupna vrijednost za tih 366 projekata 136.152.000 kuna. Njih trećina (58) je iz OBŽ-a. Korisnici potpore po ovom natječaju mladi su poljoprivrednici upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava (PG) čija je ekonomska veličina PG-a 8000 do 49.999 eura, a nepovratno dobivaju 372.000 kn (50.000 eura).

- Tim sredstvima mogu financirati kupnju domaćih životinja, višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala, građenje i opremanje zatvorenih, zaštićenih prostora i objekata uključujući vanjsku i unutarnju infrastrukturu u sklopu PG-a u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje i prerade proizvoda, podizanje novih i restrukturiranje nasada, uređenje kvalitete poljoprivrednog zemljišta u svrhu poljoprivredne proizvodnjei; građenje i opremanje objekata za prodaju i prezentaciju poljoprivrednih proizvoda, kupnju mehanizacije - ističu u Agenciji.

Kupit će još zemlje

Samo u Strizivojnu i njenu poljoprivredu iz operacije 6.1.1. slit će se 1.116.000 kn, na natječaju su iz nje prošla trojica mladih poljoprivrednika, među kojima i zahtjev Luke Glavačevića (24) s ratarsko-stočarskom proizvodnjom na svom OPG-u, dok mu otac Hrvoje ima svoj OPG. Završivši poljoprivrednu školu Luka se naslanja na ono što je otac već započeo, a to je uzgoj slavonsko-srijemskog podolca, konvencionalno stočarstvo, ratarenje…

- Zahtjev sam podnio za nabavu junica slavonsko-srijemskog podolca te bika pasmine ševrole, a zbog križanja. U zahtjevu je i potreba za kupnjom još nešto zemlje i strojeva – tanjurače i prikolice za stajnjak. Prvi je to značajan novac koji stiže na moj OPG. Bila je to jedinstvena prilika da bi se samo tako propustila - kaže Luka koji je oženjen, a na putu je i prvo dijete. Jer, cilj ove mjere je (i) u poticanje demografske obnove sela i zadržavanja mladih u ruralnim područjima, a poljoprivreda i selo nam je dobno loše strukture pa im je potrebno pomlađivanje. Među trojicom mladih Strizivojčana je i Ilija Degmečić (25).

– Sin ostaje na selu, na poljoprivredi, ima svoj OPG za čije postavljanje na noge u smislu zemlje i drugoga sam mu, dakako, pomogao da danas-sutra stane na svoje noge. Zahtjev za 6.1.1. odnosio mu se na kupnju preše i teladi za tov junadi. Bio bi grijeh propustiti priliku gdje se mladom poljoprivredniku nepovratno daje 50.000 eura za unapređenje proizvodnje - kaže Ilijin otac Mato Degmečić koji ima svoj OPG, a čiju će proizvodnju danas-sutra prepustiti sinovima, Iliji i starijem sinu koji se na 6.1.1. nije mogao natjecati, jer svoj OPG ima dulje od 18 mjeseci.

Ostaju na selu

– No, on priliku vidi u mjeri za male poljoprivrednike, dodaje otac Mato. I llija Degmečić i Luka Glavačević na svojim OPG-ovima imaju mješovitu proizvodnju.

– Imam nešto svoje zemlje za ratarenje i nešto stoke, a OPG mi je ekonomske vrijednosti oko 10.000 eura - kaže Luka, i dodaje da su oni koji su prošli na 6.1.1. ovih dana ponovno morali u Poreznoj upravi vaditi potvrde da nisu dužni državi, iako su to priložili pri podnošenju zahtjeva.

Suzana ŽUPAN
Novi natječaj – nova pravila

S obzirom na to da novca iz 6.1.1. ima još, objavljen je novi natječaj za mlade poljoprivrednike koji su prvi put na PG-u postavljeni za nositelja, no ne duže od 24 mjeseca prije podnošenja zahtjeva. Težak je 132.597.000 kuna. Potpora se dodjeljuje na dva načina - 372.000 kuna onima kojima će poljoprivreda biti glavno zanimanje i koji će biti obveznici doprinosa za socijalno osiguranje po osnovi poljoprivrede (mirovinsko i zdravstveno osiguranje), najmanje pet godina nakon konačne isplate potpore) te 148.800 kuna onima kojima poljoprivreda neće biti glavno zanimanje, koji neće biti obveznik doprinosa. Zahtjev za potporu podnose se od 25. travnja do 13. lipnja. - Imamo nova pravila u odnosu na ranije; uveli smo novu kategoriju poljoprivrednika koji se mogu prijaviti. Dosad su to mogli samo oni kojima je poljoprivreda osnovna djelatnost i koji su obveznici “socijalnog” po osnovi poljoprivrede, a sada smo omogućili da se na natječaj prijave i oni kojima poljoprivreda nije osnovna djelatnost, izjavio je ministar Tomislav Tolušić.

Možda ste propustili...

DODIJELJENA ZLATNA KOŠARICA 2024. ZA NAJBOLJA OSTVARENJA

Podravka najbolji proizvođač

Najčitanije iz rubrike