Novosti
PRIOPĆENJE DSHV-A O NACRTU ZAKONA O NACIONALNIM VIJEĆIMA NACIONALNIH MANJINA

Žigmanov: Izostala zaštita manjinskih prava
Objavljeno 12. travnja, 2018.

Vezani članci

DEMOKRATSKI SAVEZ HRVATA U VOJVODINI:

Hrvati ne odustaju od zajamčenog mandata u parlamentu Srbije

U Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nacionalnim vijećima nacionalnih manjina izostali europski standardi u području zaštite manjinskih prava

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave otvorilo je 29. ožujka, na Veliki četvrtak prema gregorijanskome kalendaru, javnu raspravu o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nacionalnim vijećima nacionalnih manjina, koja će, kako je najavljeno u pozivu, trajati tri tjedna – do 18. travnja. O radnom tekstu Zakona i pojedinim predloženim rješenjima Demokratski savez Hrvata u Vojvodini oglasio se u rujnu prošle godine, no kako Nacrt ovoga zakona i dalje sadržava veći broj i više nego problematičnih rješenja, dužni smo se opetovano očitovati - stoji u priopćenju Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini koje potpisuje predsjendik DSHV-a Tomislav Žigmanov.

“Ponovno treba iznijeti stajalište kako je bilo za očekivati da se prvo pristupilo promjenama Ustava Republike Srbije. Naime, u njemu bi trebala biti sadržana temeljna pravna načela o pitanjima naravi, načina i dosega integracija nacionalnih manjina u srbijansko društvo iz kojih bi se onda trebala izvoditi zakonska rješenja. Usporedo s time trebale bi se utvrditi osnove manjinske politike Srbije – hoće li u Srbiji biti na djelu kao do sada segregacijski model multikulturalizma, ili će se graditi politike integrativnog multikulturalizma, za što se zalažu Vijeće Europe i Organizacija za europsku sigurnost i suradnju. Naravno, nova/stara manjinska politička paradigma treba također biti plod otvorene i stručne rasprave brojnih aktera Srbije danas, u kojoj bi značajnu ulogu imali i predstavnici nacionalnih manjina”, stoji u priopćenju koje potpisuje Žigmanov.V.T.

Možda ste propustili...