Novosti
SINDIKALNI ČELNICI NAJAVILI PRVOSVIBANJSKI PROSVJED:

Tražimo reforme koje idu u korist svih građana
Objavljeno 10. travnja, 2018.

Tražimo reforme za ljude, reforme koje idu u korist svih građana, a koje će osigurati kvalitetniji život i ostanak ljudi u Hrvatskoj - poručili su to čelnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Matice hrvatskih sindikata (MHS) Mladen Novosel i Vilim Ribić, na konferenciji za novinare u ponedjeljak, najavljujući ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog praznika rada, 1. svibnja, prosvjednom povorkom u Zagrebu pod sloganom “Za reforme za ljude”.

Dodali su da hrvatski radnici traže pravedne plaće i bolje uvjete rada, dostojanstvenu starost, kvalitetno obrazovanje kao temelj razvoja i budućnosti, efikasan javan zdravstveni sustav dostupan svima, učinkovito pravosuđe i javnu upravu te vraćanje povjerenja građana u institucije, kao i promjenu odnosa prema Europskoj uniji i unutar nje – Europu za građane.

- Svrha povorke je naglasiti one probleme s kojima se svakodnevno susreću hrvatski građani i radnici zbog kojih u Hrvatskoj ima sve manje stanovnika te kako je prvosvibanjska povorka samo prvi korak u budućim zajedničkim akcijama za bolje sutra nas i naše djece - rekao je Novosel.

Govoreći o mirovinskoj reformi poručio je Vladi RH kako treba razmišljati “o prihodovnoj strani”.

- Ako vam je u ovome trenutku problem novac, ako nemate dovoljno novca u državnom proračunu za isplatu mirovina postojećim umirovljenicima i za opstojnost mirovinskog fonda u budućnosti, pogledajte koliko se novca slijeva kroz sivu ekonomiju u džepove raznih poslodavaca, ojačajte nadzor primjene kolektivnih ugovora i nadzor primjene isplate minimalne plaće, povećajte minimalnu plaću i bit će dovoljno novca i za postojeće i za buduće umirovljenike - istaknuo je čelnik SSSH.

Govoreći o reformama koje će usmjeriti Hrvatsku u pozitivnijem smjeru, Vilim Ribić istaknuo je reformu obrazovanja kroz povećanje kvalitete te povećanje izdvajanja za obrazovanje. Potrebno je, rekao je, vratiti i vjeru u institucije, vjeru u državu, a najvažnije je vratiti državu građanima.

Sudionici prosvjedne povorke 1. svibnja okupit će se na Trgu kralja Petra Krešimira IV., u Zagrebu, u 11 sati, odakle će krenuti prema parku Maksimir. Osim sindikalaca iz Zagreba sudjelovat će i oni iz Pule, Rijeke, Varaždina, Čakovca i Slavonije, tako da se očekuje više tisuća sudionika, najavio je Novosel na konferenciji za novinare. D.Pav./H

PRITISAK GRAĐANA JEDINI JE NAČIN DA SE U ZEMLJI NEŠTO PROMIJENI

Vilim Ribić izrazio je nadu da će 77 posto građana, koji prema anketama smatraju da Vlada vodi zemlju u krivom smjeru, doći na prvosvibanjski prosvjed, jer je organizirani pritisak građana jedini način da se u zemlji nešto promijeni. Povećanje dobne granice za odlazak u mirovinu je ekonomski, socijalno i humano neodrživo, pa bi 77 posto građana trebalo rušiti tu i takvu politiku, ustvrdio je Ribić. Prema njegovu mišljenju trebalo bi razmisliti o spuštanju dobne granice za odlazak u mirovinu, što već rade mnoge zemlje u svijetu. Naglasio je i potrebu reforme obrazovanja kroz povećanje kvalitete i izdvajanja.

Vilim Ribić

predsjednik Matice hrvatskih sindikata

Potrebno je vratiti vjeru u institucije, vjeru u državu, a najvažnije je vratiti državu građanima.