Osijek
SEZONA ALERGIJA

Snažan alergen breze pravit će probleme idućih mjesec dana
Objavljeno 31. ožujka, 2018.
U Osijeku izmjerena umjerena koncentracija peluda čempresa i topole

Iako je većina građana s nestrpljenjem očekivala zatopljenje i suho vrijeme, oni koji imaju problema s alergijom na pelud ne dijele njihovo oduševljenje promjenom vremenskih prilika. Potvrdila je to i doc. dr. sc. Višnja Prus, voditeljica Zavoda za reumatologiju, kliničku imunologiju i alergologiju KBC-a Osijek, dodajući kako je počela sezona cvjetanja lijeske, johe i grmolikih biljaka.

- Drveće je “krenulo” prije mjesec dana, no koncentracija je alergena očito manja zbog kiša. No, upravo je počela sezona breza koja će potrajati od tri do četiri tjedna. Riječ je o snažnom alergenu koji pravi probleme kod osjetljivijih ljudi – pojasnila je dr. Prus. Stoga savjetuje osobe osjetljive na pelud bilo koje vrste, a u ovom razdoblju posebice na pelud breze, da što manje borave vani te da antihistaminike i druge lijekove, u dogovoru s liječnikom, počnu uzimati odmah.

- Ne treba čekati da krene sezona, nego valja odmah započeti s primjenom lijekova. Ako se stanje bude pogoršavalo, trebaju se javiti svome obiteljskom liječniku, a ako i to nije dovoljno, odnosno osjete gušenje, valja se obratiti i specijalistu - ističe dr. Prus.

Dodaje kako u navedenom slučaju treba provjeriti status pluća, odrediti je li potrebna pumpica i slično.

A između sezone visoke koncentracije peluda breza i Osječanima mrske ambrozije, dr. Prus upozorava na razne trave, koje rastu u svibnju i lipnju.

- Trave su također opasne, možda ne kao drveće, ali ih više ima i produciraju puno više peluda u zraku te su lako nošene vjetrom. Tegobe ovise o vremenskim prilikama, koncentraciji peluda te o dužini izloženosti – pojašnjava dr. Prus.

Inače, osim zbog sezonskih alergija, u Zavod za reumatologiju, kliničku imunologiju i alergologiju KBC-a Osijek javljaju se i pacijenti zbog cjelogodišnjih alergija, odnosno osobe osjetljive na grinje, perje, kućnu prašinu i drugo. Na Zavodu nemaju podatak o ukupnom broju alergičara u Osijeku, o tome, prema riječima dr. Prus, više znaju obiteljski liječnici.

Dodajmo tome da je, prema alergijskom semaforu Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, u Osijeku 29. ožujka izmjerena niska koncentracija peluda čempresa i topole. Kad je riječ o drugim gradovima Osječko-baranjske županije, Zavod je u Našicama izmjerio nisku i umjerenu koncentraciju peluda johe i topole, a nisku koncentraciju peluda istog drveća na području Belog Manastira. U Đakovu je pak izmjerena umjerena koncentracija peluda johe i topole te čempresa.

Marija MIHELIĆ
PREHLADA ILI ALERGIJA?

Dok prehlade, viroze, pa i gripa, budu praćene općim simptomima poput slabosti, umora, temperature i glavobolje, kod alergije su ti simptomi puno rjeđi.

- Primjerice, kod bakterijskih infekcija obično postoji gust sekret i produktivan kašalj, a kod alergija je riječ o vodenastom sekretu praćenom svrbežom ušiju i očiju, smetnjama vida i sl. Kod astme, primjerice, dolazi do suhog podražajnog kašlja. Tko osjeti simptome alergije, treba se javiti liječniku obiteljske medicine koji će prosuditi treba li ići specijalistu – kaže dr. Prus.

vrijeme

AKO NEMA KIŠE, KONCENTRACIJA PELUDA JE VIŠA

Možda ste propustili...

HGSS STANICA OSIJEK SE POHVALILA

Dobar tim vodiča i psa ništa ne može zamijeniti

HUP OSIJEK NASTAVIO SET SEMINARA ZA POSLODAVCE

Benefiti za zapošljavanje invalida