Kultura
MEĐUNARODNA MINITURNEJA OPERNOG ANSAMBLA UAOS-a

Koncertna izvedba "La boheme" uz ovacije prepunih dvorana u Beogradu i Pečuhu
Objavljeno 28. ožujka, 2018.

Operni ansambl Umjetničke akademije u Osijeku uspješno je završio turneju koncertnim izvođenjem čuvene Puccinijeve opere ”La boheme” u Beogradu, Pečuhu i Osijeku. Umjetnički voditelj ansambla izv. prof. art. dr. sc. Berislav Jerković okupio je domaće i inozemne operne umjetnike i pripremio jedinstveno koncertno izvođenje omiljenog naslova.

Stalnim su se članovima iz Osijeka, baritonima Vlahi Ljutiću (ovaj put u ulozi Marcella), i Berislavu Jerkoviću (kao Schaunard), priključili sopranistica Senka Soldatović iz Novog Sada, kao Mimi te tenor Jonathan Price, solist Manhattan Opera Studia (SAD), kao Rodolfo.

Nakon izvedbe na UAOS-u, uslijedili su nastupi u koncertnoj dvorani Gvarneriusa, Centra lepih umetnosti Jovana Kolundžije u Beogradu, i za kraj kratke, ali vrlo intenzivne turneje u koncertnoj dvorani Franz Liszt na Akademiji za glazbenu i vizualnu umjetnost u Pečuhu. Uz ovacije, oduševljena je publika oba puta do posljednjeg mjesta ispunila koncertne dvorane.

U izvedbi su sudjelovali i Anja Papa kao Musette, Blaž Galojlić u ulozi Colline te Milan Perišić kao Alcindoro. Ansambl je operu izveo uz klavirsku pratnju Ante Blaževića.

Kao jedan od ansambala sveučilišnog studija Pjevanja na UAOS-u, operni je ansambl ponovno potvrdio da, uz stalno generiranje novih glazbenih ideja i afirmaciju mladih, sve više djeluje kao međunarodno mjesto susreta različitih naraštaja opernih umjetnika, kojima su zajednički cilj visoko profesionalne izvedbe.

S obzirom na broj naslova koji im je trenutačno na repertoaru, ansambl se nametnuo kao značajan umjetnički entitet koji svakim novim projektom ukazuje kako za operu postoji interes.

Ansambl je osnovan 2010., okupivši glazbene umjetnike grada Osijeka, bivše i sadašnje studente Akademije, profesore glazbe i brojne goste iz zemlje i inozemstva (Srbije, Mađarske, BiH, SAD-a, Njemačke, Izraela... ). Osim cjelovitih scenskih izvedbi, tu su i koncertni nastupi opernih i operetnih djela, ali i ostale vokalne literature. Među najznačajnijim opernim naslovima su: Didona i Enej (Purcell), N. Š. Zrinjski (Zajc), Gianni Schicchi (Puccini), operete Šišmiš (Strauss ml.), Cosi fan tutte (Mozart), Ljubavni napitak (Donizetti), Figarov pir (Mozart)...

Ansambl surađuje s domaćim i inozemnim gostima i institucijama: Akademijom umetnosti iz Novog Sada, Akademijom iz Pečuha, Westminster Choir College, Princeton (SAD), dirigentima Simonom Peterom Dešpaljem i Balazsom Kocsarom.

Gostovali su u Pečuhu, Sarajevu, Beogradu, Skopju, Bitoli, Splitu, Hvaru, Grožnjanu, Bujama, Umagu..., na festivalu komorne glazbe u dvorani Kolarčeve zadužbine u Beogradu, na Hvarskom ljetu, OLJK-u, Sarajevskoj zimi, Skopskom letu, BitFest-u, u sklopu programa Jeunesses musicales Croatia... N.Vek.

Možda ste propustili...

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

Najčitanije iz rubrike