Kultura
ĐAKOVO OVOGA VIKENDA U ZNAKU GLUME

Stotinu studenata glume iz sedam zemalja na Dionizu
Objavljeno 21. ožujka, 2018.

ĐAKOVO - Jedanaesti Međunarodni festival kazališnih akademija Dioniz, koji se ove godine održava od 24. do 27. ožujka pod geslom "Igrom do sreće", svečano će biti otvoren u subotu u 19 sati u dvorani đakovačkog kina - najavili su to jučer na konferenciji za novinare u Đakovu gradonačelnik Marin Mandarić, zamjenik Robert Francem, dekanica Umjetničke akademije u Osijeku Helena Sablić Tomić, prorektor za umjetnost, kulturu i međuinstitucijsku suradnju Robert Raponja te Katica Šubarić, umjetnička suradnica na Umjetničkoj akademiji. Ove godine u Đakovo dolaze gosti iz Rumunjske, Mađarske, Njemačke, Austrije, Hrvatske, Srbije i Makedonije, ukupno stotinjak studenata glume s profesorima. Ove će se godine cijeli program održavati u Đakovu.

- Akademija u nama ima partnera i imat će ga ne samo za ovaj nego i za druge projekte - poručio je gradonačelnik Marin Mandarić. Helena Sablić Tomić rekla je kako će Đakovo, uz to što je srce Slavonije, u vrijeme održavanja festivala postati i srce kazališne Europe.

- Kako se ove godine igramo i tragamo za srećom, Đakovo, kao prostor jedne pozitivne energije, sudbinski je došao kako bi bio domaćin 11. Dioniza od početka do kraja. S druge strane, Đakovo, kao novi, mladi partner u Dionizu jako dobro komunicira s novom mladom energijom na UAOS-u. Inicijator, oblikovatelj i utemeljitelj Dioniz festivala, prorektor prof. Robert Raponja prije 11 godina tu je ideju sa svojim timom na Akademiji dosanjao i odsanjao. Trebalo je deset godina da se priča jedne generacije dobro usustavi, da naši bivši i sadašnji studenti preuzmu organizaciju. Ove je godine umjetnička voditeljica ispred tima mladih Katica Šubarić - rekla je Sablić Tomić.

- Nas uistinu čini sretnim svaki Dioniz. Krećemo u istraživanje glumačkih vještina i tehnika, plesnih tehnika, ali imat ćemo i niz psiholoških predavanja vezanih uz fenomen sreće i što je potrebno čovjeku da dosegne trenutke sreće. Mi u kazalištu to redovito činimo, sreću stimuliramo, provociramo, glumci se bave emotivnim i misaonim prijenosom koji mora preoblikovati čovjeka koji dođe u dvoranu - rekao je Raponja, dodavši kako su sjajnog partnera pronašli i u Gradu Đakovu i Đakovčanima, publici koja podržava mladenačku energiju. Upravo je to razlog, dodao je, što je u Đakovu osnovan dramski studio.

Katica Šubarić izrazila je zadovoljstvo što se festival ponovno održava u Đakovu, kojemu se raduju studenti iz različitih krajeva svijeta.

- Ove smo godine osmislili bogat program. Dvije radionice su u Gimnaziji, ali i u Domu za starije i nemoćne. Brojna predavanja održat će se i u Gradskoj knjižnici. Predstave će izvesti gosti iz cijelog svijeta. Na otvorenju će nastupiti Umjetnička akademija i naši novi gosti iz Freiburga, iz Njemačke. Novina je i radionica u Ergeli Đakovo, gluma pred kamerom. Ulazak za sve prezentacije je besplatan, pa pozivamo sve građane Đakova da nam se svake večeri pridruže - rekla je Šubarić.

Prvi će put, rekao je Raponja, izići na ulice Đakova, gdje će studenti imati klaunovsku radionicu. Novost je, rečeno je na konferenciji za novinare, da Dioniz dobiva svoju himnu. Organizatori ovogodišnjeg Dioniza su Grad Đakovo i UAOS, a pokrovitelji Ministarstvo kulture i Hrvatski studentski zbor, uz nekoliko drugih fakulteta.

Maja MUŠKIĆ

Ove se godine održava od 24. do 27. ožujka pod geslom “Igrom do sreće”.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike