Kultura
SVEČANO U HRVATSKOM DOMU

Lutkarsko proljeće prvi put otvoreno u snijegom prekrivenom Vukovaru
Objavljeno 20. ožujka, 2018.
Publiku očekuje 100 predstava 18 kazališta iz Hrvatske, Mostara i Subotice

VUKOVAR - U Hrvatskom domu u Vukovaru, pred gledalištem punim mališana iz vukovarskih dječjih vrtića, svečano je otvoreno 23. izdanje Lutkarskog proljeća, koje su zajednički utemeljili Vukovarsko-srijemska županija, Ministarstvo kulture, Hrvatski centar UNIMA, Grad Vukovar i Kazališna družina Asser Savus, zadužena za organizaciju.

Kako je rekao Himzo Nuhanović, pokretač Lutkarskog proljeća, prvi put se manifestacija otvara u snijegom prekrivenom Vukovaru. Predsatve ovogodišnje manifestacije vidjet će mališani iz pet gradova Vukovarsko-srijemske županije, 21 općine i 11 mjesta.

Na otvorenju su gledatelje animirali Petra Radin i Marko Hergešić iz zagrebačkog kazališta Tvornica lutaka, ravnateljica Hrvatskog doma Ivanka Miličević podsjetila je kako se već deset godina manifestacija otvara u ovom prostoru, Jasminka Mesarić, predsjednica Organizacijskog odbora djeci poželjela da se ovih šest dana druže s lutkama, lutkarima i lutkarskim kazalištima, jer oni “za vas rade najmaštovitije predstave na svijetu samo da biste vi uživali u predstavama”, a župan Božo Galić proglasio je 23. lutkarsko proljeće otvorenim. Uživanje u predstavama publici je zaželjela i Davorka Krajinović Naletilić, zamjenica gradskog pročelnika za kulturu i turizam.

Prvu su predstavu izveli studenti Umjetničke akademije iz Osijeka - “U potrazi za čudovištima”, o neobičnom danu Ivana Kedera, dječaka koji je odlučio posjetiti muzej i upoznati se s čudovištima koja žive u muzeju.

- Lutkarsko proljeće “rođeno” je u sklopu Festivala glumca koji je krenuo 1994. i trebao je biti samo u Vinkovcima, ali u dogovoru s tadašnjim županom Matejom Jankovićem, proširili smo na cijelu županiju. Dvije godine kasnije uvidjeli smo da ima vrijednih lutkarskih predstava pa se rodila ideja o pokretanju posebnog festivalu. Moj je moto - Svako je selo i grad središte Hrvatske za ljude koji tamo žive!, i zato igramo predstave u što više mjesta. Posebno je zanimljivo da su mnogi mladi načelnici općina tražili da gostujemo u njihovim mjestima, ali nismo mogli svima udovoljiti, jer teško je organizirati da 100 predstava u pet dana baš svugdje gostuje. Publiku očekuje 100 predstava 18 lutkarskih kazališta iz Hrvatske, ali i iz Mostara i Subotice. Tu je i niz popratnih događanja, od izložbi lutaka i fotografija do susreta književnika s djecom i mladeži, seminara i radionica izrade lutaka – kaže Nuhanović, dodajući kako su ove godine ustanovljena dva priznanja, Tena i Tenica, autorima pobjednicima natječaja za najbolji dramski tekst pisan za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu. Od 36 prispjelih radova, prema odluci ocjenjivačkog povjerenstva, nagradu Tena za autore starije od 18 godina dobila je Andrijana Grgičević iz Splita, dok je nagradu Tenica za dječje autore dobila Ana Buće iz Slakovaca.

Ovogodišnja dobitnica povelje „Zvonko Festini“ za životno djelo za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva je Jasminka Mesarić, a za prinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva glumac Đuro Roić.

Miroslav FLEGO

Tena i Tenica

OVE SU GODINE USTANOVLJENA DVA PRIZNANJA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike