Kultura
15. GODINA OD POVRATKA

U srcima Vukovaraca Matica hrvatska se nikad nije ugasila
Objavljeno 19. ožujka, 2018.
Obnoviteljska skupština održana je u veljači 2003., u Pastoralnom centru

VUKOVAR - Ogranak Matice hrvatske obilježio je u Vukovaru prigodnom svečanošću 15. obljetnicu djelovanja, odnosno povratka u Vukovar. Tom prilikom u Pastoralnom centru sv. Bono franjevačkog samostana predstavljena je prva pjesnička zbirka Petra Eleza “Kamen srce”, a u programu su sudjelovali Župski mješoviti zbor “Sv. Cecilija”, Dječji zbor Vukovarski golubići i učenice Glazbenog odjela OŠ Dragutina Tadijanovića.

Predsjednica Ogranka Lidija Miletić podsjetila je kako je Matica hrvatska od osnutka imala članove iz Vukovara koji su kao suradnici prilozima pomagali njezin rad. U Maticu su 1842. bila učlanjena 32 Vukovarca, tri godine kasnije njih 68, a 1939. vukovarskoj je javnosti predstavljena knjiga Dragutina Đurića “Temelji hrvatske kulture”. Poslije 1940. pododbor u Vukovaru prestao je s radom, no u srcima Vukovaraca nikada se nije ugasio. Obnoviteljska skupština održana je u Radničkom domu 1971., ali joj je već dva mjeseca kasnije rad zabranjen. Pokušaj vukovarskih matičara da obnove rad svoga ogranka u lipnju 1991. prekinula su strašna ratna razaranja.

- Nakon povratka iz progonstva nametnula se potreba duhovne i kulturne revitalizacije grada, a naš je ogranak obnovljen na inicijativu prof. Brane Crlenjaka, Borne Togonala i prof. Štefice Šarčević, uz potporu 12 uglednih građana Vukovara. Obnoviteljska je skupština održana u veljači 2003., u Pastoralnom centru, i od tada organiziramo i provodimo brojne programe - rekla je Lidija Miletić.

U drugoj polovini listopada redovito održavaju Dane MH, kojima nizom programa nastoje građanima približiti rad. Govoriti i pisati o Domovinskom ratu, širiti istinu i svjedočiti o njegovoj pravednosti i obrambenoj ulozi, jedna je od temeljnih zadaća vukovarskog Ogranka te redovito raspisuju natječaj za kraće književno djelo o hrvatskom Domovinskom i obrambenom ratu. Tekstovi postaju dijelom Vukovarskog zbornika, godišnjaka kojeg Ogranak MH objavljuje već 12 godina.

Redovito organiziraju koncerte, glazbene svečanosti i likovne izložbe, a kao suorganizatori sudjeluju u brojnim kulturnim događanjima, stručnim i znanstvenim skupovima, okruglim stolovima i drugim aktivnostima važnim za život zajednice u kojoj djeluju.

- Za izdavačku djelatnost MH nam je 2005. dodijelio srebrnu povelju za knjigu Mirka Kovačića te 2016. zlatnu za knjigu mr. sc. Zlatka Šimunovića. Prije tri godine Grad Vukovar medaljom je nagradio naš rad - navela je Miletić, dodajući kako su ta priznanja, ali i žrtva grada u kojem i za kojeg žive i rade, poticaj i obveza za budućnost.

Posebice je naglasila kako publika dolazi na njihova događanja te nastoje pronaći put do osnovnoškolaca, srednjoškolaca i prosvjetnih djelatnika. Dugo im je otegotna okolnost bilo to što nisu imali svoj prostor.

- Sada, kada smo dobili prostor u Ružičkinoj kući, bit će nam lakše organizirati djelovanje i bit ćemo otvoreniji prema sugrađanima za koje ćemo u idućem razdoblju organizirati javne tribine i okrugle stolove. U Ogranku je aktivno 15 ljudi, članova je mnogo više, oni su podupiratelji i na tome im hvala - zaključila je Lidija Miletić.

Dragana KORPOŠ
POLITIKA U POEZIJI

Govoreći o prvoj pjesničkoj zbirci, autor Petar Elez pojasnio je kako je većina pjesama objavljena u nekoliko brojeva Vukovarskog zbornika (koji objavljuje Ogranak MH):

- Riječ je o 39 pjesama tematski organiziranih u šest ciklusa: domoljubni, duhovno-vjerski, dječji, humor i satira, egzistencijalistička tematika te nešto što bi se moglo nazvati promišljanjima o našoj političkoj svakodnevici, oblikovano i izrečeno na pjesnički način.

Obnoviteljska skupština održana je u Radničkom domu 1971., dva mjeseca kasnije je zabranjena

15 članova

JE AKTIVNO, A MNOGO JE VIŠE ČLANOVA OGRANKA

Možda ste propustili...

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike