Novosti
EKSPERIMENTALNI LIJEK

Prvi oboljeli od SMA na terapiji novim lijekom za četiri tjedna
Objavljeno 16. ožujka, 2018.

Nakon najave premijera Andreja Plenkovića da će hrvatski bolesnici sa spinalnom mišićnom atrofijom (SMA) biti uključeni u kliničku studiju i dobiti lijek koji se nalazi u kliničkoj fazi ispitivanja, ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je Hini kako se radi o novoj genskoj terapiji u koju će zasad biti uključena 23 pacijenta u dobi do 25 godina s tipom bolesti 1, 2 i 3 koji nisu na respiratoru, a prvi bi pacijent terapiju trebao početi za dva do četiri tjedna.

Kujundžić je istaknuo da su stručnjaci iz Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb, gdje će se provoditi studija, prošli edukaciju u Velikoj Britaniji.

Nova genska terapija 400 posto povećava proizvodnju funkcionalnog proteina. Lijek koji će se primijeniti u kliničkom ispitivanju je tzv. modulator srastanja, što znači da izravno cilja temeljni molekularni nedostatak koji imaju bolesnici sa SMA-om i osigurava normalnu proizvodnju tog proteina.

Ana Alapić iz udruge Kolibrići, iz koje su tražili da svi oboljeli u Hrvatskoj dobiju lijek Spinrazu, pozdravlja odluku da se pacijentima sa SMA-om omogući sudjelovanje u kliničkoj fazi ispitivanja lijeka, te ističe kako je to dokaz da se nešto može učiniti kad se problem "digne na višu razinu".

Žao joj je što je učinjen propust s lijekom Spinraza, koji je odobren u EU i dokazano učinkovit, uz objašnjenje da Hrvatska nema dovoljno pacijenata da bi bio stavljen na listu lijekova. Alapić podsjeća kako je lijek koji se sada spominje u fazi kliničkog ispitivanja, pa još nije poznata njegova učinkovitost te smatra kako to i dalje nije cjelovito rješenje za sve oboljele. U studiju će biti uključeno 23 bolesnika do 25 godina života, a u Hrvatskoj je trenutno 40 djece sa SMA-om, od kojih je četvero na terapiji Spinrazom, te nepoznati broj odraslih bolesnika, pa je pitanje tko će i prema kojim kriterijima biti uključen u studiju.H

Možda ste propustili...