Novosti
OBRANA OD POPLAVA U SLAVONIJI

Vučica se izlila na pašnjake, ali nije ugrozila Marjančace
Objavljeno 15. ožujka, 2018.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić, u pratnji zamjenika Gorana Ivanovića i čelnika Hrvatskih voda Osijek Željka Kovačevića i gradonačelnika Valpova Matka Šutala, obišao je lokaciju kod mjesta Marjančaci na kojoj Hrvatske vode VGO Osijek provode mjere obrane od poplave.

Na ovoj se lokaciji zbog topljenja snijega rijeka Vučica izlila na okolne pašnjake, no nije ugrozila naselje Marjančaci i okolne oranice i farme kao što je to bio slučaj 2010. godine. Željko Kovačević rekao je kako je posjet Marjančacima zapravo bio prilika da javnost vidi kakva je situacija na terenu bila posljednjih tjedan dana vezano uz obranu od poplave u ovom dijelu Slavonije i Baranje. “Mi smo na malom slivu rijeke Vuke i slivu Karašice-Vučice bili u izvanrednim mjerama obrane od poplava, a na nekim dionicama čak i na pragu izvanrednog stanja, no zalaganjem radnika Hrvatskih voda i naših licenciranih tvrtki te Civilne zaštite, sustav je sve to skupa obranio i iznio s minimalnim posljedicama”, naglasio je Kovačević, poručujući da sustav obrane od poplava na ovim slivovima i na čitavom sektoru B u području VGO-a za Dunav i Donju Dravu itekako funkcionira. Situacija se na ovim područjima redovito kontrolira i u skladu s procjenama te zajedno s Civilnom zaštitom, Županijom i jedinicama lokalne samouprave donose se mjere na maksimalnom mogućem minimiziranju šteta od poplava, poručio je Kovačević, najavljujući nekoliko kratkoročnih i dugoročnih projekata koji bi trebali dodatno pridonijeti da se posljedice poplave svedu na najmanju moguću mjeru.

Vremenska prognoza za iduće razdoblje nagovještava da je najkritičnije razdoblje prošlo te da se očekuje opadanje vodostaja i normaliziranje situacije.

Valpovački gradonačelnik Matko Šutalo proteklih je dana svakodnevno obilazio ovo područje ne bi li se i osobno uvjerio u stanje na terenu, dok je župan Ivan Anušić u Marjančacima izjavio kako je u proteklih pet godina Osječko-baranjska županija zabilježila ukupno 356 milijuna kuna šteta od poplava. “To je golema šteta, ali treba se prisjetiti i ranijih godina kada su štete bile još i veće. Zajedno sa Stožerom civilne zaštite proteklih dana, u suradnji sa strukom, odradili smo golem posao, a pripremamo se i za sve eventualne izvanredne situacije koje se, sudeći prema prognozama, ipak ne bi trebale dogoditi”, kazao je župan nakon obilaska terena. L.Aničić

Ivan Anušić

osječko-baranjski župan

U proteklih pet godina Osječko-baranjska županija zabilježila je ukupno 356 milijuna kuna šteta od poplava.