Ekonomija
SPAJANJE E.ON-A I RWE-A

Njemački divovi odmiču se od “prljave” energije
Objavljeno 13. ožujka, 2018.

Vodeći njemački dobavljači električne struje E.ON i RWE postigli su načelni dogovor o razmjeni imovine kroz podjelu RWE-ove tvrtke za distribuciju električne energije i za obnovljive izvore Innogy u sklopu strateškog odmaka od fosilnih goriva i nuklearne energije.

Prije dvije godine E.ON i RWE odvojili su poslovanje s elektranama od perspektivnijih dijelova imovine koji uključuju distribucijske i mreže za prijenos struje i obnovljive izvore. RWE je izdvojio poslovanje s energetskim mrežama i s obnovljivim izvorima Innogy u samostalnu kompaniju, zadržavši 76,8 posto udjela u tvrtki.

E.ON bi prema načelnom dogovoru s RWE-om trebao preuzeti taj udjel u Innogyju i ponuditi manjinskim dioničarima tvrtke 5,2 milijarde eura za njihove udjele.

U sklopu najavljene transakcije E.ON će postati vlasnik Innogyjeva maloprodajnog i poslovanja s reguliranim mrežama dok će RWE preuzeti E.ON-ovo i Innogyjevo poslovanje s obnovljivim izvorima.

U sklopu transakcije najavljene u nedjelju RWE također će na temelju 20-postotne dokapitalizacije postati vlasnik 16,67 posto udjela u E.ON-u. Platit će i dodatnih 1,6 milijardi eura kako bi amortizirao pad vrijednosti prouzročen složenom strukturom zamjene imovine između dvije tvrtke. Transakciju još moraju odobriti regulatori Europske unije i njemački ured za zaštitu ravnopravnog tržišnog natjecanja koji nije odgovorio na upit Reutersa da komentira objavu podjele Innogyja između E.ON-a i RWE-a.H

Vizionarska odluka iz 2011.

Odluka njemačke kancelarke Angele Merkel o napuštanju nuklearne energije nakon katastrofe u japanskoj Fukushimi 2011. godine, prisilila je sektor na radikalno restrukturiranje kako bi nastavio poslovati. Kompanije su već bile prisiljene zatvoriti brojne elektrane, a pretrpjele su i gubitke koji se mjere u milijardama eura. Novi njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier kazao je u razgovoru za Rheinische Post da je dogovor RWE-a i E.ON-a rezultat te velike promjene. Kompanije su bile prisiljene prilagoditi se novim uvjetima, istaknuo je Altmaier.

Možda ste propustili...

AMERIČKI TEHNOLOŠKI DIV

Apple je uplatio porezni dug Irskoj

POD ISTIM KROVOM OKUPILII VEĆINU SLUŽBI

Chanel odabrao London za sjedište ureda

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA SAJAMSKOM PROSTORU PAMPAS

Od 5. do 7. listopada 21. Osječki jesenski sajam

2

U RH PAD POTRAŽNJE ZA ŽIVIM SVINJAMA

Porasla proizvodnja svinjskog mesa u EU-u

3

RACIONALNA UPOTREBA ELEKTRIČNIH UREĐAJA

Produžuje vijek trajanja uređaja, ali i smanjuje izdatke za režije