Novosti
STIŽU MJERE KOJE ĆE OLAKŠATI ŽIVOT

Blokiranima otpis dijela dugova i ubrzani osobni stečaj
Objavljeno 8. ožujka, 2018.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković najavio je u četvrtak kako će u sljedećih nekoliko tjedana Vlada donijeti mjere koje će olakšati život tisućama blokiranih građana.

“Idemo u tri smjera”, kazao je ministar nakon što je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade najavio da će se u idućih nekoliko tjedana pripremiti mjere za pomoć više od 300.000 blokiranih građana. Bošnjaković je rekao kako će prvom mjerom država otpisati dio svojih potraživanja prema određenim skupinama građana. “Na tome radi Ministarstvo financija, koje će utvrditi koje su to kategorije građana i koji su iznosi”, rekao je.

Drugom mjerom, dodaje, žele se potaknuti vjerovnici poput teleoperatera i veći sustavi koji također imaju skupine građana pod ovrhom da i oni otpuste određeni dio svojih potraživanja. “Na taj bismo način mi njima smanjili poreznu osnovicu za iznos duga koji otpišu”, istaknuo je Bošnjaković, naglasivši kako Vlada želi da “uđu u takav proces, kao što će i Republika Hrvatska”. Treća mjera, kaže Bošnjaković, odnosi se na Zakon o osobnom stečaju potrošača, “koji nam baš ne funkcionira i nije pokazao neke rezultate”.

“Radimo na izmjenama tog zakona kako bismo projektirali neku vrstu ubrzanog stečaja potrošača, da se provede u kraćem razdoblju za one kategorije potrošača koji su zaduženi i blokirani do 20 tisuća kuna, a blokada traje duže od tri godine, na način da se njima u ubrzanom stečajnom postupku omogući deblokada i novi početak”, naglasio je. Takvih je ljudi, navodi, oko 80 tisuća, s tim da bi se primjenom mjera “jedan i dva” taj krug možda mogao povećati. D.Pav./H

Nove mjere za pomoć blokiranima stižu za nekoliko tjedana