Novosti
NEPOŠTENA TRGOVAČKA PRAKSA

Tolušić: Nema odgode Zakona, trgovcima smo dali dovoljno vremena
Objavljeno 3. ožujka, 2018.
Zakon ne ograničava ni trgovce, ni dobavljače, rekao je Krunoslav Karalić

Nakon Zagreba i Splita, u petak je u Osijeku u Hrvatskoj gospodarskoj komori održana radionica na kojoj su predstavnicima trgovačkih poduzeća i dobavljača predstavljene sve novosti koje donosi Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom.

Zakon je stupio na snagu 7. prosinca 2017., s tim što s 31. ožujka istječe prijelazno razdoblje do njegove pune primjene. Neslužbeno se doznaje kako trgovci nisu zadovoljni početkom primjene Zakona, no ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, iako u petak zbog prometnih teškoća nije uspio stići na radionicu u Osijek, poručio je kako neće biti prolongiranja primjene Zakona. “Primjenu Zakona nećemo prolongirati. Trgovcima smo dali sasvim dovoljno vremena za prilagodbu. Zakon je dobio gotovo konsenzusnu potporu u Saboru, usvojen je sa 116 glasova. Imamo obvezu prema našim građanima provesti ga u cijelosti, i hoćemo! Oni koji su radili pošteno, Zakon već primjenjuju”, kazao je Tolušić.

HGK, HUP, HOK i HPK u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Agencijom za zaštitu tržišnog natjecanja organiziraju ukupno šest radionica na kojima svi dionici mogu dobiti sve potrebne informacije o novom zakonu. Nakon Osijeka radionice će se još održati u Rijeci, Puli i Varaždinu.

- Svjesni smo činjenice da se pravila mijenjaju. Otvorili smo dijalog sa svim dionicima ovog sustava - s proizvođačima, otkupljivačima i trgovcima. Odgovorili smo na više od 150 pitanja, a u srijedu smo dali i pojašnjenja na neka pitanja koja su bila otvorena. Riječ je o pitanjima pozicioniranja proizvoda, naknadama za asortiman proizvoda i provedbi akcija u trgovinama. Sustav je jasan. Zakon propisuje okvir i ne ograničava ni trgovce, ni dobavljače u poslovnim interesima. Ne može, naravno, propisati sve detalje, jer, naposljetku, riječ je o ugovorima koji spadaju u područje poduzetničkih sloboda - kazao je pomoćnik ministra poljoprivrede Krunoslav Karalić.

Na pitanja o tome očekuju li u Ministarstvu teškoće i prijepore u provedbi Zakona, Karalić je kazao kako će svakako pomno pratiti njegovu provedbu, jer je, kako je rekao, izrada Zakona, koja je trajala godinu i pol, “prvo poluvrijeme”.

- Ima teškoća koje već sada zamjećujemo i na njih želimo upozoriti, a to je da se svi popusti i rabati koji su se nekada primjenjivali sada ugrađuju u netocijenu proizvoda. Upozoravamo da je ta praksa suprotna svrsi i ciljevima ovog zakona i da ćemo pratiti takva postupanja - kazao je Karalić.

Zamjenica predsjednika Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Vesna Patrlj podsjetila je kako se Zakonom pokušava uvesti što korektniji poslovni odnos dobavljača i trgovaca, odnosno dobavljača, otkupljivača i prerađivača.

- Zakon će najveću korist donijeti dobavljačima, jer je od, recimo, 2008. godine u Europi prepoznata veća snaga trgovačkih lanaca u odnosu prema dobavljačima i da trgovci diktiraju nefer uvjete. Dobavljači su morali plaćati naknade za proširivanje mreže trgovca, za rođendan trgovačkog lanca, skladištenje robe, prijenos rizika na dobavljača itd. U posljednjih pet godina 20-ak država EU-a donijelo je takav zakon - kazala je Patrlj.

Igor MIKULIĆ

Pero Grgić

član Uprave Erdutskih vinograda

Sad ćemo pošteno

Na radionici održanoj u Osijeku član Uprave Erdutskih vinograda Pero Grgić, upitan za komentar Zakona, kazao je kako u ime tvrtke koja je proizvođač odnosno dobavljač roba pozdravlja donošenje Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom. “Bilo je vrijeme da se donese takav zakon. Možda i kasni, jer su naše pregovaračke pozicije u bitnome narušene. Čini mi se da će sve ono što je bilo nepošteno do sada trgovci iskoristiti i pretvoriti u - pošteno. Otprilike će reći - sad ćemo pošteno! Ali bilo je i vrijeme”, kaže Grgić.

Krunoslav Karalić

pomoćnik ministra poljoprivrede

Ima teškoća koje već sada zamjećujemo i na njih želimo upozoriti, a to je da se svi popusti i rabati koji su se nekada primjenjivali sada ugrađuju u netocijenu proizvoda. Upozoravamo da je ta praksa suprotna ciljevima ovog zakona.

priprema

PRIJELAZNO RAZDOBLJE ISTJEČE 31. OŽUJKA

Možda ste propustili...