Novosti
ODBORA ZA ETIKU I ZNANOST:

Šeparović dijelom plagirao doktorat
Objavljeno 13. veljače, 2018.

Predsjednik Odbora za etiku i znanost u visokom obrazovanju Ivica Vilibić potvrdio je Hini vjerodostojnost u medijima objavljenog mišljenja toga odbora u kojem se kaže da su citati u doktorskom radu predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića “u najmanju ruku nekorektni”, čime je prekršio Etički kodeks. “Radi s o nekorektnom prenošenju, prepričavanju i sažimanju tuđih tekstova”, kaže se u mišljenju Odbora za etiku za etiku i znanost u visokom obrazovanju od 23. studenoga 2017. donesenom prema prijavi umirovljenog profesora zagrebačkog Pravnog fakulteta Vjekoslava Miličića.

Miličić u prijavi, primljenoj 1. veljače i dopunjenoj 17. veljače 2017., smatra da je Šeparović prepisao odnosno plagirao doktorski rad “Dobrobit djeteta i načelo najboljeg interesa djeteta u praksi Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda Republike Hrvatske”. Odbor je prijavu Vjekoslava Miličića ocijenio djelomično osnovanom i utvrdio da je prijavljeni prekršio članak 8. Etičkog kodeksa u smislu nepreglednog i nepotpunog navođenja izvora, odnosno njegov stavak 3., u smislu “plagiranja - prepisivanja ili preuzimanja ideja, misli i riječi drugih autora” bez navođenja izvora.

Iako ne postoji propisani način citiranja, a ponajmanje da sve što se citira treba biti u navodnicima, o tome postoji uvriježena akademska praksa, kao i Upute za izradu studentskih radova Alana Uzelca, koje je izdao Pravni fakultet u Zagrebu još 2002. godine, kaže se u mišljenju.

Predsjednik povjerenstva, znanstveni savjetnik na Institutu za oceanografiju i ribarstvo u Splitu Ivica Vilibić, kazao je da je mišljenje dostavljeno strankama i da se time nadležnost Odbora iscrpljuje. Odbor je donio mišljenje koje je neobvezujuće, kazao je i dodao da ne zna daljnju sudbinu toga postupka.

Također, Odbor je prema prijavi Miroslava Šeparovića utvrdio da je Vjekoslav Miličić postupio suprotno odredbama Etičkog kodeksa kad je kopije kaznene prijave protiv Šeparovića poslao na kućne adrese pojedinih sudaca Ustavnog suda, jer je “nedopustivo stvarati neprijateljsko akademsko okruženje uznemiravanjem”.H

Odbor smatra da su citati u doktorskom radu predsjednika Ustavnog suda u “najmanju ruku nekorektni”

Možda ste propustili...