Novosti
BURAN TJEDAN NA SVJETSKIM TRŽIŠTIMA

Burze pale zbog straha od inflacije i rasta kamata
Objavljeno 11. veljače, 2018.

Crobex indeksi prošloga su tjedna oslabjeli pod pritiskom oštrog pada cijena dionica na najvažnijim svjetskim tržištima, koji je i na Zagrebačkoj burzi izazvao velike oscilacije cijena, no istodobno je porasla likvidnost. Crobex indeks prošloga je tjedna pao za 0,7 posto, na 1864 boda, a Crobex10 za 0,39 posto, na 1081 bod. Svi sektorski indeksi zaronili su u crveno, a najviše Crobextransport, za 2,73 posto, i Crobexnutris, za 2,07 posto. Redoviti promet iznosio je gotovo 50 milijuna kuna, što je otprilike 20 milijuna više nego tjedan prije.

“Iza nas je tjedan obilježen snažnom korekcijom indeksa u SAD-u koji je donio visoku volatilnost i na Zagrebačkoj burzi. Tako je u utorak indeks Crobex zabilježio oštar dnevni pad, veći od 2 posto. Unatoč tome, tjedan je završio s tek manjim minusom”, kaže Luka Grgić, financijski analitičar u Zagrebačkoj banci. Kako dodaje, ostvareni su prosječni redovni dnevni prometi od 13,7 milijuna kuna, što je dvostruko više nego prethodni tjedan.

Pritom je najlikvidnija bila dionica Valamar Riviere, s prometom od 13,2 milijuna kuna. Cijena joj je pala za 2,56 posto, na 41,9 kuna. Slijedi dionica AD Plastika, s prometom od gotovo 5 milijuna kuna i rastom cijene za 2,47 posto, na 187 kuna. Znatniji promet, 4,6 milijuna kuna, ostvaren je i izdanjem HT-a, čija je cijena porasla za 1,2 posto, na 167 kuna.

“Poslovna vijest koja je obilježila tjedan svakako je potpisivanje strateškog ugovora između Adrisa i HUP-a kojim je Adris grupa posredno stekla gotovo 46 posto ove hotelske kompanije. Tijekom tjedna oba su Adrisova izdanja dobila na vrijednosti”, navodi Grgić.

Povlašteno izdanje Adrisa poskupjelo je za 2,56 posto, na 441 kunu, uz 2,77 milijuna kuna prometa. Redovito izdanje poskupjelo je, pak, za 1,64 posto, na 496 kuna, a njime je ostvareno gotovo milijun kuna prometa.

Od 81 dionice kojima se trgovalo protekloga tjedna, njih 38 zabilježilo je pad cijene, 31 rast, a 12 je završilo tjedan bez cjenovne promjene.

A na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica oštro pale jer se ulagači plaše jačanja inflacije, što bi moglo navesti američku središnju banku na brži tempo povećanja kamata, zbog čega rastu prinosi na obveznice. Na Wall Streetu su Dow Jones i S&P 500 indeks prošloga tjedna potonuli za više od 5 posto, što je njihov najveći tjedni gubitak od siječnja 2016. godine. Pritisak na tržišta traje više od tjedan dana, od kada su podaci s američkog tržišta rada pokazali da zaposlenost i plaće snažno rastu. To je izazvalo strahovanja od rasta inflacije. H

Oslabjeli su i Crobex indeksi, no istodobno je porasla likvidnost