Novosti
DRAGAN ČOVIĆ:

Ako ne promijenimo izborni zakon, u BiH nas čeka velika kriza
Objavljeno 12. veljače, 2018.

Dragan Čović, predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine, bio je gost na Večeri Udruge bosanskih Hrvata Prsten u Đakovu gdje je, odgovarajući na novinarska pitanja, prokomentirao stanje u BiH. Govorio je o važnosti promjene izbornog zakona.

- To je danas vitalno pitanje za hrvatski narod u BiH, pa i za čitavu BiH, jer imamo Odluku Ustavnog suda BiH koja jasno stavlja do znanja da moramo izborni zakon uskladiti s Ustavom i iskazati legitimnu volju konstitutivnih naroda na svim razinama vlasti u funkciji izbora. U tom smislu proglasiti ništetnim one odredbe koje su do sada to definirale na drugačiji način. Ako ne promijenimo te odredbe u ovom duhu, teško ćemo moći implementirati izborni rezultat. Naravno, hrvatski narod kao najmalobrojniji do sada je bio izložen mogućnosti da brojniji narodi u ime njega biraju naše predstavnike. Zbog konfiguracije izbornih jedinica, nama je strateško pitanje ne dopustiti da nam na idućim izborima u listopadu brojniji narodi, izborne jedinice Federacije, izaberu hrvatskog člana Predsjedništva, ili dio predstavnika u klubu naroda kada je u pitanju Dom naroda - rekao je Čović.

Na upit koliko je realno, s obzirom na izjave i odnose u posljednje vrijeme, da se o tom pitanju nešto bitno promijeni u korist Hrvata, Čović poručuje kako ništa ne treba raditi u korist Hrvata, nego u korist BiH.

- To je ono što je, bojim se, malo nerazumljivo. Da smo mi najizloženiji to je točno, ali mi tražimo univerzalne standarde kad je u pitanju izbor, a to je legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda. To je nešto što je norma u BiH gdje u preambuli Ustava imate definirane Hrvate, Bošnjake i Srbe kao predstavnike konstitutivnih naroda, kao osnovu BiH. Sam popis stanovništva 2013. godine definira da se više od 95 posto građana BiH izjasnilo kao pripadnici tih konstitutivnih naroda. S te strane ostalo je vrlo malo vremena, političke volje danas nema da bi se to postiglo, ostalo je 90 dana, sad se pokušava zajedno s predstavnicima međunarodne zajednice naći rješenje, svjesne da ćemo doći u veliku krizu ako ne promijenimo izborni zakon. Kako, ako organiziramo izbore i ako se ništa ne promijeni, implementirati izborni rezultat? Moglo bi se dogoditi, kao što Mostar ima već deset godina, da nismo u stanju implementirati i organizirati izbore. Evidentno, neki u BiH upravo u tom nedostatku političke volje za izmjene traže jednu krizu iz koje misle da će profitirati - kazao je Čović. Poslao je i poruku Hrvatima iz BiH koji žive u Hrvatskoj.

– Hrvati, osobito oni koji su iz BiH nekada otišli diljem svijeta, posebno ovamo u RH, s moje će strane biti pozvani da na neki način budu dio istog tijela Hrvata BiH. Ona je naša domovina i pozivam ih s te strane da budu uz nas. To nam danas izuzetno treba. Mi ćemo se u BiH organizirati da većina političkog života djeluje zajedno, još uvijek na ovim izborima i dok se ne transformira društvo. Mi ćemo ubrzano provesti određenu transformaciju i to je posve izvjesno iduće godine. Naš je put k Europskoj uniji jer je to preduvjet da zatvorite OHR, da riješite pitanje sudaca, ne možete imati strance u sustavu a istovremeno biti kandidat za EU. Imam veliku nadu u Vladu RH, sve nositelje vlasti u RH koji razumiju ovo što se događa u BiH, to je njihov strateški interes. S te strane pozivam i sve Hrvate iz BiH da budemo zajedno, jednostavno to je danas nužno - rekao je Čović.

Maja MUŠKIĆ
HDZ NIJE NIKAKVA RADIKALNA OPCIJA

Čović je odgovorio i na pitanje o postojanju islamskog fundamentalizma u BiH s jedne strane te radikalne hrvatske desnice s druge, koju je nedavno spomenuo Bakir Izetbegović. “Hrvatska demokratska zajednica je demokratski centar u političkom profiliranju BiH, desni centar, uvjeren sam da je ono što tražimo minimum minimuma. To je jedini preduvjet opstojnosti BiH. Ona ne može preživjeti ako nemate u njoj jednako zastupljena tri konstitutivna naroda. I to je mnogo dalje od desne opcije, nikakva radikalna opcija. Danas u BiH nemate javnog RTV servisa na hrvatskom jeziku. Nemamo kanal na hrvatskom jeziku što ima svaka nacionalna manjina u Europi kao normalan demokratski standard. Ako je to desničarenje i ako je to puno, a istovremeno kažemo da se borimo za cjelovitu BiH, onda sam zabrinut zbog izjave tih koji misle da je to tako”, rekao je Čović.