Novosti
DRAGAN ČOVIĆ:

Ako ne promijenimo izborni zakon, u BiH nas čeka velika kriza
Objavljeno 12. veljače, 2018.

Dragan Čović, predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine, bio je gost na Večeri Udruge bosanskih Hrvata Prsten u Đakovu gdje je, odgovarajući na novinarska pitanja, prokomentirao stanje u BiH. Govorio je o važnosti promjene izbornog zakona.

- To je danas vitalno pitanje za hrvatski narod u BiH, pa i za čitavu BiH, jer imamo Odluku Ustavnog suda BiH koja jasno stavlja do znanja da moramo izborni zakon uskladiti s Ustavom i iskazati legitimnu volju konstitutivnih naroda na svim razinama vlasti u funkciji izbora. U tom smislu proglasiti ništetnim one odredbe koje su do sada to definirale na drugačiji način. Ako ne promijenimo te odredbe u ovom duhu, teško ćemo moći implementirati izborni rezultat. Naravno, hrvatski narod kao najmalobrojniji do sada je bio izložen mogućnosti da brojniji narodi u ime njega biraju naše predstavnike. Zbog konfiguracije izbornih jedinica, nama je strateško pitanje ne dopustiti da nam na idućim izborima u listopadu brojniji narodi, izborne jedinice Federacije, izaberu hrvatskog člana Predsjedništva, ili dio predstavnika u klubu naroda kada je u pitanju Dom naroda - rekao je Čović.

Na upit koliko je realno, s obzirom na izjave i odnose u posljednje vrijeme, da se o tom pitanju nešto bitno promijeni u korist Hrvata, Čović poručuje kako ništa ne treba raditi u korist Hrvata, nego u korist BiH.

- To je ono što je, bojim se, malo nerazumljivo. Da smo mi najizloženiji to je točno, ali mi tražimo univerzalne standarde kad je u pitanju izbor, a to je legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda. To je nešto što je norma u BiH gdje u preambuli Ustava imate definirane Hrvate, Bošnjake i Srbe kao predstavnike konstitutivnih naroda, kao osnovu BiH. Sam popis stanovništva 2013. godine definira da se više od 95 posto građana BiH izjasnilo kao pripadnici tih konstitutivnih naroda. S te strane ostalo je vrlo malo vremena, političke volje danas nema da bi se to postiglo, ostalo je 90 dana, sad se pokušava zajedno s predstavnicima međunarodne zajednice naći rješenje, svjesne da ćemo doći u veliku krizu ako ne promijenimo izborni zakon. Kako, ako organiziramo izbore i ako se ništa ne promijeni, implementirati izborni rezultat? Moglo bi se dogoditi, kao što Mostar ima već deset godina, da nismo u stanju implementirati i organizirati izbore. Evidentno, neki u BiH upravo u tom nedostatku političke volje za izmjene traže jednu krizu iz koje misle da će profitirati - kazao je Čović. Poslao je i poruku Hrvatima iz BiH koji žive u Hrvatskoj.

– Hrvati, osobito oni koji su iz BiH nekada otišli diljem svijeta, posebno ovamo u RH, s moje će strane biti pozvani da na neki način budu dio istog tijela Hrvata BiH. Ona je naša domovina i pozivam ih s te strane da budu uz nas. To nam danas izuzetno treba. Mi ćemo se u BiH organizirati da većina političkog života djeluje zajedno, još uvijek na ovim izborima i dok se ne transformira društvo. Mi ćemo ubrzano provesti određenu transformaciju i to je posve izvjesno iduće godine. Naš je put k Europskoj uniji jer je to preduvjet da zatvorite OHR, da riješite pitanje sudaca, ne možete imati strance u sustavu a istovremeno biti kandidat za EU. Imam veliku nadu u Vladu RH, sve nositelje vlasti u RH koji razumiju ovo što se događa u BiH, to je njihov strateški interes. S te strane pozivam i sve Hrvate iz BiH da budemo zajedno, jednostavno to je danas nužno - rekao je Čović.

Maja MUŠKIĆ
HDZ NIJE NIKAKVA RADIKALNA OPCIJA

Čović je odgovorio i na pitanje o postojanju islamskog fundamentalizma u BiH s jedne strane te radikalne hrvatske desnice s druge, koju je nedavno spomenuo Bakir Izetbegović. “Hrvatska demokratska zajednica je demokratski centar u političkom profiliranju BiH, desni centar, uvjeren sam da je ono što tražimo minimum minimuma. To je jedini preduvjet opstojnosti BiH. Ona ne može preživjeti ako nemate u njoj jednako zastupljena tri konstitutivna naroda. I to je mnogo dalje od desne opcije, nikakva radikalna opcija. Danas u BiH nemate javnog RTV servisa na hrvatskom jeziku. Nemamo kanal na hrvatskom jeziku što ima svaka nacionalna manjina u Europi kao normalan demokratski standard. Ako je to desničarenje i ako je to puno, a istovremeno kažemo da se borimo za cjelovitu BiH, onda sam zabrinut zbog izjave tih koji misle da je to tako”, rekao je Čović.

Možda ste propustili...

PODRŽALI MJERE KOJE JE PREDLOŽIO MINISTAR ZDRAVSTVA

Zeleni za trošarine na cigarete i alkohol

NITKO NEĆE S JANEZOM JANŠOM

Šarec kandidat za premijera Slovenije

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U HMP-U IZNENAĐENJA SU UVIJEK MOGUĆA

Hitna pomoć funkcionira u Slavoniji, problem je Baranja

2

RUŠENJE VIJADUKTA U GENOVI KAO UPOZORENJE

Stručnjaci tvrde:
Mostovi velikog raspona
u Hrvatskoj su sigurni

3

DOMAGOJU ZOVKU PRIJETILI SMRĆU 

"I ti ćeš dobiti u potiljak, kunem se"