Novosti
HGK I HOTELIJERI:

PDV u turizmu smanjiti
na 13 odnosno 10 posto
Objavljeno 9. veljače, 2018.
Stopa od 25 posto na ugostiteljstvo je, uz Dansku, u EU-u najviša upravo u Hrvatskoj

Studija Hrvatske gospodarske komore o utjecaju stope PDV-a na konkurentnost djelatnosti smještaja i ugostiteljstva pokazala je kako sadašnja stopa PDV-a ugrožava investicijski i razvojni ciklus turizma.

- Prijašnje snižavanje stope PDV-a u turizmu iz 2013. godine na 10 posto urodilo je najintenzivnijim porastom investicija i zapošljavanja od hrvatske neovisnosti. Današnja primjena turističke politike nije u skladu sa Strategijom razvoja turizma do 2020. jer je kao jedna od prioritetnih mjera proaktivna fiskalna politika i jer su stope PDV-a na organizirani smještaj i ugostiteljstvo više od svih mediteranskih konkurenata. Time je Hrvatska na dnu ljestvice konkurentnosti poslovnog okruženja. U odnosu prema stopi od 10 posto, to znači 41 posto manje sektorskih investicija do 2021. godine i 200 hotela manje u sljedećih 10 - 15 godina - rekao je potpredsjednik HGK-a za trgovinu, turizam i financije Josip Zaher komentirajući rezultate studije.

Prema riječima predstavnika izvršitelja studije HD Consultinga Branka Bogunovića, ako se pogleda ostvarenje investicija od 2014. do 2017., od 2,1 milijarde eura, hrvatski turizam ne postiže cilj od sedam milijardi eura zadan Strategijom razvoja turizma do 2020. godine.

- U Europskoj uniji 18 zemalja primjenjuje stopu koja je manja ili jednaka stopi od 10 posto za hotele, a 17 zemalja sniženu stopu PDV-a za restorane. Stopa od 25 posto na ugostiteljstvo je, uz Dansku, u EU-u najviša upravo u Hrvatskoj - rekao je Bogunović. Istaknuo je kako je analiza uzela u obzir konkurentske zemlje, strateške dokumente, dosadašnje performanse sektora i anketno istraživanje poduzetnika s ciljem izrade simulacije ekonomskih učinaka promjene stope PDV-a u djelatnosti organiziranog smještaja i ugostiteljstva.

Prema rezultatima studije i procjenama fiskalnog učinka postojeće stope, država će već od 2019. prema novim stopama uprihoditi manje nego prema onima iz 2016. godine. Stopa PDV-a od 10 posto daje veće fiskalne učinke u odnosu prema povećanoj stopi već od 2025. godine zbog razlike u namjeri investiranja i priljeva novog smještaja. Ekonomski učinci postojeće stope do 2021. godine u usporedbi sa stopom od 10 posto znače 41 posto manje sektorskih investicija te gubitak više od 2,5 milijardi eura potencijalnih investicija, 71 posto manje novozaposlenih, 13 posto manje dodane vrijednosti i više od 11.000 visoko kvalitetnih smještajnih jedinica manje.

Zbog svega toga predlaže se izjednačavanje stope PDV-a na organizirani smještaj i ugostiteljstvo na razini od 13 posto od 1. siječnja 2019. te smanjenje stope na 10 posto u sljedeće tri do četiri godine.

- Bez obzira na nepovoljno poslovno okruženje, hotelijeri će nastaviti investicije jer je podizanje kvalitete nužno za opstanak na tržištu. No, u usporedbi s konkurentskim zemljama, investicijski i razvojni ciklus hrvatskoga turizma je ugrožen jer stalne promjene poreznog okruženja dugoročno stvaraju nepovjerenje kod investitora i udaljavaju nas od ponude više vrijednosti kojoj težimo. Snižena stopa PDV-a može pridonijeti konkurentnijim cijenama, povećanju prihoda i dobiti, otvaranju novih radnih mjesta i većim plaćama, smanjenju sive ekonomije i poticanju investicija - rekao je Ronald Korotaj, predsjednik Udruženja hotelijera HGK-a.

Dijana PAVLOVIĆ
ZAŠTO SI DOPUŠTAMO TAJ LUKSUZ?

Ronald Korotaj naveo je kako je studija nedavno predstavljena i ministrima. “Želimo samo iste uvjete poslovanja kao naši konkurenti i drugi u EU-u. Voljeli bismo stoga čuti zašto je to nemoguće, odnosno argumente zašto si Hrvatska dopušta luksuz da ima tako visoke stope PDV-a u turizmu, kada manje-više svi, uključujući i Francusku, Španjolsku, Austriju i druge, već godinama imaju stopu od 10 posto, a neke i nižu”, kazao je Korotaj. Ne vjeruje kako je realno da će iduće godine dobiti nižu stopu PDV-a, ali vjeruje da će argumentima koje imaju za smanjenje potaknuti ozbiljna razmišljanja što sve turizam može s nižom stopom.