Novosti
SRBIJA PRATI U STOPU

Hrvatska je najveći trgovinski partner BiH
Objavljeno 6. veljače, 2018.

Hrvatska je i u 2017. zadržala prvo mjesto među državama koje su na popisu vanjskotrgovinskih partnera Bosne i Hercegovine sa znatnim povećanjem postotka i uvoza i izvoza u usporedbi s 2016., no u stopu je slijedi Srbija, s očitim pretenzijama da preuzme vodeće mjesto, podatci su koje je u ponedjeljak objavila Vanjskotrgovinska komora BiH.

BiH je u protekloj godini iz Hrvatske uvezla roba u vrijednosti od 2,96 milijardi konvertibilnih maraka, odnosno 1,514 milijardi eura, a izvoz iz BiH u Hrvatsku dosegnuo je vrijednost od 1,326 milijardi maraka, odnosno 678 milijuna eura. Među robama koje Hrvatska izvozi u BiH dominiraju naftna ulja te električna energija, a slijede šećer, čokolada i pivo. BiH u Hrvatsku najviše izvozi struju te sirovi aluminij, drvo, sjedala i tkanine. U usporedbi s 2016., uvoz iz Hrvatske u BiH povećan je za 16,18 posto, a izvoz iz BiH u Hrvatsku za čak 30,38 posto. Statistika pokazuje kako je pokrivenost bosanskohercegovačkog uvoza iz Hrvatske izvozom roba u 2017. iznosila 44,7 posto. Drugi najveći vanjskotrgovinski partner BiH je Srbija, s vrijednošću uvoza odnosno izvoza tek nešto manjom nego u slučaju Hrvatske, a slijede Njemačka, Italija i Slovenija. Srbijanski je izvoz u BiH u 2017. bio vrijedan 2,5 milijardi konvertibilnih maraka, odnosno 1,3 milijarde eura, a BiH je u Srbiju izvezla roba u vrijednosti od 1,1 milijarde maraka, odnosno 591 milijuna eura.H

70 POSTO IZVOZA U EU

Članice Europske unije zajedno su najveći skupni trgovinski partner Bosni i Hercegovini, jer ta zemlja na tržište Unije plasira više od 70 posto svog izvoza, vrijednog oko 5,8 milijardi eura, a istodobno s EU realizira 67,4 posto uvoza, čija je vrijednost u protekloj godini bila oko 9,4 milijarde eura. Vanjskotrgovinski deficit BiH u 2017. bio je na razini od 3,6 milijardi eura, što istodobno znači 61 posto pokrivenosti uvoza izvozom.

Možda ste propustili...

SUĐENJE U SLUČAJU AGRAM

Bandić se ne osjeća krivim

U POŽEGI PREDSTAVLJENA ŠEKSOVA KNJIGA

Protiv krivotvorenja hrvatske povijesti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SKANDAL U OSNOVNOJ ŠKOLI U ČEPINU

Domar, pred njemačkim izaslanstvom, pustio nacističku verziju himne

2

SLAVONSKE PACIJENTICE NAJVIŠE SE ŽALE NA VINKOVCE I VUKOVAR

KBC Osijek: Dnevno do 10
kiretaža, sve uz anesteziju

3

LEGALNO RADI SAMO 10.000 STARIJIH OD 65

Umirovljenici bi mogli raditi poslove koje mladi ne žele