Novosti
STIŽU LI U 2018. NOVA PRAVILA O OVRHAMA?

Pravnici i blokirani traže humaniji i pravičniji zakon
Objavljeno 5. veljače, 2018.
Ministarstvo: Proces donošenja nacrta novog zakona nije jednostavan, rješenja stižu uskoro

Dok javnost sa sve većim nestrpljenjem čeka novi ovršni zakon, 55-godišnji Antun Pataki iz Drenja u blokadi je već osam godina, odnosno od 2010.

Dotad je bio perspektivni poljoprivrednik koji je podizao suvremenu farmu krava, uredno plaćao porez i druga davanja, podigao i dva kredita od 400.000 kuna uredno ih, kaže, vrativši. A onda je, počevši od 2009., postao dužan, jer su drugi ostali dužni njemu. Te godine propala je Đakovština d.d. i nije mu isplaćeno 130.000 kuna predanog uroda, potom je, kaže, “zalegao” i na poticajima na čije ime mu nije isplaćeno 167.000 kuna, jer je naknadno utvrđeno da je tuđom pogreškom s međama zakupom pušten u krive državne table koje je bio zasijao usjevom vrijednim 200.000 kuna.

Zlo na zlo

- Zlo je išlo jedno za drugim, u kratkom vremenu “zalegao” sam 500.000 kuna. Povratka nije bilo – projekt farme je stao, predani urod nije mi plaćen, a na taj sam novac, kao i na poticaje, itekako računao. Nisam više imao čime servisirati obveze i blokiran sam. Sjeli su mi na gotovo svu imovinu, pa ispada da sam sada samo njen korisnik. Preživljavam rasprodajući s vremena na vrijeme nešto od poljoprivrednih strojeva - kaže Pataki. Njegov se dug od 135.000 s kamatama popeo na 250.000 kuna.

Na naš upit zašto donošenje novog ovršnog zakona teče tako sporo, u Ministarstvu pravosuđa odgovaraju “kako proces donošenja nacrta novog zakona nije jednostavan proces koji se može donijeti u relativno kratkom roku”, pa da je za 2018. planirano upoznati zainteresiranu javnost s prijedlozima mogućih novih rješenja i uključiti ih u postupak izrade nacrta prijedloga zakona putem javnog savjetovanja i okruglih stolova.

– Naravno, ako radna skupina do kraja godine pripremi Nacrt prijedloga novog ovršnog zakona, on će biti upućen u zakonodavnu proceduru već u 2018. - poručuju iz Ministarstva. Dodaju kako je ministar Dražen Bošnjaković donošenje novog ovršnog zakona najavio 2017., te da će se njime “revidirati sva postojeća zakonska rješenja”.

Gorljivi protivnik sadašnjeg zakona o ovrsi i visokih troškova ovršnog postupka sudac Mislav Kolakušić, koji na svu bešćutnost sadašnjeg ovršnog sustava cijelo vrijeme podsjeća spominjući i sustav predstečajnih nagodbi u kojima su tvrtkama brisani milijuni i milijuni, a građanima se za banalne iznose neplaćenih računa “kaleme” visoki odvjetnički, javnobilježnički, agencijski troškovi, pa završavaju u neotplativim dugovima, ocjenjuje da novi zakon nećemo dobiti do kraja 2018.

– Dobit ćemo ga što je kasnije moguće. Kako se donose zakoni? Tako što netko ima prijatelja u politici i onda on progura pojedine odredbe koje njemu omoguće goleme prihode. Broj blokiranih bit će isti, no njihov dug znatno veći, jer ne postoji politička volja da građani koji su blokirani ne budu više blokirani. Jer, svakoj vlasti najviše odgovara siromašno stanovništvo kojim se lako upravlja - kaže Kolakušić.

Blokiranih 322.783

Broj blokiranih se, prema podacima Financijske agencije, s kraja studenoga 2017. popeo na 322.783, s dugom od 42,8 milijardi kuna. Blokiranih je danas nešto manje nego godinu prije, ali im je dug veći. Dug blokiranih, podsjeća predsjednica Udruge Blokirani i članica Radne skupine za izradu Nacrta prijedloga novog ovršnog zakona Miriam Kervatin, premašio je dug gospodarstva još 2014., no to službene krugove nije uznemirilo. Vojska blokiranih traži da taj novi zakon bude daleko humaniji i pravičniji od postojećeg, te da “presječe” zaigranu spiralu blokada, da ovršni postupak pojednostavi i, napose ga pojeftini, i na realnu mjeru svede njegove troškove na kojima se dio odvjetnika, javnih bilježnika i agencija obogatio.

– Novim zakonom potrebno je obustaviti sve ovršne postupke u kojima se ovrhovoditelj nije naplatio u razdoblju dužem od tri godine. Odredba je to koju smo imali, ali sada je više nemamo – da takvi postupci prestaju prema sili samoga zakona - kaže Kolakušić.

Kervatin proziva ministra Bošnjakovića u povodu njegovih mjedijskih istupa.

– Pohvalio se, gostujući na više televizija, najboljim ovršnim zakonom na svijetu, a kroz neaktivnost Ministarstva i to da se radna skupina u tri mjeseca sastala samo jednom poručuje da nema političke volje za suštinsko i efikasno rješenje krize blokiranih. Vlast ne namjerava preuzeti odgovornost za upravljanje državom u svoje ruke. Ideja o neokrnjenom nacionalnom ovršnopravnom suverenitetu je fikcija koja se mora prizemljiti i hrvatsko ovršno pravosuđe hitno urediti u skladu s pravnim i socijalnim normama europske zajednice, kaže Kervatin.

Nezadovoljna je time što se radna skupina u tri mjeseca sastala samo jednom, Kervatin poručuje da, ako Vlada hitnim postupkom ne ispuni svoju ustavnu dužnost i Uredbom do 6. veljače ne riješi problem prezaduženih, ona s tim datumom daje ostavku na članstvo u radnoj skupini.

Suzana ŽUPAN
MINISTARSTVO: ZA BRZE POSTUPKE, UZ DOSTOJANSTVO OVRŠENIKA

U Ministarstvu pravosuđa ističu da je u studenome 2017. osnovana radna skupina za izradu nacrta prijedloga Ovršnog zakona čiji je cilj izraditi nacrt kojim će se, poštujući najviše europske standarde i postojeće vrijednosti hrvatskog pravnog sustava, a nastavno i sukladno usvojenim poboljšanjima ovršnog zakonskog okvira, urediti postupci prisilnog ostvarenja i osiguranja tražbina u skladu s općim ciljevima da se postupak provodi brzo, učinkovito i ekonomično, te da se štiti dostojanstvo ovršenika i osigura da provedba za njega bude što manje nepovoljna. Dodaju kako radna skupina analizira važeći zakonski okvir, te u najvećoj mogućoj mjeri pokušava ostvariti posebne ciljeve, posebice urediti ulogu svih sudionika u postupku - suda, javnih bilježnika, Fine, poslodavaca, s ciljem pojednostavljenja postupka, njegove koncentracije, transparentnosti i jedinstvene strukture te smanjenja troškova postupka. Namjera je i cjelovito urediti postupak ovrhe radi ostvarenja novčane tražbine na novčanoj tražbini ovršenika. U Ministarstvu ističu da radnu skupinu čine predstavnici sudbene vlasti, državnog odvjetništva, akademske zajednice, socijalni partneri i drugi.

BLOKIRANI: IZBACITI AGENCIJE I JAVNE BILJEŽNIKE IZ POSTUPKA

- Sve što se ne može smatrati sudom treba izbaciti iz okvira sudske nadležnosti odmah, i time zaštiti ustavno-pravni poredak RH. U prvom redu to se odnosi na javne bilježnike i agencije za utjerivanje dugova. Ovrhe koje provode javni bilježnici i te agencije potrebno je staviti izvan snage, odmah, jer - uvjete citiram iz presuda Europskog suda pravde - javni bilježnici u RH i agencije za utjerivanje dugova, kada postupaju u ovršnim postupcima na temelju “vjerodostojne isprave”, ne mogu se smatrati “sudom”. Javni bilježnik, agencije za utjerivanje dugova koje postupaju na temelju računa koji je jednostrano sastavio vjerovnik, pri čemu dužnik tražbinu nije izričito prihvatio, ne mogu se smatrati “sudom”, ustvrđuje Miriam Kervatin. Dodaje i da dužnik mora biti obaviješten o uvjetima za njegovo aktivno sudjelovanje u postupku kako bi osporio tražbinu, također i o posljedicama njegova nesudjelovanja pravodobno obaviješten i na način koji mu omogućuje da pripremi svoje očitovanje.

priprema

RADNA SKUPINA OSNOVANA JE U STUDENOME 2017.

Mislav Kolakušić

sudac

Broj blokiranih bit će isti, no njihov dug znatno veći, jer ne postoji politička volja da građani koji su blokirani više ne budu blokirani.

42,8

milijardi kuna iznosio je dug blokiranih u studenome 2017.