Kultura
NOVA SVJEŽA MLADA IMENA U KAZALIŠTU - NINA KRALJIĆ I BOJAN JAMBROŠIĆ

Šnajder: I HNK i njih dvoje imaju svoj interes za nastup
Objavljeno 2. veljače, 2018.

Iako su prošle sezone zagolicali maštu javnosti (ne samo kazališne) dovevši Nives Celzijus u Zagorkina “Viteza slavonske ravni”, vodstvo HNK u Osijeku i ove sezone Osječanima i Slavoncima sprema iznenađenje. Naime, ovih se dana u gradu mogu vidjeti dvije vrlo poznate osobe - Nina Kraljić i Bojan Jambrošić.

- Dobro ste primijetili da se ovim dana po gradu mogu vidjeti gđica Nina Kraljić i gosp. Bojan Jambrošić i naravno da imaju veze s kazalištem. Kada ste nas već 'prokužili', onda i priznajem: oboje su angažirani u opereti 'Kod bijelog konja' u režiji Roberta Boškovića, i to ne u malim ulogama - ponosno kaže intendant Božidar Šnajder, koji je s mladim glazbenicima nakon razgovora u Zagrebu dogovorio suradnju, i to na, kako kaže, obostrano zadovoljstvo.

- I kazalište i njih dvoje imaju svoj interes za nastup u ovom projektu. Ovi mladi ljudi, koji su već ostvarili zapaženu glazbenu karijeru, shvatili su da je nastup u velikoj predstavi jedne nacionalne kazalište kuće vrlo primamljiv izazov za nastavak uspješno započete karijere i da im to može donijeti samo mnogo dobroga. S druge strane, kazalište treba nova svježa mlada imena, ljude koji su spremni prihvatiti izazove kazališta kako bi naši programi dobili na svježini. Naravno, riječ je o imenima koja će zaintrigirati našu publiku - uvjeren je intendant u još jednu svoju dobru poslovnu i kazališnu odluku.

Pitanje visine honorara samo se nametne kada su u pitanju vanjski suradnici, posebice popularni.

- Misli se da su njihovi honorari bajoslovni. Slično pitanje postavljeno mi je i kada se pojavila Nives Celzijus. Naravno da su autorski honorari poslovna tajna i ne mogu ih otkriti, ali vas uvjeravam da ih kazalište apsolutno može podnijeti i nije riječ o astronomskim iznosima. Ovdje kod nas doista vrijedi ona uzrečica - Nije sve u novcu. Konačno, imali smo priliku vidjeti i kod Nives Celzijus da je nakon nastupa u Osijeku pobijedila u showu Tvoje lice zvuči poznato, a dobila je i ulogu u televizijskoj seriji - pojašnajva Šnajder. Dogovoreno je da će Nina i Bojan nastupiti minimalno 20 puta.

Jedan je od razloga zašto su se odlučili baš za ovih dvoje mladih umjetnika i njihova popularnost, što je primamljivo za publiku, ne krije Šnajder, no to ipak nije bio i presudan razlog.

Novi hit repertoara?!

- Presudile su njihove umjetničke kvalitete, pjevačke i plesne. U konačnici, Nina je 2015. pobijedila kao najljepši glas Hrvatske, 2016. je bila predstavnica Hrvatske na Eurosongu, iste godine dobila nagradu Porin i da dalje ne nabrajam. Bojan je pobjednik natjecanja Hrvatska traži zvijezdu 2009., sudjelovao je u showu Ples sa zvijezdama, kao i u Tvoje lice zvuči poznato,ima i kazališnog iskustva, nominiran je i za Nagradu hrvatskog glumišta (za ulogu Vlastelina u mjuziklu “Legenda Ružice grada” Andree i Deana Koprija, u režiji Roberta Boškovića i izvedbi Studija Kubus u koprodukciji sa Zagrebačkim gradskim kazalištem Komedija, nap. a.). Mislim da je već to dovoljno razloga zašto su ovih dvoje mladih umjetnika došli u fokus našeg interesa i razmišljanja kada smo ih odlučili angažirati u opereti “Kod bijelog konja”, od koje očekujemo da će biti novi hit našeg repertoara - dodaje intendant, kojega veseli što je i Ninu i Bojana ansambl odlično prihvatio, u što se sam uvjerio proteklih dana.

- U to uopće nisam ni sumnjao. Osijek i osječko kazalište su takvi i svi koji dolaze dobro su došli i bit će dobro primljeni, ovdje nema „zvijezda“ jer kazališna predstava kolektivni je čin - kaže Šnajder.

U osječkom se kazalištu trenutačno usporedno pripremaju čak tri projekta - dva u Drami i jedan u Operi. Prva je na redu premijera Goldonijeve komedije “Lukava udovica” (23. veljače, u režiji Želimira Mesarića). Mjesto radnje prebačeno je u Osijek 1900., a adaptaciju i jezičnu prilagodbu napravio je Davor Špišić. Druga dramska predstava je “Ručni rad” autora Jean-Clauda Danauda, a redatelj je Ivan Leo Lemo. Riječ je o humornoj drami u kojoj nastupaju tri glumice - Jasna Odorčić, Anita Schmidt i Ljiljana Krička-Mitrović. Radi se o predstavi kojom će HNK moći gostovati i na malim pozornicama. Nešto slično bila je predstava “Desdemona” Paule Vogel, koju i danas pamtimo kao hit-predstavu, a režirao ju je Rene Maurin.

Precizno planiranje

- “Ručni rad” danas igra diljem svijeta i, vjerujte, izvrsno je prihvaćen, pa i mi od predstave očekujemo mnogo, iako je riječ o tzv. maloj predstavi. Treći projekt na kojem se već radi opereta je “Kod bijelog konja”, u kojoj nastupa veliki broj sudionika, uključeni su solisti Opere, zbor i orkestar, dramski glumci, studenti Umjetničke akademije, plesna skupina, učenici Glazbene škole Franje Kuhača... Mislim da već samo to govori o izuzetnom, velikom i zahtjevnom projektu - najavljuje Božidar Šnajder, dodajući kako ovim projektom žele jesno naglasiti da se osječko kazalište vratilo na programsku odrednicu operete i mjuzikla, po čemu je itekako bilo poznato.

Jasno je da ovakav obujam posla zahtijeva izuzetno precizno planiranje proba kako ne bi došlo do preklapanja termina i prostora za probe. Vrlo složeni zadatci stavljeni su pred našu Tehniku, posebice radionice za izradu dekora, krojačnicu i ostale radionice. Nemojte zaboraviti da se cijelo vrijeme dnevno igra tekući repertoar. Svjestan sam da je pred sve zaposlenike kazališta stavljeno mnogo posla, ali poznavajući naše ansamble i djelatnike tehnike, apsolutno sam siguran da ćemo sve zadatke i predviđene premijere izvesti do kraja u predviđenim terminima i na umjetnički kvalitetan način - obećava Šnajder.

Ovdje priča ne završava jer će do kraja kazališne sezone izvesti, u suradnji s udrugom Nova kultura iz Graza, koncert pod nazivom Pantha rhei 21. i 22. travnja u Osijeku te 23. i 24. u Vukovaru i Slavonskom Brodu, 12. svibnja baletnu predstavu “Mali princ”, a u pripremi je i dramska predstava “Esekerski long long play” Branka Kostelnika, kojom bi (konačno) trebali otvoriti (ovogodišnje) Osječko ljeto kulture.

Narcisa VEKIć

23. velječe

PREMIJERA JE GOLDONIJEVE “LUKAVE UDOVICE”

Možda ste propustili...

VENECIJA: POŽEŠKA KIPARICA NA BIJENALU

Skulptura “Relevant” poziva na interakciju

PREMIJERA FILMA “ŠTO DA SE RADI?” GORANA DEVIĆA

Dokumetarac o borcima i radnicima

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

Najčitanije iz rubrike