Kultura
NOVA SVJEŽA MLADA IMENA U KAZALIŠTU - NINA KRALJIĆ I BOJAN JAMBROŠIĆ

Šnajder: I HNK i njih dvoje imaju svoj interes za nastup
Objavljeno 2. veljače, 2018.

Iako su prošle sezone zagolicali maštu javnosti (ne samo kazališne) dovevši Nives Celzijus u Zagorkina “Viteza slavonske ravni”, vodstvo HNK u Osijeku i ove sezone Osječanima i Slavoncima sprema iznenađenje. Naime, ovih se dana u gradu mogu vidjeti dvije vrlo poznate osobe - Nina Kraljić i Bojan Jambrošić.

- Dobro ste primijetili da se ovim dana po gradu mogu vidjeti gđica Nina Kraljić i gosp. Bojan Jambrošić i naravno da imaju veze s kazalištem. Kada ste nas već 'prokužili', onda i priznajem: oboje su angažirani u opereti 'Kod bijelog konja' u režiji Roberta Boškovića, i to ne u malim ulogama - ponosno kaže intendant Božidar Šnajder, koji je s mladim glazbenicima nakon razgovora u Zagrebu dogovorio suradnju, i to na, kako kaže, obostrano zadovoljstvo.

- I kazalište i njih dvoje imaju svoj interes za nastup u ovom projektu. Ovi mladi ljudi, koji su već ostvarili zapaženu glazbenu karijeru, shvatili su da je nastup u velikoj predstavi jedne nacionalne kazalište kuće vrlo primamljiv izazov za nastavak uspješno započete karijere i da im to može donijeti samo mnogo dobroga. S druge strane, kazalište treba nova svježa mlada imena, ljude koji su spremni prihvatiti izazove kazališta kako bi naši programi dobili na svježini. Naravno, riječ je o imenima koja će zaintrigirati našu publiku - uvjeren je intendant u još jednu svoju dobru poslovnu i kazališnu odluku.

Pitanje visine honorara samo se nametne kada su u pitanju vanjski suradnici, posebice popularni.

- Misli se da su njihovi honorari bajoslovni. Slično pitanje postavljeno mi je i kada se pojavila Nives Celzijus. Naravno da su autorski honorari poslovna tajna i ne mogu ih otkriti, ali vas uvjeravam da ih kazalište apsolutno može podnijeti i nije riječ o astronomskim iznosima. Ovdje kod nas doista vrijedi ona uzrečica - Nije sve u novcu. Konačno, imali smo priliku vidjeti i kod Nives Celzijus da je nakon nastupa u Osijeku pobijedila u showu Tvoje lice zvuči poznato, a dobila je i ulogu u televizijskoj seriji - pojašnajva Šnajder. Dogovoreno je da će Nina i Bojan nastupiti minimalno 20 puta.

Jedan je od razloga zašto su se odlučili baš za ovih dvoje mladih umjetnika i njihova popularnost, što je primamljivo za publiku, ne krije Šnajder, no to ipak nije bio i presudan razlog.

Novi hit repertoara?!

- Presudile su njihove umjetničke kvalitete, pjevačke i plesne. U konačnici, Nina je 2015. pobijedila kao najljepši glas Hrvatske, 2016. je bila predstavnica Hrvatske na Eurosongu, iste godine dobila nagradu Porin i da dalje ne nabrajam. Bojan je pobjednik natjecanja Hrvatska traži zvijezdu 2009., sudjelovao je u showu Ples sa zvijezdama, kao i u Tvoje lice zvuči poznato,ima i kazališnog iskustva, nominiran je i za Nagradu hrvatskog glumišta (za ulogu Vlastelina u mjuziklu “Legenda Ružice grada” Andree i Deana Koprija, u režiji Roberta Boškovića i izvedbi Studija Kubus u koprodukciji sa Zagrebačkim gradskim kazalištem Komedija, nap. a.). Mislim da je već to dovoljno razloga zašto su ovih dvoje mladih umjetnika došli u fokus našeg interesa i razmišljanja kada smo ih odlučili angažirati u opereti “Kod bijelog konja”, od koje očekujemo da će biti novi hit našeg repertoara - dodaje intendant, kojega veseli što je i Ninu i Bojana ansambl odlično prihvatio, u što se sam uvjerio proteklih dana.

- U to uopće nisam ni sumnjao. Osijek i osječko kazalište su takvi i svi koji dolaze dobro su došli i bit će dobro primljeni, ovdje nema „zvijezda“ jer kazališna predstava kolektivni je čin - kaže Šnajder.

U osječkom se kazalištu trenutačno usporedno pripremaju čak tri projekta - dva u Drami i jedan u Operi. Prva je na redu premijera Goldonijeve komedije “Lukava udovica” (23. veljače, u režiji Želimira Mesarića). Mjesto radnje prebačeno je u Osijek 1900., a adaptaciju i jezičnu prilagodbu napravio je Davor Špišić. Druga dramska predstava je “Ručni rad” autora Jean-Clauda Danauda, a redatelj je Ivan Leo Lemo. Riječ je o humornoj drami u kojoj nastupaju tri glumice - Jasna Odorčić, Anita Schmidt i Ljiljana Krička-Mitrović. Radi se o predstavi kojom će HNK moći gostovati i na malim pozornicama. Nešto slično bila je predstava “Desdemona” Paule Vogel, koju i danas pamtimo kao hit-predstavu, a režirao ju je Rene Maurin.

Precizno planiranje

- “Ručni rad” danas igra diljem svijeta i, vjerujte, izvrsno je prihvaćen, pa i mi od predstave očekujemo mnogo, iako je riječ o tzv. maloj predstavi. Treći projekt na kojem se već radi opereta je “Kod bijelog konja”, u kojoj nastupa veliki broj sudionika, uključeni su solisti Opere, zbor i orkestar, dramski glumci, studenti Umjetničke akademije, plesna skupina, učenici Glazbene škole Franje Kuhača... Mislim da već samo to govori o izuzetnom, velikom i zahtjevnom projektu - najavljuje Božidar Šnajder, dodajući kako ovim projektom žele jesno naglasiti da se osječko kazalište vratilo na programsku odrednicu operete i mjuzikla, po čemu je itekako bilo poznato.

Jasno je da ovakav obujam posla zahtijeva izuzetno precizno planiranje proba kako ne bi došlo do preklapanja termina i prostora za probe. Vrlo složeni zadatci stavljeni su pred našu Tehniku, posebice radionice za izradu dekora, krojačnicu i ostale radionice. Nemojte zaboraviti da se cijelo vrijeme dnevno igra tekući repertoar. Svjestan sam da je pred sve zaposlenike kazališta stavljeno mnogo posla, ali poznavajući naše ansamble i djelatnike tehnike, apsolutno sam siguran da ćemo sve zadatke i predviđene premijere izvesti do kraja u predviđenim terminima i na umjetnički kvalitetan način - obećava Šnajder.

Ovdje priča ne završava jer će do kraja kazališne sezone izvesti, u suradnji s udrugom Nova kultura iz Graza, koncert pod nazivom Pantha rhei 21. i 22. travnja u Osijeku te 23. i 24. u Vukovaru i Slavonskom Brodu, 12. svibnja baletnu predstavu “Mali princ”, a u pripremi je i dramska predstava “Esekerski long long play” Branka Kostelnika, kojom bi (konačno) trebali otvoriti (ovogodišnje) Osječko ljeto kulture.

Narcisa VEKIć

23. velječe

PREMIJERA JE GOLDONIJEVE “LUKAVE UDOVICE”

Možda ste propustili...

KUSTOSKI KOLEKTIV BLOK IZRAZIO NEZADOVOLJSTVO

Dosta rezova Ministarstva kulture

KNJIGA OSJEČKOG PISCA EDGARA F. SMITHA

"Kratki susreti s pogledom" u Novoj

"NAPINJANJE TEKSTA" ANABEL ZANZE U GLIPTOTECI HAZU

Radovi koje gledamo i čitamo

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRIZNANJE 23-GODIŠNJEM OSJEČANINU

Matko Smolčić najbolji mladi umjetnik godine prema izboru ICMA-e

2

PREDSTAVA GRADSKOG KAZALIŠTA "JOZA IVAKIĆ"

Vinkovačka "Staklena menažerija" gostuje u Gavelli

3

SUVREMENI UMJETNICI U STALNOM POSTAVU MUO

Glavoper je hit izložbe