Novosti
“BITKA” ZA GRANICU PREKO LEĐA GRAĐANA

Slovenija i Hrvatska šalju kazne ribarima
Objavljeno 28. siječnja, 2018.

Političku borbu za razgraničenje s Hrvatskom Slovenija je prebacila na obične građane. Slovenska policija objavila je kako je poslala prvih 14 kazni hrvatskim ribarima iz Savudrije i Umaga zbog nedopuštenog prelaska granice te je najavila da će na sličan način nastaviti provoditi zakon i idućeg tjedna. Napomenula je da se onima koji ne plate kaznu može zabraniti ulazak u Sloveniju. Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova odgovorilo je u subotu diplomatskom notom Veleposlanstvu Slovenije u Zagrebu kojom je izrazilo duboko nezadovoljstvo i prosvjed “u povodu najave slovenske strane da će započeti s upućivanjem prekršajnih naloga hrvatskim ribarima za obavljanje ribolova u hrvatskim područjima mora.” “Hrvatska strana će zbog ovih pokušaja jednostrane provedbe kompromitirane i za RH neprihvatljive arbitražne odluke od strane državnih vlasti Slovenije, u cilju zaštite svojeg teritorija, biti prisiljena odgovoriti na jednak način. Smatramo da slovenska najava ujedno predstavlja ponašanje koje nije u duhu dobrosusjedske suradnje i europskih vrijednosti te kojim se u rješavanje otvorenog pitanja granice pokušavaju uvući građani, pa i ribari koji žive i rade uz tu granicu.” MVP je još jednom pozvao slovensku stranu na nastavak dijaloga o otvorenom graničnom pitanju, a poslije je objavljeno da je hrvatska policija poslala kazne na adrese osam slovenskih ribara koji učestalo prelaze hrvatsku granicu izvan graničnog prijelaza bez odobrenja.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je izrazila žaljenje zbog slanja kazni hrvatskim ribarima, naglasivši kako je riječ o neodgovornom ponašanju Slovenije zbog kojeg može doći do eskalacije stanja. Komentirajući odluku hrvatske policije koja je uslijedila, za upućivanje kazni slovenskim ribarima koji su prešli crtu razgraničenja u Savudrijskoj vali, rekla je kako je Hrvatska odgovorila istom mjerom, na jedini način koji u međunarodnom pravu može napraviti - reciprocitetom.

Predsjednik Ceha ribara Istarske županije Robert Momić je kazao kako ni jedan istarski ribar nije dobio kaznu od Slovenije te ako ih dobiju, sukladno dogovoru s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem, one će biti proslijeđene načelniku Sektora za granicu istarske policije. I.Mikulić/H

Bernardić traži izlazak iz krize

Čelnik SDP-a Davor Bernardić zatražio je od hrvatske Vlade da podmiri sve eventualne troškove ribarima kad dobiju kazne sa slovenske strane. On je kritizirao Vladu da nije riješila taj problem posljednjih godinu dana. Podsjetio je da SDP ima dva zahtjeva prema premijeru, vezano uz arbitražnu odluku, a to je da se jasno kaže što je Hrvatska dobila, a što izgubila i da se predstavi strategija izlaska iz te krize.