Sport
NIKOLA KARABATIĆ

Ne bih imao ništa protiv
igrati s Hrvatskom i u finalu
Objavljeno 23. siječnja, 2018.
Hrvatska s Duvnjakom i bez njega sigurno nije ista, ali Hrvatska ima još odličnih igrača, kaže Karabatić

Vezani članci

VLADO ŠOLA O NAŠIM VRATARIMA

Nemojmo se vraćati u prošlost

U vrijeme svjetskog prvenstva u Hrvatskoj, 2009., Nikola Karabatić, oduševljen i iznenađen medijskom pažnjom koju dobiva i time koliko ga ljudi na ulici prepoznaje, izgovorio je rečenicu: “Pa mi smo samo rukometaši.“ Skroman, ali nadasve profesionalan ostao je i devet godina poslije, kada o njemu govorimo kao o jednom od najboljih rukometaša svih vremena. Čovjek koji je osvojio sve i to ponovio nekoliko puta. Dvostruki olimpijski prvak, četiri puta bio je prvak svijeta, triput prvak Europe, uz tri naslova klupskog prvaka Europe s tri različita kluba. I ne misli stati. Francuska je na korak do polufinala. Prema jednoj računici u srijedu navečer samo ne smije izgubiti od Hrvatske s osam ili devet razlike, što se čini nemogućim.

- Eto, ako ste vi već izračunali i sve znate, super. Ne moram više ni intervju davati - nasmijao se Nikola, kojeg s tribina Arene Zagreb prate supruga i sinčić te majka.

Srbiju niste shvatili kao trening-utakmicu za Hrvatsku?

- Shvatili smo ju kao jako važnu utakmicu. Znali smo da Srbija nije imala šansu ući u polufinale, ali znamo da ima odličnu ekipu. Bilo nam je bitno dobro igrati i pobijediti. Prvih 15 minuta bili smo malo nervozni, izgubili smo dosta lopti i po tome se vidi koliko nam je utakmica bila važna. Poslije smo ušli baš dobro u utakmicu, napravili razliku na poluvremenu i mogli nešto više rotirati, što je bilo dobro. Čeka nas ipak jako teška utakmica, protiv Hrvatske.

U kojoj ne mislite kalkulirati?

- Rukomet nije tenis ili odbojka. Ne možemo igrati ako ne daš sve od sebe i ne uđeš u utakmicu sto posto, brzo krene sve prema dolje i izgubiš. Ako griješiš i uđeš na 50 posto, onda imaš problema. Uvijek moraš biti 100 posto, čak i u prijateljskoj utakmici. Znamo kako će biti protiv Hrvatske pred publikom u Areni i kakav će biti pritisak, koji će sigurno napraviti. Uz to, prije nas igraju Norveška i Švedska. Dosta toga ovisit će i o toj utakmici. Tada ćemo znati što nam treba. Trebamo se spremiti na tešku utakmicu, igramo dobro, dosad smo sve dobili, ekipa je super, momci su super, igramo s velikom željom i vjerujem kako ćemo tako nastaviti i protiv teškog suparnika.

Znači Dinart vas neće odmarati protiv Hrvatske?

- To morate njega pitati. Mislim da neće biti odmora. Dosta me sačuvao. Drugo poluvrijeme protiv Srbije nisam ni igrao, a, primjerice, protiv Austrije uopće nisam ulazio.

Jeste li gledali Hrvatsku na ovom prvenstvu? Odakle prijeti najveća opasnost?

- Neću otkrivati. Ha,ha. Opasni su sigurno, ali vam neću otkrivati što spremamo. Gledat ćemo još njihove utakmice, spremit ćemo se dobro.

Hrvatskoj nedostaje Duvnjak. Kao da Karabatić nedostaje Francuskoj?

- Ha, ha… Hrvatska s Duvnjakom i bez njega sigurno nije ista, ali Hrvatska ima još odličnih igrača. Žao mi je Duleta. Znam koliko je želio igrati pred svojim navijačima. Nema ljepšeg negoli osvojiti nešto u svojoj zemlji. Nadam se kako će se oporaviti i da će još zaigrati na ovom prvenstvu.

Je li susret Hrvatska – Francuska najveći derbi europskog i svjetskog rukometa?

- Igrali smo dosta finala i polufinala, 2009. u Hrvatskoj u finalu, 2008. u polufinalu Olimpijskih igara i u polufinalu Europskog prvenstva, pa u Austriji 2010. u finalu, pa 2012. u polufinalu u Londonu. Sad već dugo nismo igrali protiv Hrvatske u polufinalu ili finalu. Trebali smo igrati prošle godine u finalu Svjetskog prvenstva. Trebali ste pobijediti Norvešku i ja sam očekivao da ćemo se sastati u finalu. To je sigurno velika utakmica, veliki rukometni clasico. Za rukomet i publiku nema boljeg susreta.

Bi li želio susresti Hrvatsku i četiri dana poslije u finalu?

- Ne bih imao ništa protiv. Ali do tada je put još dugačak - zaključio je Nikola Karabatić. K. Lacković

Vincent Gerard

vratar Francuske

Bol nije strašna. Preventivno sam izišao, tako da sigurno nije ništa napuklo. Gotovo sam siguran da ću igrati protiv Hrvatske

Najčitanije iz rubrike