Novosti
ULJANIK

Dio radnika traži ostavke
Objavljeno 24. siječnja, 2018.

Dvjestotinjak Uljanikovih radnika, nezadovoljno odlukom Štrajkaškog odbora o stavljanju štrajka u mirovanje, u utorak prijepodne okupilo se ispred upravne zgrade te pulske tvrtke zahtijevajući ulazak u štrajk i ostavku Uprave. Predstavnici Jadranskog sindikata i Sindikata Istre i Kvarnera, koji su u Štrajkaškom odboru, izvijestili su okupljene radnike kako su Upravi prenijeli njihove zahtjeve - da se okupljanje prizna štrajkom, da se na pulskim navozima zadrži brodograđevna djelatnost te da Uprava odstupi. Predstavnici tih sindikata pozvali su radnike da se vrate na svoja radna mjesta, što je dio okupljenih poslušao, a dio nastavio prosvjed.

Podsjetimo, u ponedjeljak je iz Bruxellesa stigla odluka Europske komisije kojom se odobrava državna potpora za sanaciju Uljanika, a što je bilo jamstvo koje su sindikati tražili kako bi Upravi dali vremena do ispunjenja svog zahtjeva. U vlasničkoj strukturi brodogradilišta Uljanik 48 posto dionica imaju radnici i mali dioničari, 9,93 posto dionica u vlasništvu je Croatia osiguranja, 7,7 posto CERP-a, Kapitalni fond ima 6,62 posto itd. Direktor korporativnih komunikacija Uljanik grupe Hrvoje Markulinčić rekao je kako mu je žao što je 200-tinjak radnika prosvjedovalo te ih je pozvao da prestanu “s tim nelegalnim radnjama”, s obzirom na to da je Štrajkaški odbor odlučio odgoditi štrajk. Uprava je sindikatima obećala da će radnicima u srijedu biti isplaćena plaća za prosinac i božićnica. H

GRBINOV POZIV

Potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin pozvao je Upravu Uljanika na odgovornost te je upitao je li onaj tko je brodogradilište doveo u ove probleme može tu istu tvrtku izvući iz problema. “Plan restrukturiranja puno je ozbiljniji od onoga o čemu se trenutno priča, jer su nekakva špekuliranja i izjave čelnih ljudi Uljanika da će se pojaviti čudesni investitor koji će dati novac a pri tome neće tražiti ništa, smiješni. Uostalom, i sam je predsjednik Vlade u jednom od rijetkih istupa gdje se mi iz SDP-a slažemo s HDZ-om postavio pitanje odgovornosti Uprave”, istaknuo je Grbin.