Ekonomija
ČETIRI VRHUNSKA VINOGORJA

Osječko-baranjska županija - dom najbolje graševine u svijetu
Objavljeno 20. siječnja, 2018.

Blagdan svetog Vinka, 22. siječnja, vinogradarima, čiji je taj svetac zaštitnik, znači simbolični početak vinogradarske godine ili prvi radni ulazak u vinograd, tradicionalni početak rezidbe vinograda.

A novu vinogradarsku i vinarsku godinu s optimizmom mogu očekivati u Osječko-baranjskoj županiji - županiji koja je u samom vrhu hrvatske proizvodnje vina.

Razloga za optimizam i ponos svakako ima, i to samo kada se pogledaju nagrade što ih godinama osvajaju vina koja nastaju u četiri vinogorja te županije – Erdutskom, Baranjskom, Đakovačkom i Feričanačkom. Nećemo ih sve nabrajati, jer nagrada je na domaćim i svjetskim natjecanjima pregršt. Dovoljno je samo istaknuti da je na prošlogodišnjem najcjenjenijem svjetskom vinskom natjecanju, koje se u organizaciji časopisa Decanter održava u Londonu, graševina vinarije Antunović iz Dalja – Graševina Premium 2013 – ocijenjena s 95 bodova te je dobila platinastu nagradu i proglašena najboljim hrvatskim bijelim vinom. Naravno da je to vino time ušlo u krug najboljih 200 vina svijeta. Itekako vrijedi još jednom ponoviti kako je žiri opisao to vino, koje je s ponosom kreirala Jasna Antunović: “Petrolej, med i dunja na nosu. Mozaik sočnih okusa s naglaskom na mango, papaju i limetu. Predivno kompleksno vino strukturirano ugodnom kiselinom. Na aftertastu suptilan osjet na duhan i med. Izvanredno.”

Na istom tom ocjenjivanju Vinarija Siber, također iz Erdutskog vinogorja, osvojila je srebrnu medalju za Muškat žuti 2015, a broncu za Cabernet sauvignon 2011. Belje je dobilo srebrnu medalju za graševinu 2016. Feravino iz Feričanaca dobilo je tri medalje. Broncom su se okitile dvije graševine iz 2016., jedna iz linije Dika, a druga iz linije Miraz, a Frankovka Miraz 2012. dobila je preporuku.

Kada se tomu doda šampionska titula koju je 2012. godine dobio traminac Misnih vina, pa i brojne nagrade koje su proteklih godina osvojila vina Belja, čija je Graševina Goldberg najnagrađivanije naše vino, onda je zaključak jasan. Osječko-baranjska županija dom je ponajboljih vina na ovim prostorima.

Županija koja se može podičiti četirima takvim vinogorjima i s više od stotinu vinarija, među kojima su četiri velike hrvatske vinarije – Erdutski vinogradi, Belje, Đakovačka vina i Feravino – s punim se pravom usmjerava na korištenje tih prednosti ulaganjem u razvoj kontinentalnog odnosno vinskog turizma, u kojem će to vinsko bogatsvo dati najbolje rezultate.

Nakon svake vinske manifestacije šire se pozitivne vibracije

Osječko-baranjska županija izravno ili neizravno obilno pomaže u organiziranju različitih vinskih manifestacija, poput Dana vina i turizma, Večeri vina i umjetnosti i festivala vina, delicija i ugodnog življenja WineOS-a ili Vinskog maratona u Zmajevcu. Prije nekoliko godina, kaže osječki sommelier Damir Zrno, na prvoj Večeri vina i umjetnosti bilo je izdano oko 600 čaša. To znači da je otprilike toliko ili nešto više ljudi posjetilo tu manifestaciju. Na posljednjoj Večeri vina i umjetnosti, održanoj jesenas, izdano je 2200 čaša. Broj gostiju veći je gotovo četiri puta. Svaki taj posjetitelj uglavnom je uživao i svoj pozitivni doživljaj ponio sa sobom. Odnio je i nastavio je širiti pozitivnu priču-vibraciju o nekoj vinariji, o nekom vinu, o kraju koji je posjetio. Prenošenje osobnih iskustava uvijek je najbolji marketing. I tu se vidi kakvo je značenje vinskih manifestacija koje se godinama održavaju u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji i zbog čega se takvim manifestacijama poklanja velika pažnja.

Možda ste propustili...