Kultura
PREDAVANJE U TEHNIČKOM MUZEJU

Musk i svemirski letovi
Objavljeno 15. siječnja, 2018.

ZAGREB

U kinodvorani Tehničkog muzeja “Nikola Tesla” u Zagrebu održat će se (17. siječnja) znanstveno-popularno predavanje “Elon Musk i svemirski letovi”. Predavač je Ante Radonić.

Prije 16 godina izuzetni poduzetnik, inženjer i inovator Elon Musk osnovao je tvrtku SpaceX. Tada nitko nije pretpostavljao koliki će prodor novoosnovana privatna tvrtka ostvariti u području svemirske tehnologije. Na svjetskom tržištu usluga lansiranja tvrtka je dospjela na prvo mjesto. Vraćanjem prvih stupnjeva raketa nosača i njihovom ponovnom uporabom napravljena je povijesna prekretnica u području lansiranja satelita. Konstruirali su teretnu kapsulu koja je jedinstvena u svijetu po tome što može prevoziti teret iz orbite na Zemlju.

Sada se upravo obavljaju pripreme za pokusno lansiranje rekete koja će postati najmoćnija operativna raketa nosač na svijetu. Ove godine očekujemo i prvi pokusni let kapsule Dragon 2, koja će prevoziti astronaute u orbitu oko Zemlje, a moći će izvoditi i letove oko Mjeseca. To nije sve. Nakon velikih premijera koje se očekuju u ovoj godini, SpaceX će graditi najveću raketu u povijesti za transport na Mars. To je raketa za sljedeće desetljeće... Predavanje će biti popraćeno brojnim fotografijama. N.Vek.

Možda ste propustili...

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

NOĆ KNJIGE U VINKOVCIMA

Prvi put u novoj zgradi Knjižnice

Najčitanije iz rubrike