Novosti
VIZIJA RH 2030. PREMA ŽELJI GRAĐANA:

Vidim Hrvatsku kao uspješnu zemlju iz koje nitko ne želi otići
Objavljeno 9. siječnja, 2018.

Putem mrežne stranice www.hrvatska2030.hr građani odnedavno mogu dati prijedloge za viziju Hrvatske, te ispunjavanjem upitnika uputiti svoje stavove i razmišljanja o pitanjima važnim za početno oblikovanje Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine. Iz Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova ističu kako je riječ o dokumentu koji će odrediti kvalitetu života današnjih i budućih generacija, te im je cilj u njegovu izradu aktivno uključiti što širi krug građana.

Zaustaviti iseljavanje

Građani su pokazali velik interes, ispunivši i poslavši više od 700 upitnika, te dostavivši više od 200 svojih ideja. Tu treba pribrojati i 400 pripadnika različitih društvenih skupina (javni, poslovni i znanstveno istraživački sektor, civilno društvo), koji su sudjelovali na regionalnim radionicama “Hrvatska kakvu želimo”, u listopadu i studenome 2017. godine, među kojima je i jedna održana u Osijeku. Rezultati rada u radionicama su u obradi i bit će uskoro javno dostupni na stranicama www.hrvatska2030.hr. Vezano uz društvene vrijednosti koje su sudionici prepoznali kao najvažnije, ističu se pojmovi: znanje, sigurnost, kreativnost, obrazovanje, poštenje, tolerancija i kultura.

“Građani ističu da Hrvatska do 2030. mora postati istinsko društvo znanja koje se temelji na primjeni novih tehnologija i koje štiti i učinkovito koristi svoje ključne prirodne resurse, te ulaže u razvoj proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, iskorištava inovativnost i kapacitete svojih znanstvenika i poduzetnika u cilju zajedničkog stvaranja visokokvalitetnih proizvoda veće dodane vrijednosti. Slažu se da Hrvatska mora vratiti povjerenje svojih građana i osigurati pomoć mladima u razvoju njihovih sposobnosti i zapošljavanju, poboljšati demografsku sliku, spriječiti daljnji odljev mozgova, osigurati uvjete za povrat iseljenih Hrvata, ulagati u obrazovanje, znanost, osigurati ekološku proizvodnju hrane prema najvišim standardima, ulagati u razvoj infrastrukture, poboljšati transparentnost i osigurati digitalizaciju javne uprave, poticati korištenje obnovljivih izvora energije, a penalizirati korištenje fosilnih goriva”, ističu iz Ministarstva.

Ispunjavanjem upitnika građani su kao pet sektora za koje bi trebalo izdvajati više novca izabrali obrazovanje, razvoj gospodarstva i inovacije, zdravstvo, razvoj poljoprivrede i bioekonomije te digitalno društvo. Sukladno dosad pristiglim upitnicima svih pet područja građani smatraju važnim segmentom društvenog života na kojim treba i dalje raditi u cilju povećanja učinkovitosti i daljnjeg rasta i razvoja Hrvatske.

Efikasna uprava

“Hrvatsku za desetak godina vidim kao vrlo uspješnu zemlju zadovoljnih ljudi kojima ne pada na pamet otići, u kojoj svaki građanin s ponosom govori o našoj zemlji. Vidim zemlju koja za sebe i ostale zemlje Europe i svijeta proizvodi najkvalitetniju hranu (biljnu i životinjsku), prema najvišim ekološkim standardima”, piše stanovnik Brodsko-posavske županije. Drugi, iz Osječko-baranjske županije, ističe pak “iskoristivost obnovljivih izvora energije min. 70 %, samoodrživost sela i gradova iz obnovljivih izvora energije, otvaranje radnih mjesta za iste, korištenje rijeka Drave, Save i Dunava u obnovljive izvore i njihove inovacije...”, a treći iz Virovitičko-podravske kaže kako njegova vizija Hrvatske uključuje da se tvrtke otvaraju u jednom danu iz topline vlastitog doma. “Efikasna i smanjena državna uprava, PDV vraćen na 22 %, porez na dobit naplaćuje se samo na isplaćenu dobit (ne i na zadržanu kao danas), jedinstvena stopa poreza na dohodak u visini od 15 do 20 %, ovisno o potrebama, nema više izmišljenih nameta kao što su komunalna naknada, obvezno članstvo u HGK-u, plaćanje Turističkoj zajednici, Hrvatskim šumama i sl., budući da s njima većina poduzetnika nema nikakve veze...”, navodi se između ostaloga.

Prvi nacrt Nacionalne razvojne strategije bit će dovršen u prvom kvartalu 2019., kada dokument treba biti upućen u javnu raspravu. Sukladno Zakonu o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem RH Vlada će uputiti prijedlog Nacionalne razvojne strategije do 2030. na donošenje Saboru do 1. ožujka 2020. godine.

Igor BOŠNJAK
KAKO MOŽETE SUDJELOVATI U IZRADI NACIONALNE STRATEGIJE

Za potrebe izrade strategije formirat će se upravljački odbor, izvršna radna skupina i tematske radne skupine u kojim će sudjelovati predstavnici javnog, poslovnog, znanstveno-istraživačkog i civilnog sektora, te će se održati veliki broj razvojnih foruma, okruglih stolova, konferencija, radionica.... Paralelno, putem web-stranice www.hrvatska2030.hr, svi će građani moći davati svoje inpute i mišljenja tijekom cjelokupnog procesa izrade i na taj način sudjelovati u definiranju vizije, razvojnih smjerova i strateških ciljeva RH do 2030. godine.

RAZVOJNI FORUMI I PREZENTACIJE

U početnoj fazi izrade Nacionalne razvojne strategije RH do 2030. održana su dva razvojna foruma s ciljem upoznavanja ključnih dionika razvoja s regionalne razine s konceptom i dinamikom izrade strategije, informiranja predstavnika regionalne razine o ulozi jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave u postupku izrade Strategije, razmjene mišljenja i stavova o budućem razvoju Hrvatske, te predstavljanja dugoročnih vizija razvoja županija. Kroz prezentacije župana utvrđena su ključna razvojna pitanja i razvojni potencijali, gospodarske grane i pokretači razvoja, kao i strateški razvojni projekti županija na području kontinentalne Hrvatske, te vizija svake od županija koje su sudjelovale na forumu.

Možda ste propustili...