Ekonomija
POLUGA KONKURENTNOSTI

Cjeloživotno učenje je ključan sektor svake ekonomije
Objavljeno 8. siječnja, 2018.
Hrvatski klasičan sustav obrazovanja ne osigurava dovoljno znanja

Cjeloživotno učenje se od puke floskule koja je u uporabu u naše društvo intenzivno ušla prije koju godinu prometnulo u termin koji se sada smatra jednim od ključnih sektora svake ekonomije i jednom od poluga razvoja konkurentnosti svakog društva.

Klasičan sustav obrazovanja koji se nije mnogo mijenjao stoljećima - osnovna i srednja škola, potom fakultet - više ne osigurava dovoljno znanja, a pogotovo najnovijih, aktualnih i primjenjivih znanja kojima bi pojedinac bio konkurentan i kompetitivan na tržištu rada.

Nova znanja

Stoga se kao fenomen novog doba pojavila sintagma lifelong learning ili cjeloživotno učenje kao preduvjet i obveza svake osobe koja se bavi nekom profesionalnom djelatnošću želi li na duži rok ostati kompetentna u onome čime se bavi. Spoznaja o činjenici da stalno i kontinuirano moramo usvajati nova znanja (koja dolaze sve brže i brže) do kraja svoje profesionalne karijere kod nas još nije zaživjela u punoj mjeri, za razliku od mnogih zemalja Europske unije, gdje su edukacije, obrazovne radionice i slično već postale svakodnevica.

Široko primjenjive

Posebno su popularne tzv. soft skills edukacije, gdje se obrađuju teme koje su jako široko primjenjive, neovisno o tome čime se polaznik bavi, a novostečena znanja često nam koriste i u profesionalnom i u privatnom životu.

- Neke od najpopularnijih edukacijskih tema su Trening za upravljanje stresom i sukobima, Time management – upravljanje vremenom, Trening izgradnje skupine i učinkovite suradnje te Trening komuniciranja sa strankama - navodi Davor Lerinc, konzultant, i skreće pozornost na dva vrlo popularna programa edukacije koja će uskoro biti dostupna hrvatskom tržištu - Lean te Eneagram.

- Lean je koncept koji pomaže tvrtki i njezinim djelatnicima da proizvedu ili ponude proizvod ili usluge veće vrijednosti s manje resursa. Drugim riječima, radi se o optimizaciji svih poslovnih procesa, primjenjiv je u proizvodnim, ali i neproizvodnim djelatnostima - obrazlaže naš sugovornik. Eneagram edukacija definira različite karaktere i tipove ličnosti. S pomoću te metode mogu se utvrditi sklonosti svakog pojedinog djelatnika, kako reagira u različitim situacijama i predvidjeti njegove reakcije. Rezultati ove edukacije vrlo su korisni, kako pojedincu, koji može spoznati svoje karakterne prednosti i nedostatke u privatnom i profesionalnom životu, tako i tvrtki koja s pomoću ovih saznanja može bitno unaprijediti svoju kadrovsku politiku i poboljšati i unaprijediti funkcioniranje unutar svog poslovnog sustava - kaže zaključno Lerinc.

Soft skills edukacije s ovim temama pokazale su se najučinkovitijima i najpopularnijim u zemljama koje su postale članicma EU-a prije Hrvatske pa se može očekivati kako će timovi iskusnih edukatora/trenera uskoro svoja znanja ponuditi i hrvatskom tržištu. A dalje ovisi o nama koliko smo ih spremni brzo prihvatiti i usvojiti.

Dario KUŠTRO

U mnogim zemaljama EU-a edukacije, obrazovne radionice i slično postale su svakodnevica

Možda ste propustili...

OPORAVAK USLUŽNOG SEKTORA

Poslovna aktivnost u eurozoni porasla

VEĆINA WEB-STRANICA NAJVEĆIH HRVATSKIH KOMPANIJA ENERGETSKI JE NEODRŽIVA

Internet je četvrti najveći zagađivač okoliša u svijetu

Najčitanije iz rubrike