Regija
POTPORE MINISTARSTVA KULTURE

Pola milijuna kuna županjskoj Posavini
Objavljeno 29. prosinca, 2017.

ŽUPANJA - Prema objavljenim rezultatima o financiranju javnih potreba u kulturi na temelju javnog poziva za predlaganje programa, u županjsku će Posavinu iz Ministarstva kulture u 2018. stići 522 tisuće kuna. Najviše, 228 tisuća kuna, bit će usmjereno za knjižničnu djelatnost. Za nabavu knjižne i neknjižne građe 90.000 kuna odobreno je Općinskoj narodnoj knjižnici Drenovci, od čega će po 15.000 kuna utrošiti ogranci Račinovci i Rajevo Selo. Gradska knjižnica Županja na raspolaganju će imati 85.000 kuna, a Općinska narodna knjižnica u Babinoj Gredi 28.000 kuna. Ministarstvo će nabavu knjižne i neknjižne građe u Općinskoj narodnoj knjižnici Babina Greda pomoći s 28.000 kuna, a Općinu Gunja s 15.000 kuna. Drenovačkoj knjižnici za pilot-projekt “Knjige na mreži” odobreno je još deset tisuća kuna, a isti će iznos dobiti i za Pjesničke susrete 2018.

Za organizaciju 23. Raspjevane Cvelferije Općini Drenovci bit će uplaćeno 12.000 kuna, a Udruzi za promicanje i očuvanje šokačke baštine Šokadija Babina Greda deset tisuća kuna za organizciju Bećarfesta “Alaj ću se kerit i bećarit”. KUD “Slavko Janković” iz Šiškovaca za Smotru svatovskih običaja i napjeva dobit će 3.000 kuna. U okviru financijske potpore kulturno-umjetničkom amaterizmu Ministarstvo kulture će KUD-ovima u županjskoj Posavini pomoći u obnovi i nabavi opreme. Ogranku Seljačke sloge Drenovci za nabavu muške tradicijske nošnje odobreno je 18.000 kuna, a isti iznos dobit će i susjedni KUD Posavac iz Vrbanje za popravak i rekonstrukciju svečanog narodnog ruha. KUD-u Sava Rajevo Selo za nabavu zavičajnih nošnji stiže 15.000 kuna. KUD “Branimir” Bošnjaci dobit će ukupno 20.000 kuna, od toga za nabavu sometnih rajtozni i kamizola 4,5 tisuća kuna, za sandale i muške opanke 6,5 tisuća kuna, te za nabavu ženskih kožuščića 9 tisuća kuna. Ministarstvo će KUD-u Graničari iz Gunje s 10.000 kuna pomoći u nabavi tamburaških instrumenata, a s iznosom od 15.000 kuna KUD-u “Josip Kozarac” Posavski Podgajci dijelova narodnih nošnji i kožnih muških čizama. KUD-u Kristal-Sladorana Županja odobreno je 10000 kuna za nabavu špenzleta, a KUU “Tomislav” iz Županje 12000 kuna za nabavu dijelova zavičajne nošnje. KUD-u “Slavko Janković” Šiškovci stiže 4.000 kuna za skapčane muške opanke. Ministarstvo je prihvatilo i programe Gradskog amaterskog kazališta Županja - 5.000 kuna odobreno je za 11. Međunarodni festival amaterskog kazališnog stvaralaštva, a za Dječju predstavu “Čudnovate zgode šegrta Hlapića” i za pripremu predstave “Đuka Begović” po 2500 kuna.

Za Muzej Cvelferije namijenjeno je 37.000 kuna, od čega će 7.000 biti utrošeno za pripremu izložbe “Čuvali smo granicu na Savi”, a preostali iznos za restauraciju predmeta spašenih u poplavama 2014. godine. Zavičajni muzej Stjepana Grubera u Županji od Ministarstva kulture dobit će 25 tisuća kuna. Novac će biti utrošen za restauracija muzejske građe, za predmete iz zbirke povijesnog oružja, te za vodič kroz stalni postav paleontološke, arheološke i kulturno-povijesne građe. Za digitalizaciju građe Muzeju je odobreno 10.000 kuna, a za publikaciju “Zlatovez na istoku Hrvatske” 15.000 kuna. M. Lešić Omerović

Šokačkom sijelu 35.000 kuna

Ministarstvo kulture će 51. jubilarno Šokačko sijelo, najpoznatiju manifestaciju tradicijske kulture županjskog kraja, koja će se održati u prvoj polovini veljače, sufinancirati s iznosom od 35 tisuća kuna. Gradonačelnik i saborski zastupnik Davor Miličević zadovoljan je iznosima potpora. Ističe da je Ministarstvo kulture prepoznalo potrebe Županje i njenih građana i financiralo vrlo značajan i vrijedan projekt obnove i uređenja dvorane kina Mladost, koja je u kolovozu zabljesnula novim sjajem. Zahvaljuje na pomoći i vjeruje da će dobra suradnja između Grada i Ministarstva biti nastavljena.

Možda ste propustili...

U “MUSTANGU” OBILJEŽAVANJE DVIJU OBLJETNICA

10. rođendan Županjskog kasa i 20 godina potkivanja

JEDNA OD NAJSTARIJIH ŠKOLA U OVOM DIJELU HRVATSKE

Danom otvorenih vrata vinkovačka je Gimnazija privukla brojne osmaše

Najčitanije iz rubrike