Svijet
IZBORI U KATALONIJI

Separatisti osvojili većinu u parlamentu
Objavljeno 22. prosinca, 2017.

Stranke koje traže nezavisnost Katalonije od Španjolske osvojile su većinu mjesta u katalonskom parlamentu na prijevremenim izborima održanima u četvrtak u toj pokrajini.

Tri stranke koje traže nezavisnost Katalonije dobile su ukupno 70 od 135 mjesta u parlamentu, čime su potvrdile dominaciju ostvarenu na posljednjim redovnim izborima, 2015., od kada su imale 72 zastupnika. Za natpolovičnu većinu bilo je potrebno dobiti 68 zastupnika.

Ovaj rezultat znači nastavak neizvjesnosti u Španjolskoj, koja se prije dva mjeseca našla u najvećoj političkoj krizi u posljednja četiri desetljeća nakon što je u katalonskom parlamentu bila izglasana nezavisnost. Pobjednik izbora je stranka centra Građani, koja brani cjelovitost Španjolske, jer je dobila najviše glasova, što joj je donijelo 37 mjesta u parlamentu. No s obzirom na to da su ostale stranke, koje se protive nezavisnosti, zajedno dobile samo 29 mjesta, stranka Građani s njima ne dolazi do 68 zastupnika te neće moći formirati koalicijsku vladu.

Stranke za nezavisnost su, za razliku od posljednjih izbora, krenule odvojeno u ovo natjecanje, a najbolje je prošla koalicija Zajedno za Kataloniju smijenjenog predsjednika vlade Carlesa Puigdemonta.

Puigdemontova koalicija osvojila je 34 mjesta, dva više od Katalonske republikanske ljevice (ERC), koja također poziva na nezavisnost i koja je bila favorit izbora. Ta je stranka, čiji je vođa Oriol Junqueras u pritvoru pokraj Madrida, dobila 32 mjesta. Pridodaju li im se četiri zastupnika antikapitalističke stranke Kandidatura narodnog jedinstva (CUP), snage za samostalnost dolaze do 70 mjesta.

Stvaranje koalicije tih triju formacija, te uspostavljanje njihove vlade, dalo bi novi impuls pokretu za nezavisnost, koji je suzbila španjolska vlada 28. listopada. Naime, dan nakon što je u katalonskom parlamentu izglasano uspostavljanje nezavisne republike Katalonije, španjolska je vlada posegnula za ustavom te smijenila katalonsku vladu i sazvala ove izbore nadajući se da će pobornici republike biti poraženi.H

Optuženo još šest zagovornika nezavisnosti Katalonije

Španjolsko državno odvjetništvo podiglo je u petak ujutro optužnicu protiv dodatnih šest zagovornika nezavisnosti Katalonije istaknuvši kako su prije dva mjeseca sudjelovali u pobuni protiv Španjolske. Optuženi su za pripremu referenduma suprotnog ustavu, neposluh te izglasavanje nezavisnost pokrajine na sjeveroistoku Španjolske.

Možda ste propustili...

ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH ISPROVOCIRAO SRBIJU

Komšić misli da bi BiH trebala priznati Kosovo

POGOĐENO VIŠE OD 70 SELA I GRADIĆA

U poplavama u Francuskoj poginulo 11 osoba

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SRBIJA SE PROTIVI JER STRAHUJE OD OSNIVANJA VOJSKE

Amerika povlači UNMIK s Kosova?

2

TRUMP ODLUČIO

Guantanamo ostaje još 25 godina

3

SVAKI DAN POGUBLJUJU 10 LJUDI

Putin: ISIL drži 700 talaca u Siriji