Svijet
NAPETA I NEIZVJESNA SITUACIJA

Katalonija je izglasala nezavisnost, Španjolska uvela izvanredne mjere
Objavljeno 27. listopada, 2017.
Španjolski premijer najavio je da će "pravna država uspostaviti vladavinu zakona"

Vezani članci

REFORME U EUROPSKOJ UNIJI

Europa regija može postati alternativa odcjepljenjima

Katalonski parlament u Barceloni izglasao je u petak popodne nezavisnost Katalonije od Španjolske, a uskoro bi španjolski parlament u Madridu trebao odobriti izvanredne mjere u cilju sprečavanja odcjepljenja.

Katalonska vladajuća koalicija "Zajedno za Da" i partnerska stranka Kandidatura narodnog jedinstva (CUP), koje imaju većinu u parlamentu, predložile su zastupnicima pokretanje uspostave samostalne republike na temelju rezultata referenduma održanog 1. listopada.

Oporbeni zastupnici stranaka koje se zauzimaju za cjelovitost Španjolske - Narodna stranka desnog centra, lijevi centar PSOE i stranka centra Građani - napustili su prostoriju u znak prosvjeda. Njihovi prijedlozi prethodno nisu prošli glasovanje.

Oduševljena gomila

Nakon toga je počelo glasovanje te je 70 od 135 zastupnika podržalo glasovanje o prijedlogu proglašenja republike. Deset zastupnika bilo je protiv, a dvoje suzdržano. Dok je predsjednica katalonskog parlamenta čitala rezultate glasovanja, pri svakom pročitanom "da" ispred parlamenta bi se zaorio uzvik oduševljenja tisuća okupljenih ljudi koji su uživo pratili glasovanje. U masi su vijorile katalonske zastave, a među njima su bile istaknute i zastave Baskije, pokrajine na sjeveru, gdje također postoji težnja za osamostaljenjem.

Oduševljenje se prolomilo ispred parlamenta, a zastupnici koji su izglasali nezavisnost zapjevali su katalonsku himnu. Priključili su im se okupljeni građani ispred parlamenta. "Živjela Katalonija", povikali su na kraju.

Na referendum koji je bio zabranio španjolski Ustavni sud izišla su 2,3 milijuna stanovnika od ukupno 5,3 milijuna s pravom glasa. Od onih koji su izišli 90 posto se izjasnilo za nezavisnost. Referendum je suprotan španjolskom ustavu koji je na snazi od 1978.

Izvanredne mjere

Gornji dom španjolskog parlamenta odobrio je u petak popodne vladi premijera Mariana Rajoya uvođenje izvanrednih mjera u Kataloniji, malo nakon što je španjolska sjeveroistočna pokrajina proglasila neovisnost od Španjolske. Očekuje se da će Rajoy odmah sazvati sjednicu vlade na kojoj će se usvojiti prve mjere uvođenja španjolske uprave u Kataloniji. To bi moglo uključivati raspuštanje kalatonske vlade i uvođenje izravnog nadzora nad katalonskim policijskim snagama.

Španjolski premijer Mariano Rajoy pozvao je Španjolce da ostanu mirni jer će "pravna država uspostaviti vladavinu zakona" nakon što je katalonski parlament izglasao nezavisnost Katalonije od Španjolske.

"Tražim smirenost svih Španjolaca. Pravna država će obnoviti vladavinu zakona u Kataloniji", poručio je Rajoy preko Twittera.

Pretpostavlja se da su idući koraci španjolske vlade preuzimanje upravljanja nad katalonskom policijom, financijama, javnim medijima i telekomunikacijama na šest mjeseci, do održavanja prijevremenih izbora. To uključuje uklanjanje aktualne katalonske vlade.

Nitko ne zna što će se dogoditi, ali svi u Španjolskoj, zemlji koja je već pretrpjela jedan krvavi građanski rat, strahuju od mogućih posljedica.

Europska unija sa strane dosta mlako promatra situaciju, a reakcije se za sada svode samo na one preko društvenih mreža.

Na svojem twitter-profilu oglasio se i predsjednik Europskog vijeća, Donald Tusk, koji je rekao kako se za EU ništa ne mijenja proglašenjem neovisnosti Katalonije.

"Za EU se ništa ne mijenja. Španjolska ostaje naš jedini sugovornik. Nadam se da će vlada Španjolske odabrati snagu argumenata umjesto sile", rekao je.

Vuk TEŠIJA/H
PUTIN ŠALJE PORUKU KATALONCIMA?

Političar iz Južne Osetije, poznat po bliskosti svojih stavova s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, posjetio je ovaj tjedan Barcelonu, s ciljem uspostavljanja veza između krugova oko Kremlja i hipotetske nezavisne Katalonije, prenose španjolski mediji. Dimitri Medoyev, de facto ministar vanjskih poslova za djelomično priznatu republiku Južnu Osetiju, službeno je posjetio u ponedjeljak i utorak Kataloniju. Tijekom tog razdoblja sastao se s poslovnim čelnicima i otvorio ured "za promicanje bilateralnih odnosa na humanitarnim i kulturnim pitanjima", navodi se u izvješću proruskih medija kao što su Sputnik. Tijekom posjeta Medoyev je nacrtao paralele između Katalonije i republika poput Južne Osetije i Abhazije. Južna Osetija, s 53.000 stanovnika, proglasila je neovisnost od Gruzije 1991. godine, a u praksi se smatra da ju je pripojila Rusija. Četvrt stoljeća poslije kao nezavisnu državu priznaje ju samo nekoliko zemalja poput Nikaragve, Venezuele i Rusije.

Jakovčić: Izbjeći krvoproliće

Europarlamentarac Ivan Jakovčić medijima je poslao priopćenje u kojemu navodi kako bi španjolski, katalonski i briselski čelnici pod svaku cijenu trebali raditi na tome da ne dođe do krvoprolića nakon što je Katalonija proglasila neovisnost. "Proglašenje Republike Katalonije u Barceloni i najavljeno suspendiranje katalonske autonomije u Madridu očekivani je rasplet krize u Španjolskoj. Kako je, nažalost, izostao bilo kakav dijalog između suprotstavljenih strana, današnje će odluke dodatno otežati bilo kakav konstruktivan razgovor Madrida i Barcelone", upozorava Jakovčić.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana