Novosti
REAKCIJE NA ISTRAGU O RAKETIRANJU BANSKIH DVORA

Za Dačića je kaznena prijava - propaganda
Objavljeno 14. prosinca, 2017.

Srpski mediji su, odmah nakon konferencije za novinare u Zagrebu, objavili kako Državno odvjetništvo pokreće kaznene prijave protiv pet srpskih i jednog hrvatskog državljanina koji su kao pripadnici tadašnje JNA 7. listopada 1991. organizirali i raketirali Banske dvore, posebice prostoriju u kojoj su upravo u to vrijeme imali sastanak Franjo Tuđman, Stipe Mesić i Ante Marković. Reakcije su očekivane, pa neki portali sa zgražanjem pišu kako Hrvati nakon 26 godina optužuju “srpske oficire koji su tada čuvali Jugoslaviju”. Srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić smatra kako je raketiranje središta Zagreba bilo opravdano te da su ove kaznene prijave hrvatska propaganda.

- To je unutarnjopolitički zahtjev i propaganda, jer Hrvatskoj ne ide dobro. Hrvatska je označena kao agresor. Ona je označena u Tribunalu, Srbija ni jednim aktom nije označena. U rezolucijama i priopćenjima Vijeća sigurnosti jasno je rečeno 90-ih da hrvatska vojska sudjeluje u borbama u BiH – mudrovao je Dačić na TV Pink, dodajući kako su se Hrvati “upleli u kolo iz kojega bi rado izišli, ali im teško ide”, ne precizirajući na što misli kada spominje kolo i da “Srbija ni jednim aktom nije označena”. Povjerio se toj lokalnoj televiziji kako se “godinama unatrag razmišljalo, a da je možda i pogreška što srpski parlament nikada nije donio nikakvu deklaraciju niti osudio genocid Hrvatske u Drugom svjetskom ratu” i “ako ćemo tako ići, možemo govoriti i tražiti ratnu odštetu i za Prvi svjetski rat, zato što su nas oni napali”.

Ministrica pravosuđa Srbije Nela Kuburović je u povodu pokretanja kaznenih prijava za raketiranje Banskih dvora rekla kako ne može ništa komentirati, jer njezino ministarstvo do sada nije dobilo nikakav zahtjev iz Zagreba.

Beogradske Večernje novosti donose na naslovnici “Zagreb traži da uhapsimo oficire zbog raketiranja” i pokraj naslova sliku starca koji je predstavljen kao “general Ljubomir Bajić”, koji kaže: “Ne plašim se zatvora, zmiju sam tukao u glavu.” M.Flego

Možda ste propustili...