Novosti
MUP MORA PLATITI 9240 KUNA

Policajac radio u građanskom odijelu
Objavljeno 15. prosinca, 2017.

Općinski radni sud u Zagrebu nepravomoćno je presudio da MUP jednom policajcu treba isplatiti naknadu za građansko odijelo u iznosu od 9240 kuna, kao i zatezne kamate, jer mu nije bilo uvaženo pravo na plaćeno civilno odijelo te je policijske poslove godinama obavljao u vlastitoj odjeći. Sud je u cijelosti prihvatio tužbu policajca Ž. H., u kojoj je naveo da je bio zaposlen u Mobilnoj jedinici prometne policije kao “policijski službenik – motociklist”, a od 2014. i vođa ophodnje, te da, prema pravilniku, za obavljanje policijskih poslova ima pravo na građansko odijelo.

Navodi da je i prema članku Uredbe o unutarnjem ustrojstvu MUP-a, koji je bio na snazi do studenoga 2013., imao pravo na civilnu odjeću i obuću za obavljanje posla, a od tada na osnovnu i dodatnu policijsku odoru. No MUP mu tada nije dao odoru, nego je zadužio samo neobilježenu zimsku taktičku jaknu i remen za prikriveno oružje.

Tu je jaknu, ističe, mogao koristiti samo tri mjeseca godišnje, a ostalih je devet mjeseci tijekom 2014. i 2015. policijske poslove obavljao isključivo u vlastitoj odjeći i obući. S druge strane, MUP je u odgovoru na tužbu naveo da je policajac Ž. H. zadužio taktičku jaknu i natpis “Policija” za prsa i leđa te “da je rok uporabe jakne pet godina i može biti u uporabi do 2017.”. Isticali su i da je tijekom 2013. mjesec i pol dana radio u odori motociklista te da je zadužio motociklističku odoru pa nije “policijske poslove primjenom policijskih ovlasti obavljao isključivo u građanskom odijelu”. Stoga su u MUP-u predložili odbaciti tužbeni zahtjev u cijelosti.

No, kako se ističe u presudi, sud je na temelju savjesne ocjene svakog dokaza zasebno, kao i svih dokaza zajedno, te na temelju rezultata cjelokupnog postupka zaključio da je tužbeni zahtjev policajca u cijelosti osnovan.H

NOVE PUŠKE

MUP-u je u četvrtak isporučeno tisuću hrvatskih jurišnih pušaka VHS–K2, nakon što je u rujnu potpisan sporazum Ministarstva i tvrtke HS produkt. “Napominjemo kako su naši najbolji instruktori specijalne i interventne policije, Uprave za posebne poslove sigurnosti, Policijske akademije i puškari pušku prethodno testirali u različitim uvjetima i taktičkim situacijama. Rezultati testiranja pokazali su kako ova jurišna puška, u usporedbi s puškom kojom se policija trenutno koristi, pruža nemjerivo veću sigurnost pri rukovanju i za policijske službenike koji rukuju oružjem i za okolinu”, ističu u MUP-u.

Možda ste propustili...

ŽIVI ZID I SNAGA O IZMJENAMA POSLOVNIKA:

Gušenje slobode govora

POSJET MINISTRA OBRANE UKRAJINE:

Remont MIG-ova nije priveden kraju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NOVE OKOLNOSTI ZA FINANCIRANJE

U Baranji se još ne radi na A5

2

U DEVET MJESECI HRVATI BILI BOLESNI 11 MILIJUNA DANA

Na bolovanje najmanje idu Slavonci i Baranjci

3

GOSTOVAO U NEDJELJOM U 2

Sudac Kolakušić: Očekujem da će me izbaciti sa suda