Kultura
PRVI VODIČ MUZEJA VALPOVŠTINE

Dočekali nakon 60 godina
Objavljeno 14. prosinca, 2017.

VALPOVO

Trebalo je proći punih 60 godina postojanja i 50 godina djelovanja da i Muzej Valpovštine konačno dobije svoju jedinstvenu ediciju – prvi Vodič kroz zbirke Muzeja Valpovštine.

- Muzej je smješten u baroknom dvorcu Prandau-Normann u središtu Valpova. Početci rada sežu u 1956., pa je Muzej 2016. proslavio 60 godina djelovanja. Muzejske zbirke prvi su put upisane u Registar pokretnih spomenika kulture 1983. U skladu s tom registracijom postojalo je devet zbirki s 2327 predmeta. U suvremenoj hrvatskoj državi zbirke su preregistrirane i došlo je i do novog preustroja zbirki koji bolje odgovara današnjem broju. Danas Muzej broji deset zbirki s približno 10.000 predmeta. To su Arheološka, Etnografska, Geološka, Kulturno-povijesna, Lovačka, Povijesna i Vatrogasna zbirka, te Zbirka 2. svj. rata i NOB-a, Zbirka građanskog života i Zbirka starih fotografija - ističe u predgovoru dr. sc. Dinko Župan, viši znanstveni suradnik, naglašavajući da je Muzej posebno ponosan na Kulturno-povijesnu zbirku, koja zbog ideoloških razloga ranije nije postojala kao zasebna, a upravo je najatraktivnija, jer su muzejski predmeti većinom ostavština plemićke obitelji Prandau-Normann i sastavni su dio kompleksa dvorca u kojem su i smješteni.

- Većina je zbirki do sada predstavljena kroz niz stalnih i periodičnih izložbi, a predmeti su detaljno opisani u vodičima, pa je u ovom vodiču poseban naglasak na nedavno iznova otkrivenu i obrađenu fotografsku zbirku, koja ima 2389 kataloških jedinica s 2423 muzejska predmeta. Formirana je tek 2010., pa Muzej s ponosom može reći kako u svom fundusu posjeduje fotografije nekih od najvećih i najpriznatijih svjetskih fotografa s kraja 19. st., snimanih u studijima srednje Europe, ali i albume fotografija europskih gradova, ljetovališta i umjetničkog blaga pohranjenog u crkvama i muzejima krajem 19. st. Ova zbirka daje pregled početka fotografije u Valpovštini, ali i srednjoj Europi pa i šire, i riječ je o zbirci koja se može ravnopravno nositi s najvećim i najboljim zbirkama ovog tipa ne samo hrvatskih već i europskih muzeja - stoji u recenziji dr. sc. Župana, koji naglašava da je Vodič autorsko i uredničko djelo više kustosice Mirjane Paušak. Upravo njoj pripada najveća zasluga za ponovno oživljavanje Muzeja Valpovštine u posljednjih deset godina, jer je stalnim i predanim radom doslovce iz prašine podigla određene zapuštene zbirke na razinu suvremenih muzeoloških standarda i postavila ih u prostor Muzeja Valpovštine - piše Župan te dalje navodi:

- Autorica pregledno i konzistentno prikazuje povijest i sadašnje stanje Muzeja. S obzirom na to da je smješten u kompleksu dvorca Prandau-Normann, autorica daje pregled povijesti kompleksa koji je jedinstveni spoj kasnosrednjovjekovne utvrde i baroknog dvorca. Kroz opis prostora kompleksa dvorca i Muzeja autorica nas vodi kroz virtualnu šetnju tim raznolikim i višeslojnim povijesnim kompleksom (kula, dvorište, kapelica, sobe i prostorije dvorca, te perivoj i park). Ta je šetnja popraćena vrlo kvalitetnim i jedinstvenim fotografijama, među kojima je autorica posebice istaknula grb viteškog zmaja u kuli valpovačkog dvorca iz vremena bana Ivana Morovića. Središnje mjesto daje opisu zbirki.

Vodič je kapitalno kulturološko djelo koje će ne samo posjetiteljima znatno olakšati snalaženje među muzejskim izlošcima nego će postati i nezaobilazna stručna literatura za istraživače kulturne povijesti Valpova i Hrvatske u europskom kontekstu.

Urednica i autorica teksta Mirjana Paušak, uz vrlo dojmljive i uspjele fotografije Darka Jančikića, predočila nam je izuzetan i opsežan te više nego solidno fundiran prvi samostalni vodič kroz brojne izloške i zbirke. Nakon uvoda, vodi nas važnijim izlošcima i dijelovima povijesno-umjetničkih i arhitektonskih elemenata. Među izložbenim dvoranama najveći dio s pravom pripada ostavštini plemićke obitelji Prandau-Normann, a sve je u katalogu popraćeno izvrsnim fotografijama. Posebice je dojmljiva velika zbirka starih albuma s fotografijama, kojima je autorica teksta dala nove sadržaje pronalaženjem stvarnih autora fotografija, podrijetlom iz cijele Europe. Od ostalih se izložaka ističu zbirke srebra i porculana, kao i građanska zbirka s vatrogasnim i sokolskim dijelovima, te jednim jedinim ostatkom židovske sinagoge. Namještaj se datira i atribuira razdobljima baroka, historicizma i secesije.

- Vodič je izvrsno i u hrvatskim prilikama rijetko djelo, a šteta je što je tiskano u maloj nakladi - naveo je u svojoj recenziji dr. sc. Zorko Marković, viši znanstveni suradnik i muzejski savjetnik.

Lidija ANIČIĆ

2327

predmeta broji devet muzejskih zbirki upisanih u Registar pokretnih spomenika kulture 1983.

10.000

predmeta danas se nalazi u deset zbirki, što je posljedica preregistracije i preustoja zbirki u suvremenoj hrvatskoj državi

Kulturno-povijesna zbirka zbog ideoloških razloga nije bila zasebna, a najatraktivnija je, jer su predmeti većinom ostavština plemićke obitelji Prandau-Normann

2016.

OPROSLAVILI SU 60 GODINA DJELOVANJA

Možda ste propustili...

U OSJEČKOM DRŽAVNOM ARHIVU U POVODU 100. ROĐENDANA

Svjedočanstvo o Kniferu u Osijeku i s Osijekom

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

Najčitanije iz rubrike