Ekonomija
IZDANA PRVA BUDUĆNOSNICA NA BITCOIN

Odsad sigurniji način ulaganja kriptovalute
Objavljeno 13. prosinca, 2017.

Preksinoć je Cboe Global Markets, američka burza financijskih izvedenica, izdala prvu budućnosnicu (futures ugovor) na bitcoin, a idući ponedjeljak isto će napraviti i druga burza, CME Group, što znači da se odsad i na Wall Streetu može na siguran način ulagati u najpoznatiju kriptovalutu na svijetu, navode u svojoj najnovijoj analizi analitičari Admiral Marketsa. U analizi naglašavaju da je jedan od najvećih problema ulaganja u kriptovalute mogućnost gubitka ili krađe.

“Naime, budući da je riječ o digitalnim valutama, pristupni podaci mogu se izgubiti u slučaju hardverskog kvara uređaja na kojem se zapis o kriptovaluti nalazi, a ako se kriptovaluta čuva na online novčaniku, može doći do hakerskog napada. Prije nekoliko dana slovenska tvrtka prijavila je krađu bitcoina u vrijednosti približno 60 milijuna eura. Pitanje je hoće li ikada više doći do svojih bitcoina, jer je jedna od glavnih karakteristika kriptovaluta to da im se teško može ući u trag. Upravo zbog tog rizika profesionalni investitori do sada nisu preferirali ulaganje većih iznosa u kriptovlaute. Kada su u pitanju financijske izvedenice na kriptovlaute, poput CFD-ova ili Futuresa, ne dolazi do direktne kupnje kriptovlaute, nego do sklapanja financijskog ugovora kojim se garantira da će profit, ili gubitak pri kupnji ugovora biti vezan uz kretanje cijene instrumenta na kojem se ugovor temelji – u ovom slučaju to je bitcoin. Budući da se takvim ugovorima trguje na reguliranim burzama, rizik nestanka kapitala zbog krađe gotovo je pa zanemariv”, navode iz Admirala. Što to znači za cijenu bitcoina?

Iz Admirala ističu:” Na prvi pogled još jedna mogućnost sigurnijeg ulaganja trebala bi odmah dovesti do većeg interesa velikih ulagača, što bi trebalo dovesti do rasta cijene prve kriptovalute na svijetu. No, situacija nije toliko jednostavna. Dio analitičara smatraju da je uvođenje novih financijskih izvedenica već uračunato u trenutačnu cijenu i da su špekulanti posljednjih mjeseci ulagali u bitcoin upravo zbog toga da sada mogu prodati velikim ulagačima. U takvom scenariju, do značajnieg nastavka rasta cijene može dovesti isključivo neočekivano velik interes institucionalnih investitora. U drugom scenariju do većeg interesa velikih igrača s Wall Streeta neće doći odmah, nego tek za mjesec ili dva. Naime, riječ je o novom instrumentu, i zato je pitanje kakva će biti likvidnost na tržištu. Osim toga, ugovor istječe točno za mjesec dana pa vjerojatno mnogi investitori žele vidjeti kako će se kretati cijena pred istek sadašnjeg ugovora i izlistavanje idućeg. Ako sve bude funkcioniralo dobro, moguće je da će interes tek tad strelovito početi rasti. U trećem scenariju uopće ne bi došlo do rasta cijene, nego do pada cijene bitcoina zbog uvođenja futures ugovora”.Pripremila: Z.Rupčić

Napomena: Gore navedene prognoze isključivo su mišljenje autora i nisu investicijski savjet. Svaka odluka o kupnji ili prodaji pojedinih financijskih instrumenata mora biti isključivo vaša, a analize Admiral Marketsa iskoristite samo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima.

Prije nekoliko dana slovenska tvrtka prijavila je krađu bitcoina u vrijednosti približno 60 milijuna eura

Do pada cijene mogu dovesti namjerno plasirane loše vijesti

Do pada cijene bitcoina mogu dovesti namjerno plasirane loše vijesti koje se počnu širiti medijima, relativno bi lako bilo zaključiti da se radi o ovom scenariju. Ako se idućih dana ili tjedana počnu širiti vijesti o problemima s bitcoinom, ili eventualnim zabranama ove kriptovelute u velikim državama poput SAD-a ili Kine, može se zaključiti da su veliki igrači otvorili prodajne pozicije i aktivno rade na rušenju cijene.

Možda ste propustili...

POKRENUTI STVARNU AKCIJU U BORBI PROTIV KLIMATSKE KRIZE

Zagađenje plastikom nalazi se svagdje oko nas

VEĆINA WEB-STRANICA NAJVEĆIH HRVATSKIH KOMPANIJA ENERGETSKI JE NEODRŽIVA

Internet je četvrti najveći zagađivač okoliša u svijetu

POLJSKA PRIPREMA POLA MILIJARDE EURA

Kompenzacija za niže cijene žitarica

Najčitanije iz rubrike