Sport
IGRAČI CIBALIJE PROTIV HNS-A

Dosta je bilo šutnje: Želimo jednak tretman sudačke organizacije
Objavljeno 11. prosinca, 2017.
Predsjednik Cibalije Tomo Bobek shvaća igrače i njihovu akciju uperenu protiv nogometnih sudaca

Cibalia je u petak u Zaprešiću doživjela od Intera i treći ovosezonski poraz. I ovaj put nogometaši Mladena Bartolovića bili su odlični u Zaprešiću, ali to nije bilo dovoljno da bi osvojili bar bod. Imali su Vinkovčani nakon prvih 45 minuta i odlično taktički odigranog poluvremena vodstvo od 2:1, ali su opet, po tko zna koji put, pokleknuli u nastavku susreta. I to u samom početku drugog poluvremena kada je sudac dosudio, prema mnogima sporan, jedanaesterac. Upravo taj jedanaesterac i potom isključenje stopera Zvonimira Milića u 68. minuti utakmice, izazvali su kod igrača Cibalije veliki revolt. Trener Mladen Bartolović otkrio je kako su emocije prštale, da su neki u svlačionici pustili pokoju suzu.

Zajedno s navijačima

Svoje nezadovoljstvo prvi put su igrači javno iskazali nakon susreta. Zajedno s dijelom navijača Cibalije slikali su se s natpisom na kojem je prekrižen HNS. Slika je to koja dovoljno govori kako igrači razmišljaju o vodstvu HNS-a. Nakon susreta s Interom trener Mladen Bartolović uputio se u Zagreb gdje je imao još predavanja u nogometnoj akademiji zbog školovanja za UEFA-pro licencu, pa nam nije stigao odgovoriti na pitanje oko akcije njegovih igrača. Zato je objašnjenje dao kapetan Frane Vitaić koji i stoji na slici u prvom redu. Uostalom, kapetan i mora biti na čelu kolone svoje momčadi u dobru i u zlu. Vitaić nam je objasnio što ih je navelo na ovakav potez.

- Dogodilo se u trenu. Emocionalno smo reagirali nakon onog smiješnog penala kakvog nismo vidjeli već duže vrijeme. Nitko nas nije nagovarao na ovo, nego smo samo bili puni emocija i sa željom da pokušamo ukazati na nepravde koje nam se događaju. Ne samo sada, nego dugi niz godina. Željeli smo da se ovo upamti. O ovoj pogrešk pričat će se dan-dva i opet nikom ništa, dok se mi igrači zajedno s vodstvima klubova borimo kako opstati u ovom našem nogometu. Želimo da se nešto promijeni situacija po pitanju sudaca. Imaju prevelike ovlasti, a ne odgovaraju za ništa. Želimo normalne odnose, a ne da igrači, odrasli ljudi, nakon utakmice moraju plakati. I ova poruka više je upućena prema sucima i sudačkoj organizaciji, nego prema HNS-u. Znak je tu bio samo simbol, jer se već uobičajilo da se on stavlja tamo gdje nešto nije dobro u nogometu. Ponavljam, nezadovoljstvo je upućeno prema sucima. Želimo više pravde za sve - rekao je Vitaić koji ne očekuje nikakve sankcije.

- Ne smatram da smo zaslužili sankcije. Smatram da ih ne treba biti za ovo što smo mi učinili kada ih nije bilo za mnogo gore stvari koje su se događale u nogometu - pričao je Frane Vitaić.

Bobek uz igrače

Na utakmici u Zaprešiću bio je i predsjednik kluba Tomo Bobek koji je dobro vidio sve detalje susreta, ali je i upoznat sa stavom igrača koji su ga javno iskazali.

- Bio sam na utakmici i mogu reći da sudac utakmice nije imao ujednačen kriterij svih 90 minuta ni po pitanju sankcioniranja prekršaja kartonima, ni na kraju dosuđivanjem jedanesteraca. Prvo nas je u prvom poluvremenu kartonirao, a s druge strane iste takve prekršaje igrača Intera nije slično kažnjavao. Bilo je jasno da bi nakon toliko kartona netko lako mogao dobiti i drugi, što nam se i dogodilo. Onaj penal što je dosudio na početku drugog poluvremena, prema mome mišljenju, uopće nije postojao, a s druge strane naši su igrači imali dva mnogo teža kontakta s igračima Intera u njihovom šesnaestercu pa sudac ni jednom nije dosudio jedanaestarac - pričao je Bobek. Igrači su nakon susreta “performans” izveli na svoju ruku?

- Za to nisu znali ni sportski direktor ni tajnik kluba, koji su bili s njima u autobusu na povratku kući. Razgovarao sam s kapetanom Vitaićem i shvatio iz njegovih riječi da je ta reakcija bila usmjerena prema sudačkoj organizaciji. U posljednjih nekoliko sezona Cibalia mnogo puta oštećena. Kapetan mi je prenio kako se igrači ne miješaju u politiku kluba prema HNS-u, nego samo žele ukazati na dugogodišnje propuste sudaca prema Cibaliji. Što se toga tiče imaju moju punu podršku i ništa im ne zamjeram - zaključio je predsjednik Cibalije.

Antun GRGIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike