Novosti
ISTRAGA USKOKA

Optužnica za Tomislava Sauchu i Sandru Zeljko
Objavljeno 8. prosinca, 2017.

U optužnici koju je Uskok u petak podigao protiv bivšeg predstojnika premijerova ureda Tomislava Sauche i njegove tajnice Sandre Zeljko oni se terete za zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenje službene isprave, odnosno pomaganje u tim nedjelima, zbog čega im prijete bezuvjetne zatvorske kazne.

Sabor je u pitanju Sauche podijeljen, jedni traže da odmah podnese ostavku, dok drugi kažu da suđenje tek treba pokazati je li on uistinu kriv.

Uskok je na svojoj internetskoj stranici objavio detalje optužnice 'teške' gotovo milijun kuna. Tužiteljstvo tvrdi da je Saucha od studenoga 2013. do siječnja 2016. kao predstojnik Ureda predsjednika Vlade ovlašten za putne naloge i račune za službena putovanja u cilju pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi za sebe i Zeljko od nje tražio da izradi putne naloge za posebne premijerove savjetnike i zaposlenike njegova ureda te je potom nalagao da se u gotovini iz sredstava Državnog proračuna isplate akontacije dnevnica.

Zeljko je preuzimala novac i potom ga, prema tvrdnjama tužiteljstva, dijelila sa Sauchom, pri čemu je on potpisom putnih računa potvrđivao da su službena putovanja doista i obavljena, iako su znali da to nije odgovaralo istini. Na taj su način međusobno podijelili 590 tisuća kuna, tvrdi Uskok, a u optužnici navode da je Zeljko s izvlačenjem novca nastavila i nakon Sauchina odlaska iz Banskih dvora. Uskok tvrdi da je kao administrativna tajnica predsjednika Vlade od ožujka 2016. do veljače 2017. izradila ukupno 66 putnih naloga za službena putovanja u inozemstvo zaposlenika Vlade s neistinitim podacima o osobama koje trebaju službeno otputovati. Tako načinjene putne naloge Zeljko je potpisivala imitirajući stvarne potpise predstojnika Ureda predsjednika Vlade te ih je potom dostavljala na naplatu. Na taj je način, tvrdi Uskok Zeljko zaradila još 350 tisuća kuna. H

“NEĆU DATI OSTAVKU U SABORU”

Tomislav Saucha izjavio je da mora najprije vidjeti što u optužnici Uskoka piše te je ustvrdio kako nema moralnu odgovornost jer nije kriv za ono za što ga se tereti i da neće dati ostavku u Saboru. “Nažalost, ne mogu vam ništa komentirati. Nisam dobio fizički tu optužnicu, moramo vidjeti ja i moji odvjetnici što uopće u optužnici piše. Meni je to na neki način logičan slijed i u ovom trenutku doista ne mogu ništa više komentirati”, rekao je Saucha.

Možda ste propustili...

PREMA POSLJEDNJEM POPISU U VUKOVARU ŽIVI 23.135 STANOVNIKA

Živić: Vukovar i dalje gubi stanovništvo iako se negativni trend usporio

DRŽAVA DAJE U ZAKUP 35 POSLOVNIH PROSTORA I GARAŽA

Najmanji je poslovni prostor u Osijeku - 8,96 “kvadrata”