Novosti
IZ UREDA SLOVENSKOG PREMIJERA

Slovenija inzistira na implementaciji arbitražne presude
Objavljeno 6. prosinca, 2017.

Vezani članci

PISMO IZ SLOVENIJE

Cerar želi dijalog s Plenkovićem

Slovenija ustraje na gledištu da je arbitražna presuda o granici "konačna i obvezujuća za obje strane" i da ju je potrebno implementirati, poručio je u utorak kabinet slovenskog premijera, reagirajući na ideje da bi se suprotne razlike u stajalištima Slovenije i Hrvatske glede arbitraže mogle riješiti bilateralnim dijalogom.

Presuda arbitražnog suda je konačna i obvezujuća je za obje strane, zato će Slovenija ustrajati na tome da se ona i primijeni, naveli su u izjavi za javnost preko slovenske agencije STA iz premijerova kabineta, reagirajući na članak danas objavljen u zagrebačkom "Večernjem listu".

U osvrtu na suprotstavljena stajališta Zagreba i Ljubljane kad je riječ o otvorenom graničnom pitanju, list u članku navodi da Cerar, za razliku od ministra vanjskih poslova Karla Erjavca, ne odbacuje moguće salomonsko rješenje prema kojemu bi se sadržaj arbitražnog rješenja ugradio u bilateralni sporazum dviju država.

Prema ocjeni zagrebačkog lista, Cerar spor o granici želi riješiti do proljeća, kako to ne bi postao središnji dio političke kampanje prije parlamentarnih izbora, predviđenih za sredinu iduće godine, dok Erjavec, čija je stranka neizostavan član u Cerarovoj koalicijskoj vladi, inzistira na "bespogovornoj" implementaciji odluke arbitara, osobito na moru, o čemu svjedoči više njegovih izjava u kojima se protivio nastavku dijaloga premijera s hrvatskim predsjednikom vlade Andrejom Plankovićem "ako Hrvatska ne prizna arbitražno rješenje".

U svezi s člankom u "Večernjem listu" i idejama o "ugradnji" arbitražnog rješenja u mogući bilateralni sporazum, što ga je nedavno javno iznosila profesorica međunarodnog prava Vasilka Sancin, u Cerarovu su uredu za STA naveli da je sredinom listopada on hrvatskom premijeru poslao pismo o čemu bi u nastavku dijaloga na mogućem susretu razgovarali, kad je predložio da se između ostaloga formira i međudržavna komisija za "demarkaciju" granice na kopnu. "U pismu su hrvatskoj strani predloženi daljnji koraci za implementaciju presude te izneseno stajalište da je granica na moru arbitražnom presudom precizno određena, što omogućava neposrednu implementaciju", navodi se.

"Dvije bi se države morale koncentrirati u prvom redu na implementaciju na kopnenom dijelu granice, a najbolji put za to bilo bi formiranje povjerenstva za demarkaciju i proučavanje određenih praktičnih rješenja na granici, ondje gdje je to potrebno", naveli su u Cerarovu uredu. Kako dodaju, Cerar je pozdravio i pomoć koju je u tom smislu spremna dati Europska komisija.H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana