Sport
ČETVRTFINALE KUPA HRVATSKE

Bijelo-plavi gledali prema završnici u Vinkovcima, a iz Gradskog vrta u polufinale otišao Hajduk
Objavljeno 29. studenog, 2017.
Nogometaši Osijeka imali su ove sezone velike ambicije u Kupu, no nada kratko trajala

Vezani članci

TRENER OSIJEKA BEZ NAGRADE ZA 100. UTAKMICU

Zekić: Ovo je neuspjeh za nas i sada već ozbiljna kriza

Bilo je to baš po onoj: Udario junak na junaka. Odličnu utakmicu odigrali su Osijek i Hajduk u četvrtfinalu hrvatskog kupa, a među četiri najbolje momčadi plasirali su se Splićani, koji su znali iskoristiti i ono malo što im je domaćin ponudio.

Bijelo-plavi su opet ostali žrtve vlastitih nesavršenosti u igri. Bili su poduzetni, agilni, ali ne i dovoljno precizni u završnici akcija, a Hajduk je s druge strane praktično sve što je imao pretvorio u pogodak i zato je otišao dalje. Bolan je to poraz za Osijek, koji je imao velike ambicije u Kupu, ali je, kao i nerijetko ove sezone, ostao nedorečen kada je bilo najpotrebnije.

Prvi udarac i 0:1

Živo i zanimljivo bilo je prvo poluvrijeme. Prema najavama uoči susreta, ni jedna momčad nije puno kalkulirala. Ušlo se otvorenog garda, pa su se suparnici smjenjivali u napadačkim akcijama. Osijek je prvi zaprijetio, preko Grezde u četvrtoj minuti, kada je albanski reprezentativac zapucao prema Stipici s 13-14 metara iskosa s desne strane, ali nije bio precizan. Već u sljedećem napadu opasno je bilo na drugoj strani, kada se Splićanima otvorila kotra “3 na 1“, u kojoj je Said proigrao Ohandzu na rubu kaznenog prostora, ali je on promašio cijelu loptu kada je želio zapucati prema Antoloviću. U 17. minuti Osječani su iz munjevite akcije došli do svoje najbolje prilike, Ejupi je fino umirio loptu za Hajradinovića, koji ju je odmah poslao u prostor prema Grezdi, a on je tada neuhvatljiv bilo kojoj obrani. Sjurio se u kazneni prostor, s desetak metara uputio dobar prizemni udarac u desni kut, ali je vrhunski reagirao Stipica, pružio se koliko je dug i širok te krajnjim naporom spriječio vodstvo Osijeka. Slijedilo je razdoblje ravnopravne igre bez većih prilika, ali ni jedna momčad nije suparniku željela prepustiti inicijativu. Vodila se velika bitka na sredini terena, a iz toga došla nova prilika za Osijek u 30. minuti, kada je Hajradinović ubacio slijeva, a Ejupi u sredini za malo zakasnio na tu prizemnu loptu. Kako se bližio kraj prvog poluvremena, Osijek je malo počeo popuštati u agresiji, a, što je još gore, imali su bijelo-plavi nekoliko nespretnih reakcija u opasnoj zoni i baš je iz jedne takve situacije Hajduk došao u vodstvo. U 39. minuti petljali su Osječani na desnoj strani, izgubili loptu, što je iskoristio Erceg i sjurio se po lijevom krilu, uputio odličan ubačaj, koji je Ohandza lijepim volejom pretvorio u pogodak. Bio je to prvi udarac Splićana na vrata Osijeka i odmah je lopta završila u mreži. Nešto slično su Osječani učinili prije četiri dana na Poljudu. Na taj je način Hajduk kaznio promašaje osječke momčadi u tih prvih 45 minuta, pa je na odmor otišao s minimalnom, ali za ovakav tip utakmice znatnom prednošću.

Nižić ugasio nadu

Odmah na početku drugog dijela trener Osijeka Zoran Zekić u igru je poslao drugog napadača Mirka Marića. To je bio signal za veliki pritisak na vrata Hajduka. U 53. minuti Osijek je preko Jambora postigao pogodak, ali je označeno zaleđe, u kojem se našao Marić, koji je prenio tu loptu glavom, pa pogodak nije priznat. Nije to pokolebalo bijelo-plave i ubrzo im se ta ofenziva isplatila u obliku izjednačenja. Dogodilo se to u 59. minuti, kada je ubačaj Hajradinovića pronašao Marića, koji iz te pozicije nije mogao promašiti. U 63. minuti pokušao je Hajradinović lukavo iz slobodnog udarca posve iskosa s desne strane iznenaditi Stipicu, ali vratar gostiju bio je oprezan. Hajduk je u tim trenucima bio u nokdaunu i činilo se kako će Osijek doći do potpunog preokreta. No čim su došli do daha u toj velikoj agresiji Osijeka, gosti su opet poveli. Dogodilo se to u 68. minuti, a opet je pogotku prethodilo petljanje Osječana pred svojim kaznenim prostorom. Grezda je izgubio loptu, Ohandza je opasno opalio s ruba kaznenog prostora, a Antolović je taj snažan udarac boksao u korner, iz kojeg je Bašić ubacio, a Nižić glavom proslijedio loptu u mrežu. U toj je situaciji na ubačaj zakasnio vratar Antolović. Ubrzo nakon toga Osijek se okrenuo preskakanju igre. Zekić je u napad gurnuo “četiri velika“ Šimuneca, Lukića, Ejupija i Marića. Nije se isplatilo jer je umjesto izjednačenja u trećoj minuti sudačke nadoknade Erceg otišao sam prema Antoloviću i potvrdio pobjedu Hajduka i prolazak u polufinale Kupa.

Dalibor KELER

OSIJEK - Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme: prohladno. Teren: sklizak. Gledatelja: 4256. Sudac: Mario Zebec (Cestica) – 5,5. Strijelci: 0:1 Ohandza (39), 1:1 Marić (59), 1:2 Nižić (68), 1:3 Erceg (90+3). Žuti kartoni: Jambor, Mioč, Šimunec (Osijek), Hamza, Said, Tudor, Ohandza, Stipica (Hajduk)

IGRAČ UTAKMICE: ZORAN NIŽIĆ (HAJDUK)

OSIJEK                        1  (0)

Antolović 5,5, Grgić 6,5, Škorić 6, Šimunec 6, Barišić 6, Mioč 5,5, Jambor 6,5 (od 73. Mudražija 5,5), Grezda 7, Hajradinović 6,5 (od 72. Lukić 5,5), Lopa 5,5 (od 46. Marić 6,5), Ejupi 6

HAJDUK                       3  (1)

Stipica 7, Tudor 6, Nižić 7,5, Borja Lopez 7, Memolla 6, Savvas 6, Radošević 6, Hamza 6,5, Said 6 (od 56. Bašić 6,5), Erceg 7 (od 90. Pešić -), Ohandza 7 (od 87. Ismajili -)

0:1

Erceg je odlično ubacio s lijeve strane na drugu vratnicu, gdje je naletio Ohandza, uhvatio volej i doslovce probio Antolovića

1:1

Hajradinović je ubacio slijeva, lopta je došla do Marića na drugoj vratnici, koji ju je iz blizine poslao u mrežu.

1:2

Bašić je ubacio iz kornera, a Nižić ispred Antolovića zahvatio loptu i proslijedio ju u donji desni kut

1:3

Erceg je kaznio posve otvoreni Osijek u sudačkoj nadoknadi, kada je pobjegao, u jednom trenutku malo je zapeo dok je zaobilazio Antolovića, ali je na kraju uspio poslati loptu u prazna vrata

loš studeni

OSIJEK JE U 11. MJESECU OSTAO BEZ POBJEDE

I Dinamo u poluzavršnici

Mjesto u polufinalu hrvatskog nogometnog Kupa izborili su i nogometaši zagrebačkog Dinama nakon što su pred gotovo praznim tribinama stadiona Maksimir pobijedili Istru 1961 s 4:2 (2:0). "Modri" su rutinski stigli do pobjede protiv Puljana, junak utakmice bio je trostruki strijelac Angelo Henriquez, a pogodak za Dinamo zabio je i Arijan Ademi. Strijelci za momčad iz Pule su bili Dinamov stoper Leonardo Sigali (autogol) te Dejan Maksimović. U četvrtak još igraju Rudeš - Lokomotiva, a 13. prosinca Inter - Rijeka.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike