Novosti
HRVATSKA SE ZADUŽILA PO VRLO POVOLJNIM UVJETIMA

Za refinanciranje duga cestogradnje 1,27 milijardi eura
Objavljeno 16. studenog, 2017.

Ministar financija Zdravko Marić ovaj je tjedan proveo na europskoj turneji na kojoj je ulagače uvjeravao da Hrvatskoj posude novac za refinanciranje duga cestogradnje. Prema neslužbenim informacijama od četvrtka, ta je turneja uspješno završena. Obveznice u iznosu od 1,275 milijardi eura izdane su na rok duži od 12 godina s rokom dospijeća 2030. godine, uz prinos do 2,95 posto i kupon od 2,75 posto. To je ocijenjeno kao “najjeftinije” međunarodno izdanje obveznica do sada, ali i kao najduže, s obzirom na to da su se one dosad uglavnom izdavale na rok od pet do sedam godina, a najduže na 10 godina.

O pregovorima s investitorima u Londonu o refinanciranju dugova cestarskog sektora kako bi se produljila njihova ročnost i snizile kamate te tako nastavila konsolidacija tog sektora na sjednici Vlade u četvrtak govorio je premijer Andrej Plenković. Podsjetimo, dug cestarskog sektora iznosi ukupno oko pet milijardi eura.

Premijer je napomenuo kako u takvim razgovorima investitori uobičajeno postavljaju prvo pitanja kakva je situacija u zemlji, je li stabilna, je li vlada pouzdana, je li smjer ekonomske politike i fiskalne konsolidacije upravo onakav kakvim ga vidi Europska komisija te podsjetio da je EK nedavno revidirao na više stopu hrvatskog gospodarskog rasta u 2017., na 3,2 posto. Kako je Plenković istaknuo, to su sve okolnosti koje se na prvi pogled ne vide, “ali su puno važnije od nekih neuspjelih inicijativa kojima smo svjedočili”, referirajući se pritom na inicijativu oporbe za iskazivanje nepovjerenja Vladi, koja u petak nije dobila potporu u parlamentu.

- Vjerujem da će rezultati razgovora koje vode ministar Marić i kolege ovih dana i u Londonu, i u Frankfurtu, i u Milanu, i u Amsterdamu, i danas ponovno u Londonu rezultirati jednim kvalitetnim refinanciranjem ovoga duga i nastavkom konsolidacije cestovnog sektora, a bez posezanja za čuvenom monetizacijom o kojoj se razgovaralo prije nekoliko godina, kada su isti koji su imali ove inicijative prošli tjedan očito dobro vodili računa o financijskom ugledu zemlje - zaključio je premijer.

Analitičari iz banaka ističu da bi obveznica mogla biti izdana već krajem tjedna, i to uz prinos između 2,89 i 3,3 posto. D.Pav./H

Oleg Butković

ministar mora, prometa i infrastrukture

ZA STABILAN I ODRŽIV SUSTAV

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je kako vjeruje da će ministar financija Zdravko Marić osigurati povoljne kredite za refinanciranje dugova cestarskog sektora, kao i da će ishod cijelog procesa restrukturiranja tog sektora biti pozitivan. “Okvir nam je da sve inozemne kredite koje pokrivaju inozemne banke, a koji su nepovoljni krediti (...) pokušamo zamijeniti povoljnijim”, izjavio je Butković. “Ovih dana donio sam odluku o spajanju tvrtki, smanjujemo troškove održavanja, broj zaposlenih, znači činimo sve da sustav u Hrvatskim cestama, Hrvatskim autocestama i Autocesti Rijeka-Zagreb (ARZ), znači u cijelom cestarskom sektoru, bude stabilan i održiv. Odustali smo od monetizacije i prodaje autocesta, smatramo da su to bile pogrešne, štetne odluke i vjerujem u dobar ishod ne samo onog što će učiniti ministar Marić nego vjerujem u pozitivan ishod cijelog tog procesa”, zaključio je.