Novosti
RJEŠAVANJE PROBLEMA S OPREMOM

Zimske jakne za 4700 policajaca do kraja godine
Objavljeno 15. studenog, 2017.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ponovio je u utorak nakon sastanka s reprezentativnim sindikatima u MUP-u da će do kraja godine biti dovršena isporuka deficitarne opreme za policajce. Objašnjavajući zbog čega se kasnilo s nabavom policijske opreme, Božinović je rekao novinarima da se, primjerice, zimske jakne nisu nabavljale tri godine i da u trenutku njegova dolaska na čelo Ministarstva oko 5000 policajaca nije imalo opremu koja im prema pravilima pripada. Stoga su, dodao je, osnovali tim na čelu s novim pomoćnikom ministra, koji je u dva mjeseca uspio ispregovarati nešto što se nije ispregovaralo godinama. Do kraja godine, prema riječima ministra, bit će isporučena deficitarna oprema, uključujući i 4700 jakni, u vrijednosti od 27 milijuna kuna. Upitan znači li to da policajci s početkom zime neće imati nove zimske jakne, ministar je rekao da su jakne počele stizati, jer je s proizvođačima dogovoreno da se robu isporučuje sukcesivno. Paralelno s time, dodao je, radi se i na drugom projektu, koji bi trebao biti dovršen u siječnju iduće godine, a uključuje dugoročnije, tzv. okvirne sporazume u vrijednosti od oko sto milijuna kuna. “To znači da se više nikada nećemo, bar dok mi vodimo ovaj sustav, dovesti u situaciju da nema opreme za policajce”, rekao je ministar, dodavši da je svih ovih godina novca bilo, ali oprema nije stizala zbog raznih razloga.

Ministar je s predstavnicima Sindikata policije Hrvatske, Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a i Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika razgovarao o nedavno potpisanom kolektivnom ugovoru, opremi i povećanju koeficijenata, rekao je Dubravko Jagić iz Sindikata policije Hrvatske, koji smatra da su policajci i zaposlenici MUP-a potplaćeni. Božinović je pak rekao da će poslati upute i organizirati sastanke s policijskim upravama i postajama kako bi se ostvario dogovor postignut u kolektivnom ugovoru. Dodao je da imaju informaciju da su se prije u provedbama kolektivnih ugovora prava policajaca u praksi “kreativno” tumačila. H

KADA DOLAZE IZBJEGLICE

Upitan za plan prema kojem bi Hrvatska do kraja godine trebala primiti 150 izbjeglica i sljedeće dodatnih sto, ministar Božinović je rekao da se Hrvatska na to obvezala 2015. i da taj proces ide. Jedna je misija poslana u Tursku, gdje je najviše izbjeglica iz ratom pogođene Sirije, i ona je obavila određene razgovore. No riječ je o živom procesu, jer se ljudi javljaju pa odustaju. Trenutno, dodao je, imaju informaciju da je između 40 i 45 uglavnom članova obitelji iskazalo spremnost za dolazak u Hrvatsku. “Mi smo spremni i sad je u tijeku ta tehnička provedba”, rekao je ministar, koji dolazak izbjeglica očekuje do kraja godine.